Luni, 04 Noiembrie 2019 18:28

Guvernul SUA va finanţa programe de instruire pentru dezvoltarea forţei de muncă în agricultură

19008840 big1572863847Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin proiectul Agricultură Performantă în Moldova (APM), a lansat un apel de granturi pentru desfășurarea activităților inovatoare în vederea implementării parteneriatelor pentru dezvoltarea forței de muncă în sectorul agricol de înaltă valoare. Cererile de participare pot fi depuse până la 23 decembrie, iar finanțarea poate fi solicitată de instituțiile de învățământ, asociațiile industriale, organizaţii neguvernamentale și sectorul privat, transmite MOLDPRES.

Bugetul total pentru acest apel de granturi este de şapte sute de mii de lei, iar suma acordată pentru fiecare grant va varia între 150-350 de mii de lei.

Activitățile care pot fi sprijinite în cadrul acestui apel de granturi trebuie să ţină de inițiative pentru crearea stagiilor de practică și ucenicii sau alte oportunități educaționale integrate, plasând tinerii în companii agricole de producție, companii IT care activează și în domenii aferente agriculturii, furnizori de echipamente și utilaj agricol, etc.; programe de formare, educaționale, startup-uri, incubatoare agrobusiness, Incubator agrobusiness, evenimente pentru tineri, platforme regionale de comunicare ş.a.

Toate aceste activități urmează să contribuie la angajarea și menținerea mai multor tineri în sectorul agricol de înaltă valoare (mere, fructe sâmburoase, struguri de masă, pomușoare, miere, legume de câmp pentru prelucrare) și să îmbunătățească practicile educaționale în baza nevoilor sectorului privat.

În scopul demonstrării angajamentului față de activitate, este necesară o contribuție din partea solicitantului de cel puțin 10% din valoarea totală a activității pentru organizațiile non-profit și instituțiile educaționale, precum şi 30% din valoarea totală a activității pentru companiile comerciale.

Pentru a răspunde la întrebările potențialilor aplicanți și a explica procedurile de aplicare, Proiectul USAID/APM va organiza pe 14 noiembrie o sesiune informativă.

Conform celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică, circa un sfert din cei 397 500 de tineri angajați (persoane cu vârste cuprinse între 15-34 de ani) lucrează în agricultură, care este cel mai mare sector de ocupare a forței de muncă tinere.

moldpres.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика