Marți, 18 August 2015 09:42

Numele și prenumele fondatorilor întreprinderilor din Republica Moldova – deja publice și gratuite

Logo CIS18 august 2015, Chșinău. După aproape jumătate de an de rezistență din partea Centrului Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), datele despre numele și prenumele fondatorilor întreprinderilor din Republica Moldova sunt publice și gratuite. Deși anterior aceste date erau oferite contra cost, acum informația despre cele aproximativ 200 de mii de companii este deschisă și poate fi accesată pe portalul guvernamental www.date.gov.md.


Link direct:


http://date.gov.md/ckan/ro/dataset/11736-date-din-registrul-de-stat-al-unitatilor-de-drept-privind-intreprinderile-inregistrate-in-repu/resource/7f2b2df4-3601-4a4d-8fdc-e25a93dbe911


La multiplele solicitări ale reprezentanților mediului de afaceri, Consiliul Economic al Prim-ministrului Republicii Moldova a venit cu inițiativa de a publica datele despre fondatori (numele și prenumele), în scopul implementării legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali nr. 220-XVI  din  19.10.2007, conform căreia informația dată are un caracter evident deschis și public, fiind accesibilă nelimitat pentru orice persoană. Or, în momentul în care informația dată era eliberată la cerere și contra plată, accesul public și deschis al acesteia era limitat semnificativ și crea premise pentru fraudă, corupție și trafic de influență.
 
Publicarea deschisă a datelor este o măsură anticorupție eficientă, necesară și importantă pentru asigurarea unui mediu de afaceri transparent și sigur. Astfel, ar putea fi limitat traficul de influență din sistem, prevenită corupția. Totodată, publicarea informației despe fondatori va spori încrederea reciprocă între antreprenori, prevenind fraudele frecvente la momentul actual. Pe lângă mediul de afaceri, vor avea de câștigat consumatorii, societatea civilă și mass-media, care vor avea acces liber și gratuit la datele despre fondatorii întreprinderilor din Republica Moldova.

La etapa actuală, instrumentul dat este unul rudimentar, constituind un simplu fișier excel care va fi actualizat lunar. Ulterior, această informație va fi prezetată în forma unui registru electronic, cu o interfață mai simplă.
Decizia de a face publice numele și prenumele fondatorilor vine ca urmare a nenumăratelor scrisori, demersuri, solicitări atât din partea Consiliului Economic, cât și din partea mediului de afaceri, societății civile și reprezentanților mass-media. Mai multe asociații de afaceri, ONG-uri și instituții media au semnat și o declarație comună, prin care au solicitat deschiderea informației privind numele și prenumele fondatorilor societăților comerciale din Republica Moldova, în scopul implementării reale a legislației în vigoare.

***
Consiliul Economic al Prim-ministrului Republicii Moldova promovează dialogul dintre sectorul public și privat cu scopul de a îmbunătăți mediul de afaceri, contribuind la dezvoltarea IMM-urilor și creșterea gradului de concurență pe piața autohtonă.
Consiliul își propune să înlăture constrângerile principale care stau în calea dezvoltării sectorului privat, să asigure un cadru de reglementare clar, funcțional, nediscriminatoriu și transparent, să îmbunătățească calitatea serviciilor publice pentru mediul de afaceri, să reducă birocrația și să minimizeze riscul corupției.


Consiliul Economic al Prim-ministrului a fost creat decembrie 2012, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Activitatea instituției este susținută de către Secretariatul responsabil de promovarea si monitorizarea deciziilor luate de  Consiliu.

Comunicat de presa, Consiliul Economic al Prim-ministrului

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика