Luni, 18 Martie 2019 17:57

UE oferă granturi pentru dezvoltarea afacerilor în stânga Nistrului

51d9892595526dbd5d8fd7ada06f9515Programul „StartUp Academy”, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat la finele săptămânii trecute  în regiunea transnistreană. Acesta este o platformă pentru antreprenorii începători, care-i va susţine la iniţierea şi dezvoltarea unei afaceri, transmite MOLDPRES.

În cadrul programului şi-au prezentat ideile de afaceri 20 de participanţi. După un proces de instruire și elaborarea unui plan de activitate, vor fi aleși șase sau șapte câștigători, care vor primi câte un grant în valoare de 2 000 de euro.

„În cadrul programului vor fi organizate cinci module, câte unul în fiecare lună, la diferite teme: analiza pieței, vânzări, marketing sau formarea planului de producție. După derularea acestor module vor fi alese proiectele câștigătoare”, a menţionat Andrei Betanov, directorul Agenției de Investiții de la Tiraspol.

Pe lângă granturi, participanții cu cele mai reușite idei de afaceri vor beneficia de sfaturi și indicații din partea experților în domeniul antreprenoriatului la etapa de lansare a afacerii.

Reprezentantul Delegaţiei UE în R. Moldova, Marco Gemmer, a remarcat faptul că astfel de proiecte propun o viziune mai clară asupra viitorului tinerilor şi  oferă posibilităţi. „Când vorbim despre viitor, trebuie să ascultăm ce spun tinerii. Acest proiect este o bună oportunitate pentru a îmbina eforturile celor  începători cu experiență celor care sunt demult în breaslă”, a subliniat Marco Gemmer.

Anterior, în regiunea din stânga Nistrului au fost lansate mai multe proiecte sociale finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul Suediei. În ianuarie 2017, Fundația Est-Europeană a demarat proiectul „Construim punți, depășim bariere”, care susține cooperarea dintre organizațiile societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului și se bazează pe o abordare apolitică. Acțiunile planificate au menirea să creeze rețele neguvernamentale și să genereze preluarea unor practici de succes în întreaga regiune. Proiectul are un buget total de peste un milion de euro şi urmează să fie implementat până la sfârșitul anului 2019.

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020