Duminică, 10 Martie 2019 17:53

Războiul judiciar dintre Stati şi Kazahstan a ajuns în Italia

ec2aea76cbd695a52fb2477137fd97a6
Pe 1 martie 2019, Curtea de Apel din Roma și-a pronunțat hotărîrea în favoarea lui Anatol Stati şi alţii (Gabriel Stati, compania Ascom etc) împotriva Republicii Kazahstan, respingînd toate obiecțiile și apărarea ridicate de partea kazahă împotriva recunoașterii deciziei din decembrie 2013 a unui arbitraj din Suedia privind plata unei despăgubiri de peste 500 milioane dolari.
În hotărîrea sa, Curtea italiană a decis că recunoașterea și executarea în Italia a deciziei instanţei din Suedia, nu contravine politicii publice de fond sau procedural, scrie Noi.md cu referire la mold-street.com.
O victorie care nu permite recuperarea banilor
Curtea a respins și alte obiecții formulate de Kazahstan, cum ar fi presupusa lipsă a unei clauze arbitrale obligatorii și a încălcărilor procedurale în Constituirea Tribunalului Arbitral, se arată într-un comunicat de presă al grupului Ascom. De asemenea, Curtea a obligat Kazahstanul să ramburseze reclamanților costuri juridice în valoare totală de 120.000 de euro.
Anatolie Stati, CEO și acționaru al Ascom Group, unul dintre reclamanții la acțiune, a salutat decizia instanţei susţinînd că aceasta "reprezintă o victorie importantă".
"Acum vom căuta orice bunuri statale din Kazahstan pe teritoriul italian, fie sub formă de livrări de petrol, acțiuni în companii locale, interese în proiecte de joint-venture sau orice alte active care pot fi supuse executării și blocării“, a declarat omul de afaceri.


noi.md

ODIMM logo
280 70