CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Sâmbătă, 07 Iulie 2012 03:00

Ministerul Economiei creează reţele - 2

Colegiul Ministerului Economiei a aprobat planul privind crearea în Moldova a unei reţele de incubatoare de afaceri. Conform documentului, deja până la sfârşitul anului curent vor fi deschise cinci instituţii de acest fel.

În calitate de exemplu va servi incubatorul din Ştefan Vodă, care a fost deschis la sfârşitul lunii aprilie, şi cel din Leova, unde deja se efectuează lucrările de reparaţie şi construcţie. Urmează să fie deschise incubatoare în Rezina, Sângerei şi Coşniţa.

Schema este următoare. Iniţial, se clarifică dacă autorităţile locale dispun de încăperea respectivă. Reprezentanţii din opt raioane au declarat în cadrul şedinţei colegiului că nu dispun de asemenea încăperi.

Urmează întrevederi cu antreprenorii locali, care sunt invitaţi să participe la concursul de obţinere a dreptului să devină rezident. De menţionat, că condiţiile nu sunt inovaţionale. Principalul constă în satisfacerea necesităţilor locale. De exemplu, cererea în servicii tipografice sau filmare audio şi video a diferitor ceremonii.

După aceasta încep lucrările de reparaţie. După darea în exploatare a incubatorului, acesta este transmis autorităţilor locale, care îşi vor asuma administrarea de mai departe.

Firmele se vor afla în incubator trei ani. Pe parcursul primului an de activitate rezidenţii vor achita 10–30% din preţul de piaţă a arendei, pe parcursul celui de-al doilea an — 60%, iar în al treilea an — 80%.
Lansarea unui incubator costă 500–600 de mii de lei. În total, în anul 2011, din bugetul de stat pentru deschiderea incubatoarelor de afaceri au fost alocate 10 milioane de lei, iar în anul 2012 — 15 milioane de lei. Totodată, Uniunea Europeană a promis să ofere asistenţă financiară în mărime de 1,5 milioane de euro.

În anii următori se preconizează să fie deschise câte un incubator la trei raioane, trei regionale şi unul în Chişinău. Estimativ, fiecare incubator va avea 15 rezidenţi.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика