Duminică, 15 Mai 2016 17:22

Parlamentul a adoptat unele modificări la Legea salarizării, pentru diferenţierea salariilor în sectorul real al economiei

parlamentul nou gov mdEste planificat ca salariile de funcție din sectorul real al economiei să fie diferențiate în raport cu calificarea, gradul de pregătire și gradul de răspundere al angajatului.

Potrivit autorului proiectului de lege, fostul ministru al Muncii, Asigurării Sociale şi Familiei, în prezent deputat, Valentina Buliga, practica aplicării cuantumului minim garant al salariului în sectorul real demonstrează că unii angajatori stabilesc pentru toţi angajaţii, neţinând cont de calificarea lor, pregătirea profesională şi obligaţiilor de serviciu, mărimea minimă a salarii, care până în 1 mai 2016 era de 1900 de lei, iar din această dată a fost majorat până la 2100 lei.

Acest lucru se face pentru a redue Fondul de salarii, din care sunt plătite impozitele şi taxele, precum şi plata salariilor neoficiale, acordate în plic. Potrivit amendamentelor propuse în Legea privind salarizarea, salariul minim garantat în sectorul real este drept bază pentru diferenţierea lefurilor de funcţie, stabilite în funcţie de calificare, nivelul de pregătire profesională şi competenţa angajatului, precum şi în corespundere cu dificultatea activităţilor (obligaţiilor) efectuate. În afară de aceasta, cuantumul minim garantat al salariului nu se va include plata pentru munca suplimentară, pentru munca prestată în program de noapte sau în zilele de sărbători, precum cea prestată în condiții nefavorabile, precum şi alte plăţo care poartă un caracter compensator sau promoţional. Mai este stabilit, de asemenea, că nivelul tarifului pentru categoria I de calificare (nivelul salarial I), stabilit în sectorul real prin negocieri colective la nivel de domeniu, cel puţin egal sau mai mare decât salariul minim garantat în sectorul real și stabilit anual de către guvern, iar la nivel de întreprindere - nu mai mic decât cel stabilit în domeniu.

Sursă: InfoMarket.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика