Marți, 24 Mai 2022 09:58

Operațiune de amploare a autorităților din Moldova, România și Franța: organizația criminală condusă de hoțul în lege Ion Gușan, alias „Patron”- anihilată

nicu patron ion gusan 635x400

Ion Gușan, cunoscut ca „Patron”, unul dintre cei mai periculoși interlopi care au acționat în România, a fost reținut în 19 mai în România, în baza unui mandat european de arest, în urma unei operațiuni de amploare a autorităților din Moldova, România și Franța.

Potrivit procurorilor moldoveni, au fost efectuate 50 de percheziții în Franța, România și Moldova, în urma cărora au fost arestați 13 cetățeni moldoveni (12 în Franța și unul în România), scrie g4media.ro.

„Persoana arestată în România este conducătorul organizației criminale, unde domiciliază de mai mulți ani și unde anterior a fost condamnat și la detenție pentru crearea fabricilor clandestine de fabricare a țigaretelor, acestuia fiindu-i acordat rangul de „hoț în lege” („vor v zakone”) în anul 2000, în cadrul structurii de rang al mafiei. Remarcăm și faptul că acesta este anunțat în căutare într-o serie de cazuri importante din Europa”, potrivit sursei citate.

Astfel, în urma schimbului de informații dintre autoritățile competente ale Moldovei, Franței și României începând cu anul 2019 până în prezent, au avut loc acțiuni de planificare în cadrul ședințelor de lucru la Chișinău, Paris și București, unde în urma acumulării probatoriului, s-a dispus strategia de anihilare a organizației criminale „Patron”, spun procurorii de la Chișinău.

Totodată, „au fost documentați membrii criminali fiind implicați și în comiterea mai multor spargeri de case de lux și furturi de accesorii agricole, materiale de construcții, valoarea prejudiciului depășind suma de 500.000 de euro”.

În timpul perchezițiilor au fost ridicate 1 700 de cutii de țigări, 520 kg de tutun și peste 200 000 euro în numerar, dar și bunuri sustrase și introduse clandestin în Moldova.

Acest grup era structurat ierarhic și era condus de liderul „Patron”, care a numit „supraveghetori” însărcinați cu coordonarea activităților infracționale ale diferitelor ramuri ale acestei bande care funcționează în diferite țări.

La 20 mai, a fost prezentat în fața magistraților Curții de Apel București, pentru confirmarea arestului și extrădarea acestuia în Franța. Curtea de Apel București a confirmat arestul său și extrădarea acestuia în Franța.

Poliția Republicii Moldova precizează că deși Patron a fost arestat pe 19 mai 2022, în România, pe un termen de 24 ore, în baza mandatului european de arest, iar magistrații Curții de Apel București au confirmat extrădarea acestuia în Franța, interlopul a fost totuși eliberat, potrivit jurnal.md, care menționează că Patron este condamnat la 14 ani și 8 luni de închisoare în dosarul fabricilor clandestine de țigarete și spălare de bani iar extrădarea acestuia nu este posibilă până la adoptarea unei decizii definitive.