Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 16:31

În cadrul programului de ”Creditare a tinerilor”, au fost finanțați 272 de antreprenori pentru o sumă totală de 166,8 mln. lei

pereschetPotrivit Ministerului Finanțelor, programul a fost lansat în 2019 și extins în toate raioanele țării.

Acesta este implementat prin intermediul sucursalelor a 8 instituții financiare (bănci comerciale), care își asumă toate riscurile asociate operațiunilor de împrumut. Ratele de refinanțare sunt în continuă scădere atât pentru băncile participante, cât și pentru beneficiarii finali pe durata împrumuturilor. Se observă că, recent, pentru beneficiarii finali ai sub-împrumuturilor din cadrul programului, ratele au fost stabilite la 4,35% pe an, cu 4 p. p. mai profitabilă în comparație cu ratele medii la creditele comerciale din sectorul bancar.

Pentru 2021, fondurile programului au fost completate cu 80 mln. lei din împrumuturi externe de stat administrate de Biroul pentru gestionarea programelor de ajutor extern. Valoarea medie a unui sub-proiect prezentat de tineri pentru finanțare în cadrul programului este de aproximativ 610 mii de lei, iar scadența medie a sub-împrumuturilor este de 4 ani. Fondurile de împrumut au fost utilizate de beneficiari pentru achiziționarea a 60 de utilaje agricole diferite, 99 de tractoare, 12 recoltatoare, 11 frigidere, 8 sisteme de irigații, 5 sere, precum și pentru îngrășăminte și fondul de rulment necesar.

Cele mai active bănci care participă la program sunt Moldova Agroindbank, Mobiasbanca-OTP Group, FinComBank. Amintim că, beneficiari ai programului pot fi persoane fizice sau juridice cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care dețin cel puțin 75% din proprietatea companiei. Suma maximă a împrumutului este de 1,5 mln. lei. 

InfoMarket

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика