Miercuri, 11 Mai 2016 20:55

R. Moldova încearcă să vândă pavilionul de la Expo Milano, dar a primit doar o ofertă derizorie

r moldova incearca sa vanda pavilionul de la expo milano dar a primit doar o oferta derizorie 19019Autoritățile moldovenești încearcă să găsească un cumpărător pentru pavilionul Moldovei de la expoziția internațională Milano Expo 2015. Dacă acest lucru nu va reuși el se va utiliza în scopuri social-culturale.


În 2015, Republica Moldova a participat la expoziția internațională Milano Expo. Pentru prima dată țara noastră a avut propriul pavilion. În perioada 1 mai - 31 noiembrie expoziția internațională a fost vizitată de circa 20 de milioane de vizitatori, iar pavilionul țării noastre a avut 10 mii de vizitatori.

În total pentru această expoziție s-au cheltuit 47 milioane de lei din bugetul statului, dintre care circa 30 de milioane au fost cheltuiți pentru construcția pavilionului.
La aceeași temă

În prezent pavilionul Republicii Moldova a fost demontat și se decide care va fi soarta acestuia. Valoarea bunului respectiv constituie circa 22 milioane de lei (aproape 1 mil de euro), iar conform  unor estimări ale Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) transportarea acestuia va costa circa 731mii de lei.

Se caută cumpărător pentru pavilionul Republicii Moldova

MIEPO a înaintat un proiect de lege care prevede scutirea de plata drepturilor de import pentru aceste bunuri și lansează un concurs de idei și proiecte pentru utilizarea proprietății rămase după Expo Milano 2015.

„Pavilionul Republicii Moldova  a fost deja demontat și este depozitat. A fost constituită o comisie pentru inventarierea acestor bunuri, care sunt pregătite pentru aducerea în Republica Moldova. Până acum noi am încercat să găsim un cumpărător în Europa, dar din toate anunțurile expediate am primit doar o ofertă din partea germanilor care au oferit doar 30 mii de euro pentru acest pavilion. O sumă destul de mică dacă luăm în considerație investiția de 30 de milioane de lei (8 milioane de lei au fost investiți în fundație care nu poate fi recuperată). Astfel, noi am dat startul unui concurs pentru a găsi o utilitate pentru acest pavilion. Există parteneri externi care ar putea să ne ofere o susținere pentru a găsi o utilitate acestui pavilion. Sperăm ca în decurs de o lună să avem mai mulți doritori de a utiliza acest pavilion”, a declarat directorul MIEPO,Vitalie Zaharia în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară din 11 mai 2016

Reprezentanții MIEPO menționează că dacă pentru pavilion va fi oferit un preț bun el va fi vândut, iar dacă acest lucru nu va reuși va fi utilizat în scopuri social-culturale.

http://agora.md/

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика