Duminică, 24 Aprilie 2016 13:42

ISP-uri mici: piața a fost împărțită demult

In10Providerul de internet „Roxnet” a fost lansat în anul 2006. În acea perioadă, majoritatea operatorilor ofereau servicii de ADSL – poți beneficia de internet prin cablul de telefon și, în același timp, poți primi apeluri telefonice. „Noi de la bun început instalam abonatului cablul cu fibra optică – linia selectată, - își amintește Igor Șpac, directorul companiei „Roxnet”. – Apoi, alți operatori au început să ne ajungă din urmă, însă noi am reușit să ne stabilim pe piață”.


„Se conecta cineva, - continuă Igor Șpac, - apoi le spunea altora, în acest mod s-a dezvoltat și s-a extins rețeaua noastră. Actualmente, aproximativ 60% dintre abonații noștri s-au conectat prin tehnica „din gură în gură” – au aflat despre noi de la clienții care au rămas mulțumiți de serviciile noastre. Cealaltă tehnică pe care o utilizăm constă în publicitate – fluturașii pe care îi plasăm în cutiile poștale, precum și afișele pe care le lipim. Alte medii de publicitate –  internetul și televiziunea, nu au nicio relevanță pentru noi. Acestea nu sunt oportune pentru noi, dat fiind faptul că suntem un provider mic. În context teritorial, noi reprezentăm o optime din Chișinău”.


Dacă ar fi să se limiteze doar la oferirea serviciilor de internet, compania și-ar fi încetat existența încă demult: profitul este mic. Echipamentele de comunicații costă foarte mult, de aceea este nevoie de acoperire teritorială largă. Iar aceasta ar presupune mai multe investiții, care sunt problematice pentru un operator mic. „Noi ne-am orientat la timpul potrivit, - continuă directorul ”Roxnet”, - și am început să dezvoltăm și alte tipuri de servicii, de exemplu am închiriat serverele. De aceea „Roxnet” a și supraviețuit. Timp de 5-6 ani, când serviciile de internet au început să se dezvolte rapid, în Chișinău existau în jur de 50-60 de provideri locali de internet. În fiecare sector al orașului activau cel puțin 2-3 companii. Atunci serviciile de internet se dezvoltau rapid și au apărut companii mari, cu investiții de amploare”. Nu toate companiile locale au decis să riște și să ia credite, pentru dezvoltarea afacerii. Ajungând la 200-300 de abonați, mulți operatori mici s-au confruntat cu probleme financiare și concurența din partea operatorilor mari, și s-au închis. „Noi, însă, am început să dezvoltăm și alte tipuri de servicii și am reușit să ne menținem pe piață. Actualmente, avem în jur de 1000 de abonați”, - explică Igor Șpac.


La început, crearea unei rețele avea un caracter haotic. A apărut un abonat situat la o casă, două sau trei de la birou – pentru el era trasă o linie separată. Rețeaua, construită în acest mod, niciodată nu va lucra stabil. Chiar și atunci, la etapa inițială de dezvoltare a companiei „Roxnet” era dezvoltat planul de acoperire a caselor. Apoi a fost desfășurată campania de promovare și abia după aceasta urma conectarea abonaților.


„Avem clienți care au plecat de la operatori mari, deoarece nu le era oferită suficientă atenție și suport în rezolvarea problemelor lor, - continuă Igor Șpac, - un operator mare are mulți abonați, prin urmare nu poate acoperi micile probleme ale fiecăruia.


Noi însă, fiind un provider local de internet, avem disponibilitatea de a oferi suport fiecărui client. Cred că acesta este un factor important pentru satisfacția și loialitatea abonaților”.
De exemplu, conform contractului, abonatul „Roxnet” trebuie să achite serviciile de internet în avans, pentru luna următoare, până la data de 5 din fiecare lună. Dacă nu a fost realizată plata, operatorul avertizează abonatul la telefon, iar deconectarea datornicului are loc abia după data de 10. Înainte de deconectare, prin internet apare o pagină, care anunță clientul că deconectarea de la internet a avut loc din cauza lipsei plății. Acesta reprezintă un exemplu prin care operatorii mici se deosebesc de cei mari.

„La noi există un control ridicat al calității serviciilor, - continuă Igor Șpac. -  Îndată ce a fost primită o notificare de problemă, inginerul pornește la destinație, pentru a o rezolva. Iar apoi operatorii sună clienții pentru a vedea dacă problema a fost soluționată și pentru a urmări dacă abonatul a fost satisfăcut de calitatea lucrării. Ne străduim să fim aproape de clienți”.

„Roxnet” acoperă cu rețeaua sa partea de jos a sectorului Rîșcani și a ajuns un pic și până în centrul Chișinăului. Clienții companiei sunt atât persoane fizice, cât și juridice. „Însă lucrăm cu ei în mod diferit, - spune directorul companiei. – De exemplu, noi putem conecta o persoana juridică din sectorul Buiucani. Închiriem cablul de la alți operatori și prin el conectăm noul abonat – persoana juridică. Nevoia unei astfel de conexiuni apare în momentul în care acea persoană juridică deține anumite proprietăți în sectorul nostru, de exemplu, magazine,  iar biroul se află în alt sector al orașului. Conectând magazinul la un provider de internet, persoana juridică își dorește să conecteze la acest operator și biroul din alt raion”.

În prezent, compania se ocupă de calculul unui nou plan de afacere. „După rezultatele acestuia vom decide dacă se merită să ne extindem, - explică Igor Șpac. – În caz afirmativ, cel mai probabil ne vom îndrepta în regiunea de sus a sectorului Rîșcani. Calculele sunt legate mai mult de faptul că ar trebui schimbată tehnologia de conexiune. Mai înainte, cablul de fibră optică era adus în bloc, erau asamblate echipamentele active, iar abonații se conectau prin cabluri individuale. Actualmente există alte sisteme – cablul este adus direct în apartamentul abonatului. Acest fapt rezolvă multe probleme. Dispare nevoia de închiriere a unui spațiu destinat echipamentelor, încheind contracte cu asociațiile locătarilor. Dispare nevoia existenței contractelor cu Gaz Natural Fenosa, pentru furnizarea de energie electrică. Acum ne ocupăm de calculul acestor momente, dat fiind faptul că acest sistem de conexiune necesită o investiție foarte mare, la etapa inițială. Dar este mai ueftină în întreținere”.

Compania nu poate ridica prețurile. Pe piață există un nivel mediu de prețuri formate, în jurul căruia sunt calculate planurile de afaceri. Iar operatorii mai mici de internet trebuie să stabilească prețuri mai mici, decât la operatorii mari. Scopul principal al acestei mișcări este atragerea de noi clienți. Din această cauză, la companiile mici perioada de rentabilitate este mai mare.

Mai ales că este complicată situația cu clienții noi. De regulă, casele noi sunt conectate la un singur provider de internet, în cele mai multe cazuri este vorba despre unul mare. Acest aspect este negociat încă înainte de închirierea blocului, prin urmare, unui operator mic îi este practic imposibil să ajungă într-un bloc proaspăt construit.

Cei care și-au dorit să aibă acces la internet, s-au conectat demult la el. Atragerea noilor clienți are loc fie în momentul schimbării operatorului de internet, fie atunci când apartamentul trece la un alt proprietar. Actualmente are loc atragerea clienților de la un operator la altul. Totodată, trebuie luată în calcul situația schimbătoare de pe piață, trebuie de reacționat la cererea clienților.

În acest sens, de exemplu, „noi oferim utilizatorilor două tipuri de servicii – de 130 și 160 lei, - continuă Igor Șpac. – În urmă cu 2-3 ani nu primeam întrebări cu referire la faptul dacă pachetul nostru include și partea de televiziune. Aceasta reprezintă încă o nevoie a timpului. Avem un astfel de pachet, în baza celui de 160 lei – 170 lei: internet și televiziune. Mai bine de 100 de posturi TV. Televiziunea nu este a noastră, partenerii închiriază canalul nostru. Noi avem nevoie de un astfel de pachet pentru extinderea paletei de servicii, pentru retenția clientului”.

Articol pregătit de MyBusiness.md