Duminică, 13 Decembrie 2015 17:53

Alexandr Șilonosov: Am vrut să scriu un „virus”, dar a ieșit un soft util

20151207 144830Sunt puțini programatori care nu și-au dorit să scrie un program de virus, ca o mică acțiune de huliganism. Iar Alexand Șilonosov nu este o excepție. Cum a și recunoscut dânsul, încă în anii de studenție și-a dorit să iasă în evidență prin dezvoltarea unei astfel de aplicații. Însă, această energie a fost redirecționată spre ceva mai pașnic. Ce i-a ieșit?


- În anul 2005 am fondat compania „Tesline Service”, care se ocupă, în general, de sisteme de securitate informațională. Hobby-ul meu consta în dezvoltarea de programe. Însă, am decis că difuzarea „virușilor” nu este cel mai nobil lucru și m-am gândit că ar fi bine să realizez ceva fără distrugeri ulterioare, - spune Alexandr. – Acest fapt a crescut în ideea de a dezvolta un soft „spion”, care înregistrează activitatea de pe calculator a utilizatorului – copilul și informează părinții lui. În acest mod a apărut primul program de supraveghere a serviciului de control pentru părinți, „KidLogger”, de care echipa noastră se ocupă timp de cinci ani. La început era doar un soft care rula pe calculatoare, ulterior, odată cu apariția smartphone-urilor, am înțeles că trebuie să dezvoltăm posibilitatea controlului la distanță a copiilor, legând totul prin Internet, unde poți urmări rapoartele din orice colț a lumii și la orice oră.


Pentru a verifica ideea de serviciu cloud, am lansat site-ul „KidLogger”. La început, eram puțin rezervați cu privire la un aspect important – dacă utilizatorii ne vor încredința păstrarea datelor cu referire la activitatea de pe calculator, datele copiilor, deși nivelul de confidențialitate (câtă informație să fie păstrată pe site) îl determină chiar utilizatorul. Însă, s-a dovedit a fi faptul că nu îi deranjează acest aspect, din moment ce le explicăm ce și unde păstrăm, cum protejăm datele și ce facem cu ele atunci când clientul nu mai are nevoie de serviciile noastre (copiii cresc).


Softul „KidLogger” a fost gratuit cu un cod de pornire deschis și, datorită acestui fapt, a căpătat puțină popularitate. Ulterior, am încercat să vindem câteva opțiuni adiționale ale acestuia. Verificarea ideii de afacere – a faptului dacă utilizatorii vor fi dispuși să plătească pentru serviciu, a durat aproape doi ani. Începutul vânzărilor a confirmat faptul că mereu există utilizatori care sunt dispuși să plătească pentru un anumit produs sau serviciu, chiar dacă pe piață există numeroase produse analoage gratuite sau mult mai ieftine. Însă, în domeniul IT un factor important este suportul tehnic, care este foarte apreciat pe piețele din Vest. Una dintre opțiunile noastre principale constă în suportul direct, o actualizare continuă (pentru extinderea funcționalității și pentru noile versiuni de sisteme de operare) și rezolvarea problemelor utilizatorului, - explică Alexandr.


Primii cumpărători au fost cei care au apreciat deja avantajele versiunii gratuite a programului. Ulterior, aceștia au recomandat softul și altora. „KidLogger” a intrat pe piață prin tehnica „din gură în gură” și cu ajutorul publicării în magazinele online a softului. Marea majoritate a utilizatorilor „KidLogger” nu sunt din Moldova, ci din țările CSI și Europa de Vest, dar sunt și din SUA și America de Sud. Dezvoltarea softului a fost ajutată și de aspectul că Alexandr Șilonosov și managerul, Igor Colin, sunt părinți și identifică opțiunile care ar mai putea fi adăugate.


- Atunci când am instalat aplicația pe smartphone-ul fiului meu, în câteva zile m-am îngrozit – în toate pauzele din școală, copilul se juca în jocuri de pe telefon, - spune Igor. – Datorită acestui fapt, a apărut ideea unui blocaj planificat, adică părinții pot gestiona utilizarea telefonului – ce poate fi permis și când anume. În acest mod a apărut noul nostru produs „Controlul timpului de către părinți”. Aici, de exemplu, funcția de interdicție implică accesarea Internetului și a jocurilor la anumite ore sau poate fi realizată blocarea completă a telefonului. De exemplu, poate fi interzis jocul la telefon în timpul școlii sau seara, pentru a înlocui jocurile cu lectura unei cărți, de exemplu. Astfel, pot fi cultivate obiceiurile utile. Cu toate acestea, telefonul poate fi deblocat dacă este nevoie accesul la aplicații educaționale, accesarea listei de contacte sau pentru a apela părinții. De asemenea, este important faptul că softul nostru pentru smartphone-uri permite determinarea locației telefonului și anunțarea părinților, într-un interval de 10 minute, trasmițând coordonatele (sistemul nostru poate arăta coordonatele în decursul unei zile, a unei săptămâni și acestea descriu o traiectorie, element lipsă în cazul altor servicii analoage). Este foarte util să știi că odrasla ta nu s-a rătăcit, nu a chiulit de la ore sau de la antrenamente și ce face pe timp de seară. Cu ajutorul acestui serviciu am încercat să realizăm regulile de utilizare a diferitor gadget-uri – să nu te joci la școală, seara să nu te joci prea mult timp, să-ți faci temele după școală etc, pentru ca părinții să le poată aplica.


Cu toate acestea, și companiile producătoare de telefoane se dezvoltă în această direcție, incluzând în telefonul mobil diverse funcții de control pentru părinți. Piața acestor servicii se dezvoltă foarte rapid și, în acest context, noi încercăm să venim cu ceva nou și să propunem o ofertă unică. Dacă mâine niște servicii similare vor exista în mod implicit în telefoane, atunci ideile noastre își pierd sensul, dat fiind faptul că există numeroase puncte riscante, - consideră interlocutorul.


- Este interesant faptul că softul de control pentru părinți a pășit în domeniul businessului, dat fiind faptul că mulți părinți îl utilizează la locul de muncă. Astfel, am lansat și un serviciu corporatist, pentru evidența timpului de lucru, „StaffCounter”, - spune managerul de marketing a produselor, Ecaterina Ceban. – Acesta constă în faptul că telefoanele și calculatoarele se monitorizează, iar datele sunt stocate pe un serviciu cloud. Dar, în comparație cu controlul copiilor de către părinți, „StaffCounter” dispune de numeroase alte funcții. De exemplu, modificarea productivității. Toate site-urile, aplicațiile, programele sunt sortate în câteva categorii: educaționale, business, divertisment, știri, rețele de socializare. Directorul le alocă statusul de: productiv, neproductiv sau neutru. De exemplu, pentru lucrătorii din domeniul publicității Facebook reprezintă o categorie productivă, iar pentru contabili – nu. Împărțind aplicațiile pe categorii, directorul primește raport pe productivitatea angajaților. Dacă procentajul de neproductivitate în decursul unei zile depășește 50% din timp, atunci directorul primește, în mod automat, o notificare pe e-mail. Softul calculează în ce programe a lucrat angajatul, pe ce site-uri a intrat, cât text a scris acolo (doar numărul de simboluri, nu textul în sine, informația confidențială nu se divulgă). Dacă, de exemplu, un copywriter a stat în Word, înseamnă că a lucrat, iar dacă pe „Odnoklassniki”, a irosit timpul în zadar.

În mod analogic, există și o aplicație pentru telefoanele mobile, de exemplu, pentru managerii care pleacă la clienți. La fel ca și în cazul „KidLogger”, avem o versiune gratuită – un simplu monitoring, plus câteva opțiuni contra cost.


Deseori, apare întrebarea cu privire la aspectul etic al situației implementării softurilor de control pe calculatoarele angajaților. Noi am apelat la juriști și am primit confirmarea că: ceea ce se instalează pe echipamentele de lucru nu reprezintă supraveghere, dat fiind faptul că aceasta este destinată lucrului. Iar softul „StaffCounter” reprezintă un instrument de monitorizare a timpului și o oportunitate de mărire a productivității, iar directorul este cel care hotărăște cum anume să îl utilizeze, pentru a primi rapoarte exacte și obiective. Noi recomandăm ca angajații să fie anunțați de faptul că lucrul lor va fi monitorizat. Controlul poate fi introdus pe un termen anumit, pentru a regla activitatea companiei, iar apoi se poate renunța la acesta. Și angajatul poate primi un raport al activității sale la calculator, pentru a trage concluziile necesare și pentru a se mobiliza, dacă este cazul, - a zis Ecaterina.


În această companie full time lucrează doar trei persoane – interlocutorii mei. Dar, pe bază de contract, sunt implicate până la 10 persoane – programatori, traducători, designeri. „KidLogger” este tradus aproape în toate limbile europene, în afară de cele scandinave, iar „StaffCounter” – deocamdată, doar în cele de bază (totuși, dacă antreprenorii nu cunosc vreo limbă din cele propuse, cu siguranță au vreun angajat în domeniul IT care poate să înțeleagă softul în engleză). Inițial, este tradusă o anumită înformație despre produs în directoarele de pe Internet, fapt care atrage interesul anumitor utilizatori în direcția site-ului. Atunci când crește numărul utilizatorilor dintr-o anumită zonă, este creată o versiune a programului în acea limbă și apar noi utilizatori. Este curios faptul că a doua limbă, după popularitate, după engleză, este cea italiană. Atunci când au fost primite multe e-mailuri în italiană de la clienți, „Tesline Service” a decis să adauge și partea de suport tehnic în această limbă.


- Serviciile „KidLogger” au fost utilizate de aproximativ 100 mii de utilizatori. Datorită atenției sporite din partea părinților, copii sunt mai educați, nu încearcă să acceseze ceva ce nu le este adresat, devin mai disciplinați. Același lucru se poate întâmpla și cu angajații unei întreprinderi, - presupune Igor Colin.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика