Duminică, 06 Aprilie 2014 15:39

„Chestiile” de lemn ale lui Pavel Doltu

Panouri voluminoase cu gravuri, motivatoare (cuvântul-cheie), cuiere personalizate pentru haine, accesorii-fluturași, suporturi inedite pentru bijuterii – noi produse din lemn, care au apărut pe piața Moldovei datorită maestrului handmade, Pavel Doltu.

мотиватор 8La începutul acestui an, el a organizat mica producție de articole handmade Let's Wood. Fiind marketolog după specializare, nu i-a fost prea complicat să facă pașii corecți pentru ca nu doar să afișeze noul produs, ci să-l și prezinte într-un mod „gustos". Fotografiile colorate Let's Wood au devenit, în scurt timp, populare pe rețelele de socializare, iar confirmarea practică a faptului că acțiunile anterioare au fost eficiente a venit la iarmaroacele handmade din Chișinău, unde produsele noi erau destul de solicitate.
„Întotdeauna mi-a plăcut să confecționez ceva cu mâinile mele. Îndeosebi mă pasiona să lucrez cu ferăstrăul pentru traforaj. Am hotărât să încerc să pun în aplicare ideile creative pe care le-am văzut pe diverse site-uri engleze, adaptându-le, însă, viziunii mele asupra ornamentării, și să le scot pe piață, să observ reacțiile oamenilor. Îmi era important să înțeleg dacă aceste produse vor plăcea și dacă vor atrage cumpărători", - a povestit Pavel Doltu pentru Mybusiness.md.
мотиватор3Conform spuselor lui, în Moldova, puterea de cumpărare este scăzută și sunt puține nișe-țintă, de aceea, proiectând design-ul și hotărând ce tip de lemn să utilizeze (lemn masiv sau foi de placaj), el a luat în calcul toate aspectele pentru ca prețul final să corespundă capacităților de cumpărare. Pentru că folosirea unor tipuri rare de lemn ar mări considerabil prețul articolului, pentru panourile gravate el a ales materialele accesibile (arin, frasin, fag, stejar), iar cuierele personalizate cu ornamente interesante sunt efectuate din placaj. Prețurile variază și depind de complexitatea comenzii (a fontului), precum și de мотиватор 4materialul utilizat. Iar prețul unei „litere-semn" pornește de la 25 lei. Prețul cuierelor sunt de la 200 de lei, a fluturașilor – de la 150, suporturile pentru bijuterii – de la 300 lei. „Analizând statisticile de vizitare a paginii mele de internet, precum și comenzile primite, am concluzionat faptul că principalii mei consumatori sunt femeile cu vârsta cupinsă între 25 și 35 de ani, cu un venit mediu. Panourile și textele motivaționale sunt comandate în trei limbi, dar, preponderent în română", - a zis Pavel. Este curios faptul că, de obicei, femeile aleg să li se graveze propriul nume sau cuvintele „dragoste", „speranță", „creație".
Pavel Dontu spune că produsele lui se atribuie totalmente categoriei de handmade, în pofida utilizării în timpul lucrului a мотиватор6diverselor ustensile, de la ferăstrăul pentru traforaj și până la mașinile de șlefuire și gravare. 90% din volumul total de lucru el îl îndeplinește cu mâinile sale. „Nu e astfel încât să pun o bucată de lemn, să pornesc un program și mașina să facă totul pentru mine. În plus, eu sunt cel care realizez fonturi, propun variante de decor, în cazul comenzilor individuale. Uneori mi se adresează și companii care vor să li se graveze logo-ul, fapt care, de asemenea, e realizabil. Cu puțin timp în urmă, m-a contactat o clientă din Germania, care s-a confruntat cu refuzul unei firme nemțești, din cauza că poate realiza doar un anumit set de fonturi", - spune Pavel.
Evaluând perspectivele de dezvoltare ale Let's Wood, maestrul a zis că privește cu optimism viitorul, că nu îi e frică de concurență, pentru că lucrul handmade este mereu solicitat. „Sunt doar la început, iar feedback-ul venit de la cumpărători este unul cât se poate de bun. Da, asortimentul nu e prea larg, însă eu văd perspective pentru extinderea acestuia, iar interesul pentru articolele inedite crește, primesc comenzi din străinătate", - a încheiat Pavel.

Articol pregătit de MyBusiness.md