Luni, 26 Februarie 2018 18:34

"Apă-canal" consideră că incheierea contractelor individuale este posibilă în anumite condiții

Apă Canal ChişinăuÎncheierea contractelor individuale cu consumatorii finali de apă este posibilă doar după îndeplinirea unui şir de condiţii, consideră întreprinderea municipală "Apă-Canal Chişinău".

În opinia administraţiei întreprinderii, pentru încheierea contractelor cu consumatorii individuali din blocurile locative, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică trebuie să revizuiască tarifele. Totodată, este necesară reabilitarea reţelelor inginereşti interne din contul consumatorilor şi transmiterea reţelelor de către gestionarul blocului către operator.

După cum a informat anterior INFOTAG, joia trecută, Parlamentul a aprobat modificări la Legea privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, potrivit cărora, furnizorii de apă şi proprietarii de apartamente vor fi obligaţi să încheie contracte individuale de alimentare cu apă şi canalizare. Deputaţii intenţionează în acest fel să soluţioneze problema când furnizorul încheie contracte cu întreprinderile municipale şi asociaţiile locative, iar toate volumele suplimentare de apă de pe contorul comun al blocului sunt împărţite între locatari spre achitare. Astfel, locatarii nu vor mai fi nevoiţi să achite apa pe care nu au consumat-o.

Ultima dată, tariful pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare pentru consumatorii din Chişinău a fost revizuit în luna mai 2017, când a fost majorat cu 1,5 lei şi constituie 10,69 lei pentru un metru cub de apă pentru persoanele fizice şi 24,46 lei pentru persoanele juridice.

Furnizorul "Аpă-Сanal Сhişinău" a insista pe o majorare a tarifului de 2,56 lei, până la 11,75 lei pentru persoanele fizice şi 25,52 lei pentru persoanele juridice. Conducerea "Apă-Canal Chişinău" insista pe o majorare mai mare, argumentând că tariful nu a mai fost schimbat din anul 2009, iar de atunci numai preţul la energia electrică a crescut de două ori. Totodată, reţeaua de apeduct şi sistemul de canalizare al Chişinăului au nevoie de reparaţie, iar pentru aceasta este nevoie de bani.

"Lucrările nu pot fi efectuate doar din ajutorul partenerilor externi. Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii au promis să aloce aproape 62 mil. euro, însă nimeni nu va investi într-o întreprindere care generează pierderi. De aceea, tarifele trebuie să fie în măsură să acopere valoarea serviciilor acordate", a spus anterior directorul întreprinderii, Veronica Herţa.

Potrivit ei, una din cele mai mari probleme reprezintă pierderile mari de apă, care în 2017 au constituit 18,7 mil. metri cubi. Drept răspuns, conducerea ANRE a menţionat că a spus că "asemenea pierderi enorme sunt legate de conectări ilegale la apeduct" şi a obligat reprezentanţii "Аpă-Сanal Сhişinău" să elaboreze un proiect eficient de combatere a acestui fenomen.

infotag.md

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020