Marți, 07 Iunie 2022 09:41

Ucraina are foarte mult ulei ieftin. Cum influențează blocada din țara lovită de război piața globală a produselor agroalimentare

подсолнечное масло

În timp ce Europa se confruntă cu o creștere accelerată a prețului la ulei din cauza ofertei limitate, Ucraina are prea mult ulei ieftin, astfel că procesarea s-a oprit aproape integral în marile unități. În plus, nu există premise prea bune pentru anul comercial care va urma nici din perspectiva producțiilor de floarea-soarelui. Pe de altă parte, Rusia reușește să își securizeze exporturi pe tot mai multe piețe, în ciuda interdițiilor și a greutăților logistice.

Conform estimărilor locale, Ucraina va produce în acest an comercial doar 10-13 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui, cu 37% mai puțin decât anul trecut. Acest lucru va duce la o scădere cu 18% a producției de ulei, până la 4,2 milioane de tone, cu impact asupra exporturilor viitoare, scrie economica.net.

„Foarte mulți procesatori de mari dimensiuni și-au oprit deja producțiile pentru că au deja prea mult ulei. Noi nu aveam aceeași problemă ca restul Europei. Avem în continuare mult ulei ieftin pentru care nu mai există cerere. Sunt peste 5 milioane de ucraineni care au părăsit țara din cauza războiului, iar alții au murit”, a explicat analista ucraineană Masha Belikova, în cadrul unui webminar organizat de agenția de raportare FastMarkets.

Înainte de război, Ucraina acoperea 42% din exporturile globale de ulei de floarea-soarelui, cele mai mari cantități ajungând în India și China, ceea ce nu se mai poate întâmpla acum din cauza costurilor logistice mult prea mari. Acum, cele mai mari cantități ajung în UE pentru că livrarea se poate face preponderent terestru. Se mai pot livra cel mult 1,5 milioane de tone pe lună față de 4 milioane înainte de invazie.

My Business Baner Conferință 270 80 px

Яндекс.Метрика