Miercuri, 11 Martie 2015 18:06

La MTIC a fost prezentat Raportul IDC privind competitivitatea industriei și serviciilor din sectorul tehnologiei informației

288615 880În Republica Moldova există toate șansele pentru a dezvolta o afacere de succes în domeniul IT. Această concluzie rezultă din raportul privind competitivitatea  industriei și serviciilor din sectorul tehnologiei informației din țara noastră, prezentat astăzi de către experții International Data Corporation (IDC), o companie globală de cercetare și consultanță în tehnologia informației.

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a menționat că raportul reprezintă o radiografie a situației de pe piața IT, care permite a privi lucrurile în complexitate de la infrastructura drumurilor până la mediul de afaceri, a identifica și elimina constrângerile existente. Ministrul a accentuat că  industria IT este una de perspectivă, care poate asigura o creștere economică, iar datele prezentate în raport vor servi la planificarea politicilor și intervențiilor strategice pe segmentul creșterii competitivității industriei IT. În acest sens, a fost evidențiat  proiectul Strategiei de creștere a competitivității industriei IT, care urmează a fi examinat în ședință Guvern. Documentul se axează pe factori critici pentru competitivitatea industriei IT, cum ar fi mediul de afaceri atractiv, capitalul uman calificat și promovarea țării ca destinație favorabilă pentru businessul IT.

O parte componentă a Strategiei este proiectul de lege cu privire la parcurile IT, care urmărește crearea premiselor necesare pentru simplificarea modului de lansare și dezvoltare a unei afaceri in domeniul IT.” Elementul-cheie al acestei inițiative este implementarea unui model inovativ de impozitare pentru rezidenții parcurilor IT prin aplicarea unui impozit unic. Astfel, vor fi eliminate birocrația și corupția, vor fi stabilite reguli clare de activitate și va fi asigurată previzibilitatea și atractivitatea mediului de afaceri”, a specificat ministrul Pavel Filip.


Studiul  privind evaluarea competitivității industriei IT prezintă o informație amplă privind structura pieței locale de servicii IT, a exporturilor de servicii IT, evaluarea factorilor care alimentează competitivitatea industriei IT, precum și intervențiile strategice necesare pentru promovarea produselor și serviciilor IT din Moldova.


“Datorită studiului realizat de IDC cu sprijinul  Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), managerii companiilor IT și investitorii vor avea un instrument de evaluare a potențialului sectorului si vor putea lua decizii bine informate pentru a dezvolta centre de servicii IT în Moldova sau a-și crește operațiunile”, a menționat Sergiu Botezatu, Manager Superior de Proiecte, USAID Moldova.

Potrivit raportului, piața industriei IT(cu excepția exportului) a constituit în anul 2013-152 milioane de dolari. Exportul de servicii IT în aceiași perioada s-a cifrat la 57 milioane de dolari, o cifră ce plasează această industrie printre lideri la exporturile țării noastre. În următorii ani este preconizată o dublare a acestei cifre.

Raportul privind competitivitatea  industriei și serviciilor din sectorul tehnologiei informației din Republica Moldova, realizat cu suportul proiectului USAID CEED II și a Agenției Germane pentru Cooperare Internațională (GIZ) de către International Data Corporation (IDC), companie globală de cercetare și consultanță în tehnologia informației.

Comunicat de presă

ODIMM logo
280 70