Vineri, 05 Martie 2021 12:33

România va trimite apă potabilă în Raionul Ungheni din Republica Moldova

podul peste Prut al lui Eiffel underGuvernele României și Republicii Moldova urmează să semneze un acord privind construirea unor apeducte care să ducă apă potabilă prin subtraversarea Prutului în localitățile de graniță ale Raionului Ungheni.

Aplicarea acordului ar fi de folos și companiei APAVITAL a Consiliului Județean Iași, care și-ar lărgi baza de clienți pentru sistemele de alimentare de apă din Județul Iași, după investiții cumulate de circa 500 de milioane de euro (inclusiv canalizarile), potrivit unui memorandum trimis Guvernului spre aprobare de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În urma investițiilor, sistemele de apă potabilă și apă uzată din regiune „dispun de capacități suplimentare care ar putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii în localități din zona de graniță a Republicii Moldova. (…) Creșterea numărului de benficiari ai serviciilor pe care acesta le oferă conduce la o mai mare sustenabilitate a acestor servicii din punct de vedere economic și financiar”, spune documentul citat.

Acordul pentru construcția apeductelor a fost negociat începând din noiembrie 2019. Atunci deja operatorul regional din România finalizase „construcția sistemului de alimentare cu apă Iași – Prisăcani – Măcărești, care prevede sub – traversarea râului Prut la Măcărești, r-nul Ungheni, Republica Moldova, însă operatorul regional nu poate traversa cu conductele de apă și de canalizare râul Prut (frontiera), atâta timp cât nu este semnat acest Acord”, spunea un document al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Reprublica Moldova, acum un an.

Ministerul Mediului din România a cerut Guvernului „eliberarea deplinelor puteri în vederea semnării Acordului unui demnitar din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor sau Ambasadorului României la Chișinău”, potrivit memorandumului citat.

cursdeguvernare.ro

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика