Duminică, 27 Martie 2016 17:55

Cât costă “autostopul” până la Moscova sau Bologna?

ValcovÎn Moldova a început testarea beta a platformei de ridesharing. Acest tip de călătorii între orașe sau țări mai este numit carpooling.

Carpooling (din engl. car – mașina + pool – a unifica) sau ridesharing (din engl. ride – călătorie + share – a împărți) – este folosirea în comun a unui automobil privat prin intermediul unei platforme online de căutare a tovarășilor de drum. În același timp, cheltuielile de benzină sunt împărțite proporțional. La fel, călătorii aleg drumul optim, fără abateri de la traseul principal, programat de șoferul (proprietarul) automobilului. Prin aceasta, carpooling-ul se deosebește de taxi, care este plătit integral de un călător, și de autostop, când drumul este plătit de șofer. Teoretic, în timpul ridesharing-ului, volanul poate fi preluat de unul din călători. Însă practica dată este rar întâlnită.

În Europa carpooling-ul este destul de popular. Mai mult, există un site unic – Blablacar. Și fiecare țară europeană are platforma locală a acestuia. De exemplu, comunitatea Blablacar din Rusia are peste 25 mln. de utilizatori, având profilurile verificate pe Facebook și LinkedIn.

Ridesharing-ul funcționează în felul următor: șoferul și pasagerul potențial se înregistrează pe site-ul corespunzător. Șoferul indică timpul și locul unde dorește să ajungă și prețul călătoriei pentru pasager. Ultimul scrie locația dorită.

Prima platformă de ridesharing din Moldova LaDrum.md oferă spre sfârșitul săptămânii curente aproximativ 50 de trasee (numărul de participanți se schimbă zilnic).

Exemple: Chișinău – Brașov – 250 MDL, Iași – 150 de lei, Bologna (Italia) – 1600 de lei, Moscova – 1 leu (au rămas 6 locuri libere în microbuz. Prețul final depinde de numărul de locuri libere rămase). Pentru săptămâna următoare este o ofertă pentru Koln, la prețul de 2228 de lei.

Mai mult, pe profilul șoferului este indicat numărul de călătorii întreprinse de acesta în cadrul platformei (pentru majoritatea, aceasta este prima călătorie, unii au făcut deja cinci deplasări).

Până la sfârșitul lunii iunie, - a spus pentru mybusiness.md unul din dezvoltatori ai proiectului Alexandru Valcov, - utilizatorii vor avea următoarele posibilități:

-          să lase recenzii despre șoferi;

-          să scrie mesaje șoferilor;

-          să broneze călătorii;

-          să se informeze despre orarele trenurilor, autobuzelor și avioanelor.
LaDrum
La fel, până la sfârșitul lunii iunie site-ul va fi tradus în rusă și engleză”.Articol pregătit de MyBusiness.md


Poza: ok.ru

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика