Miercuri, 24 Martie 2021 14:18

Conacul Mierii – o nouă destinație turistică rurală dezvoltată cu suportul financiar al Uniunii Europene

521A2270

Uniunea Europeană oferă sprijin pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în mediul rural din Republica Moldova. Grație suportului UE, acordat prin intermediul programului PARE 1+1, Victor Ciolacu din localitatea Micleușeni, raionul Strășeni, a revenit acasă și a pus bazele unei afaceri durabile în domeniul agroturistic. Istoria antreprenorului a fost prezentată publicului din mediul online, pe 23 martie 2021, în cadrul ultimului LIVE tur de presă, parte a campaniei UE pentru Moldova Rurală”.

Programul PARE 1+1 încurajează cetățenii țării noastre să revină din străinătate, să inițieze afaceri și să-și construiască viitorul acasă, în Republica Moldova. Victor Ciolacu a reușit să construiască pensiunea Conacul Mierii”, după mai mulți ani de lucru peste hotare, dar și cu suportul fiului său, care muncește în Italia.

Odată inițiate lucrările de edificare a pensiunii, antreprenorul a apelat la sursele de finanțare ale Uniunii Europene, reușind să obțină un grant în valoare de 250 000 lei în cadrul programului PARE 1+1. Suportul Uniunii Europene este foarte important pentru antreprenorii în devenire. Am aplicat la programul PARE 1+1 când construiam pensiunea, am scris cererea de depunere a dosarului, am prezentat planul de afaceri și contractele de muncă ale fiului care muncește în Italia”, precizează fondatorul conacului.

Potrivit domnului Ciolacu, un aspect important al suportului acordat de programul PARE 1+1 a fost desfășurarea instruirilor antreprenoriale și mentoratul care l-au ajutat să-și confirme faptul că ideea de afacere aleasă era una corectă și de perspectivă.

Pe teritoriul conacului, antreprenorul a dezvoltat și o stupină de 100 de familii de albine, o livadă de prun și o căsuță din lemn pentru expunerea produselor apicole.

Pe parcursul consolidării afacerii turistice, Victor Ciolacu a accesat adițional investiții în valoare de aproximativ un milion de lei prin intermediul a diverse programe de finanțare ale UE.

Menționăm că una din prioritățile parteneriatului UE-Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului rural de succes, prin susținerea sectorului IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în zonele rurale.

Campania „UE pentru Moldova Rurală” este menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, dar și să prezinte oportunitățile curente oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.