Duminică, 29 Decembrie 2019 06:45

Prime TV pierde poziția de lider în audiența tv în fața posturilor RTR Moldova și Moldova 1

foto tvPentru prima dată în anul 2019 (perioada ianuarie-noiembrie), Prime TV, postul de televiziune al ex-liderului democrat Vlad Plahotniuc, a cedat poziția de lider în ratingul popularității radiodifuzorilor. Acesta este depășit de RTR Moldova (locul 1) și postul public Moldova 1 (locul 2), potrivit datelor măsurătorului de audiență TV MR MLD în Republica Moldova (reprezentant al The Nielson Company din Elveția). Astfel, potrivit rapoartelor de audiență al măsurătorului, Prime TV și-a coborât ratingul – de la 3,04 în ianuarie, până la 1,38 în luna noiembrie.

RTR Moldova a acumulat 1,67 procente în luna noiembrie, devansând PRIME TV cu 0,29 puncte. La începutul anului, RTR a avut un rating de 1,97. Iar Moldova 1 a acumulat, în noiembrie 1,40%, adică cu 0,02 puncte mai mult decât Prime TV.

Un alt post de televiziune, afiliat lui Plahotniuc, Canal 2, care aparține consilierului acestuia, Oleg Cristal, la fel, a înregistrat o cădere de rating – de la 1,35% în luna ianuarie la 0,48 % în noiembrie. De menționat că postul de televiziune Primul în Moldova, deși a fost evaluat pentru prima dată în luna noiembrie, a ajuns foarte aproape de Canal 2, înregistrând un rating de 0,38 %.

Precizăm că posturile de televiziune Prime TV și Canal 2, înainte de a renunța la frecvențele naționale în format analogic, erau considerate de Consiliul Audiovizualului drept furnizori naționali de servicii media audiovizuale.

RATING AGB

Astfel, deocamdată în format analog emită doar postul public de televiziune Moldova 1.

Președinta Teleradio-Moldova Olga Bordeianu afirma în cadrul unei ședințe a Consiliului de Supraveghere al TRM că ratingul înalt al Moldova 1 din ultima perioada se datorează inclusiv faptului că posturile Prime TV și Canal 2 au renunțat la formatul analog.

Ratingul posturilor tv ar fi influențat într-o anumită măsură și de poziția pe care o dețin în grila operatorilor de telecomunicații. Astfel, potrivit ultimelor modificări făcute de Moldtelecom, postul de televiziune Primul în Moldova ocupă în prezent poziția 2 în grila operatorului național de telecomunicații. Anterior, pe acest loc se afla postul Prime TV, care acum a trecut pe poziția 8.

În grila unui alt operator de telecomunicații, cu o bază de clienți importantă, StarNet, grila arată altfel. Aici pe locul 5 se află postul de televiziune Prime TV. Moldova 1 este pe locul 9, iar Primul în Moldova - pe locul 33.

Măsurătorul TV MR MLD utilizează sistemul de măsurare a audienței peoplemeter pentru a afla preferințele telespectatorilor. În total, 365 de gospodării de pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt utilizate pentru a acumula astfel de informații.

TV MR MLD a obținut dreptul exclusiv de a măsura audiența tv pe piața moldovenească în următorii cinci ani după ce a fost aleasă, în luna martie 2019, de o Comisie de licitație, formată din reprezentanți ai furnizorilor de servicii media, agenților de publicitate și caselor de vânzare a publicității. Cel puțin două posturi de televiziune - PRO TV Chișinău și Jurnal TV - au declarat că nu vor utiliza serviciile companiei selectate, pentru că, în opinia lor, licitația nu a fost desfășurată corect.

media-azi.md