Duminică, 25 Ianuarie 2015 16:47

„Pomul vieții” din Moldova într-un magazin online din America

suv2În luna noiembrie s-a desfășurat prezentarea noului brand turistic al Moldovei. În ziua următoare, pe rețelele de socializare au apărut astfel de comentarii: „Ce tare e logo-ul! Vreau un astfel de tricou!”, „În sfârșit, m-am săturat deja să invidiez publicitatea făcută Azerbaijanului pe tricourile lui „Atletico Madrid”. De unde pot procura un astfel de tricou cu logo?”. El a fost atât de reușit, încât necesita să fie plasat pe suvenire. Tot atunci, ambasadorilor SUA și Suediei în Moldova, precum și altor vizitatori, le-au fost oferite perne decorative cu acest logo.


Este plăcut faptul că ideea reproducerii lui pe diverse produse nu s-a lăsat ascunsă pentru o perioadă nelimitată. Astfel, în magazinul online din America a apărut o pagină care conține diverse articole drăguțe, pe care este plasat „pomul vieții” al nostru (http://www.zazzle.com/discovermoldova+gifts). Acolo se găsesc și puloverele hoodie, populare în SUA (hanorace), tricouri, căni, mouse pad-uri, huse pentru smartphone-uri, truse pentru farduri, rucsacuri, brelocuri, carcase pentru iPad mini și insigne. Din ceea ce simbolizează Moldova, dar fără logo, sunt două tipuri de felicitări – o casă rustică și renumita „Bunica bate doba”, popularizată prin suv1formației Zdob și Zdub. În total sunt prezentate 99 de articole.


Conform spuselor directorului adjunct al proiectului CEED II/USAID, Diana Lazăr, agenția de publicitate „Publicis Moldoa”, care a lucrat la brandul turistic al Moldovei, a selectat http://www.zazzle.com dintre câteva magazine online din SUA, deoarece acesta are câteva milioane de clienți și dispune de magazine analogice în domeniile multor țări din întreaga lume. Acest operator s-a dovedit a fi cel mai optim, dat fiind faptul că activează în țările care reprezintă piețele țintă pentru Moldova și care dispun de diaspore moldovenești.


CEED II a comandat pe zazzle.com un account pentru Agenția Turismului a RM. În continuare, de acest cont se va ocupa agenția împreună cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM). Pentru partea noastră, plasarea de oferte nu a costat nimic. Magazinul online scoate profit din comisionul pe vânzări. Această companie plasează personal comenzile suv5în SUA și în afara țării, pe baza principiului outsourcing. Pe produsele, prezentate pe site, poate fi plasat orice desen, solicitat de către client, inclusiv „pomul vieții” al nostru. Dat fiind faptul că brandul turistic al Moldovei aparține Agenției Turismului, ea ar trebui să primească un procent pentru drepturile de autor în vederea comercializării logo-ului, ceea ce ar însemna creșterea prețurilor produselor. Dar, deoarece ne propunem să popularizăm țara noastră, logo-ul a fost transmis gratuit, pentru o anumită perioadă de timp.


De asemenea, se negociază faptul ca și în Moldova să fie lansate produse similare pentru piața internă. În particular, s-a ajuns la un numitor comun cu firmele „Iuvas” și „Maicom”, în vederea producerii articolelor din tricot, precum și cu cei care se ocupă de suvenire. Li se va permite utilizarea logo-ului, dar în condițiile de respectare a tuturor prevederilor impuse de brand. Se presupune că vor exista numeroase puncte de comercializare a acestor produse, inclusiv și în aeroport.

PernaM
„Perna Mea”, care a debutat cu pernele decorative în cadrul prezentării brandului turistic, le și comercializează deja tuturor suv3doritorilor, prin livrare la domiciliu și în cadrul puctului de lucru (compania s-a mutat recent în incinta centrului comercial „Zorile”).


-  Întreprinderii noastre i-a fost propus să producă astfel de perne și ideea ni s-a părut foarte interesantă, - spune administratorul firmei, Dumitru Bordea. – Am experimentat destul de mult și, în final, rezultatul a fost foarte frumos. Partea din față a pernei este confecționată din bumbac, pentru ca broderia să fie cât mai calitativă. Iar partea din spate – din velur (pentru a fi confortabil să stai pe ea). Husa se scoate și poate fi spălată. Perna este umplută cu puf sintetic. Unii preferă să comande doar huse, pentru a fi mai comod să le trimită în străinătate. Mulți cumpărători își doresc să le facă astfel de cadouri rudelor care sunt departe de casă. Am încercat să producem și perne de culoare albastră, dar cele negre se privesc mai bine. Ele transmit cu exactitate particularitățile stilistice ale covoarelor moldovenești tradiționale. Pernele sunt disponibile în trei dimensiuni: 40×40, 50×50 și 30×50, la un preț variabil între 200 și 230 lei.


Câteva perne „au plecat” să reprezinte Moldova la Iarmarocul de Turism „Vakantiebeurs 2015” în Olanda (13-18 ianuarie) și la Iarmarocul Internațional de Turism „Ferien-Messe Wien 2015” în Austria (15-18 ianuarie).

Articol pregătit de MyBusiness.md

Articole înrudite

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика