Joi, 08 Octombrie 2020 05:50

Fiscul, pe urmele amatorilor de PARIURI sportive pe site-uri din străinătate: Sunt OBLIGAȚI să plătească impozite

ca5d7615a92a9854b21c2212779699cdServiciul Fiscal de Stat a pus ochii pe moldovenii care fac pariuri pe site-uri din străinătate și nu plătesc impozite din câștigurile obținute. Informația a fost confirmată de către reprezentanții unor servicii de plăți online din Republica Moldova, care au solicitat anonimatul. Potrivit lor, fiscul le cere informații despre transferurile făcute spre site-urile de pariuri sportive de peste hotare și sumele primite de către utilizatori de la case de pariuri. Ulterior, jucătorii care obțin profit primesc scrisori cu somația să plătească impozite din sumele câștigate.

Potrivit datelor sistemelor de plăți online, în țara noastră sunt activi, în diferite perioade, între 60 de mii și 200 de mii de jucători care fac pariuri pe evenimente sportive. Rulajul mizelor este de până la 2 miliarde de lei pe an.

Solicitați de Ziarul NAȚIONAL, reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat au precizat că periodic se efectuează controale fiscale la agenții economici rezidenți, care intermediază desfășurarea jocurilor de noroc și pariuri sportive, în vederea identificării persoanelor fizice care obțin venituri de la câștigurile din jocurile de noroc și a pariurilor de peste hotare.

Deși Fiscul nu a precizat ce sume au fost încasate deja la buget din această activitate, inspectorii fiscali spun că față de persoanele fizice identificate sunt aplicate măsuri de conformare voluntară. Adică jucătorilor le sunt expediate scrisori, în care sunt informați despre câștigurile obținute, prevederile legislației în vigoare, precum și necesitatea declarării venitului obținut.

Aparte, acești jucători sunt informați că, dacă nu vor plăti impozitele calculate, SFS își rezervă dreptul de aplicare a măsurilor de conformatre forțată, inclusiv prin aplicarea amenzilor și acționarea în judecată.

Impozitul este de 12% din diferența pozitivă dintre suma mizei făcute și a câștigului obținut. De exemplu, dacă în jucător face un pariu de 10 mii de lei și obține în urma prognozei corecte 12 mii de lei, suma impozitului va fi dedusă din câștigul de 2 mii de lei, minus 240 de lei, câștigul neimpozabil, iar jucătorul primește suma netă de 11548 de lei.

În Republica Moldova există un singur site autorizat de pariuri sportive – 7777.md, unde impozitul se reține automat, când câștigul se transferă în contul jucătorului. Potrivit legislației din țara noastră, site-urile de pariuri sportive de peste hotare își desfășoară ilegal activitatea în Republica Moldova, iar conform practicii internaționale, accesul la ele trebuie să fie blocat.

La sfârșitul anului trecut, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a inițiat un proces penal pe faptul încasării de către serviciile de plată online a banilor de la persoane fizice pentru site-uri neatorizate de pariuri sportive, dar nu este clar la ce etapă se află investigația.

ziarulnational.md