Miercuri, 22 Octombrie 2014 08:56

SFS asigură abonarea gratuită la serviciile electronice a agenților economici neplătitori de T.V.A.

logoFiscServiciul Fiscal de Stat este un promotor fidel de noi servicii electronice în beneficiul contribuabililor, care să le faciliteze activitatea și să le reducă cheltuielile de gestionare a afacerii, a declarat Șeful SFS, Ion Prisăcaru, anunțând, în cadrul unei ședințe de lucru, că, începând de astăzi, 20 octombrie, și până la 31 decembrie 2014, 1500 de agenți economici neplătitori ai TVA vor fi conectați cu titlu gratuit la serviciile electronice fiscale cu utilizarea semnăturilor electronice de autentificare.

În acest context, Ion Prisăcaru a menționat că, anterior, se acorda în acest sens o atenție sporită doar contribuabililor plătitori ai TVA, ceea ce situa pe poziții inegale agenții economici.

Conectarea primară a agenţilor economici, plătitori de TVA la serviciile electronice fiscale cu utilizarea semnăturilor electronice de autentificare se efectuează, de astăzi, gratuit, agentul economic primind gratuit două semnături electronice de autentificare și abonamentul pentru utilizarea serviciilor fiscale electronice pe o perioadă de cinci ani.

La acelaşi subiect, șeful autorităţii fiscal naţionale a menţionat că SFS va suporta costurile abonării acestor 1500 de contribuabili, în pofida minimului de mijloace financiare fiind identificate posibilități de a realiza proiectul propus. Astfel, cu scopul simplificării raportării fiscale precum şi de procesare rapidă a datelor, a fost creat şi lansat serviciul „Declaraţie electronică”, care vine să susţină activitatea contribuabililor şi să le faciliteze munca de zi cu zi.

„Declaraţia electronică” include o serie de avantaje, precum timpul scurt de procesare a documentelor, acces rapid la informaţie, excluderea cheltuielilor pentru transport, lipsa necesităţii de deplasare la sediul autorității fiscale fiscal, excluderea necesităţii de imprimare a formularelor pe suport de hârtie etc.

Inițiativa de conectare gratuită a contribuabililor neplătitori ai TVA este în conformitate cu Planul de acţiuni a Guvernului pentru anul 2014, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.164 din 05.03.2014, prin care s-a dispus implementarea generalizată a sistemului de declarare fiscală prin utilizarea tehnologiilor informaţionale (e-declaraţii), astfel încît cel puțin 60% din declaraţiile fiscale să fie depuse prin internet.

În acest scop, SFS lansează o acțiune de conectare cu titlu gratuit a agenților economici neplătitori de T.V.A. la serviciile fiscale electronice, care se va desfășura până la finele anului curent.

Sursă: fisc.md

ODIMM logo
280 70