Luni, 26 Februarie 2018 18:06

Investițiile recente ale unor investitori externi importanți către finele anului 2018 vor constitui peste $230 mil.

investitii moldovaInvestițiile recente ale unor investitori externi importanți, precum Draexlmeier, Coroplast, Sumitomo, Gebauer & Griller, Fujikura, Lear Corporation, Transgaz Romania, către finele anului 2018 vor constitui peste 230 de milioane de dolari

Acestea vor crea peste 8 mii locuri de muncă cu o perspectivă de creștere pana la 13 mii. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului în cadrul audierilor pe marginea moțiunii de cenzurî depusă de fracțiunea PSRM pe numele ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. Președintele Parlamentului a amintit că, luna trecută a fost consemnată prima investiție străină majoră în sistemul bancar – intrarea Băncii Transilvania din România în acționariatul unei dintre băncile moldovenești importante.

”Este un alt semnal de încredere în economia moldovenească și mai ales în măsurile luate inclusiv de acest Parlament pentru a întări sectorul nostru bancar după criza din 2015. Cu certitudine nimeni nu ar fi făcut astfel de investiții dacă n-ar fi avut încredere în climatul economic general din țară, în potențialul economic al Republicii Moldova și în măsurile pro-business luate la Chișinău”, a spus Candu.

Oficialul a reamintit că numărul actelor permisive a scăzut de la 416 la 150 în ultimii doi ani de zile, deci cu peste 60%. A fost redus numărul instituțiilor cu funcţii de control de 3 ori, de la 58 la 18, inclusiv 5 regulatori independenți. S-a simplificat procesul de raportare financiară și statistică prin lansarea unei platforme unice de raportare la Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Biroul Național de Statistică. Din 5 rapoarte financiare și statistice, a rămas de făcut unul singur. Schimbări care au avansat-o în poziții pe Republica Moldova în clasamentele internaționale reputabile.

De exemplu, Doing Business, locul 44 din 190 economii analizate; Indicele Global al Competitivității 2017-2018 - locul 89 (avansând cu 11 poziții); în Raportul ”Global Location Trends 2017”, Moldova este clasată pe locul 6 drept țară TOP conform locurilor de muncă estimate per million de locuitori, iar conform Agenției Moody’s Republica Moldova a primit calificativul de economie ”stabilă”.

Candu a amintit despre îmbunătățirea Codului Muncii, subliniind că astfel de lucruri au o influență pozitivă inclusiv asupra veniturilor statului. În bugetul public național au fost acumulate în 2017 venituri de 53,4 miliarde lei, cu 16,2% mai mult decât în 2016. Veniturile Serviciului Fiscal de Stat au sporit cu 18,4% în 2017, ceea ce înseamnă în cifre absolute cu 5,1 miliarde de lei mai mult decât în 2016. Performanțe similare a înregistrat și Serviciul Vamal. Candu a amintit că programul cu FMI se realizează in parametrii conveniți, de aceea Moldova a primit trei tranșe din creditul fondului.

Potrivit lui Andrian Candu, lucrurile pozitive din economia moldovenească, stimulate inclusiv prin eforturile Guvernului și Ministerului Economiei și Infrastructurii au avut impact favorabil asupra veniturilor cetățenilor. Cifrele nu sunt doar pe hârtie, iar cetățenii au simțit evoluțiile pozitive în propriile buzunare. Salariul mediu pe economie crește cu peste 30% în ultimii 2 ani: de la 4.611 lei la sfârșitul lui 2015 la 6.150 de lei, cât e calculat în medie pentru 2018.

Au crescut salariile în medicină, au crescut salariile în educație. Pensiile au crescut de asemenea – cu 10% în 2016 și cu 7% în 2017, după cum a crescut și indemnizația unică pentru nașterea copilului și alte ajutoare și forme de sprijin pentru cetățeni. Andrian Candu a concluzionat că, economia Moldovei merge în direcția corectă și rolul Guvernului este să susțină această evoluție.

InfoMarket

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020