CE 1160x100 4 2

Duminică, 17 Ianuarie 2016 13:02

Cum se învață conducerea defensivă

aav01„20 de procente în conducerea unui autoturism ține de volan și pedale. Restul 80 – de abilitatea de a gândi, pe care o și dezvoltăm în școala de șoferie defensivă”, - explică Alexandr Stratan, directorul adjunct al „Driver-Plus”.


Școala de conducere defensivă „Driver-Plus” a fost fondată de prin anii 2002-2003. „Am venit în această școală în anul 2005, când aceasta era condusă de Samir Aliev – maestru al sportului în autocross, - spune Alexandr Stratan. – La acel moment, conduceam deja de 15 ani și credeam că le știu pe toate, că pot de toate, am și participat la câteva accidente, însă, din fericire, fără consecințe pentru mine. La școală, însă, am înțeles că mai am de învățat foarte multe și că, aflându-te la volan, trebuie să gândești, nu doar să apeși pedalele. Am finalizat cursul de bază  și m-a entuziasmat atât de mult ideea de safe drive, încât, în anul 2009, am venit la „Driver-Plus” în calitate de profesor. Acum, suntem doi traineri aici – directorul Samir aav04Aliev și eu”.


Uneori, din cauza dezinformării, „Driver-Plus” este numită școală de conducere extremă, iar conducerea companiei este rugată să îi învețe pe clienți să meargă pe două roți sau să realizeze trucuri. „Extreme-ul, - continuă Alexandr Stratan, se întâmplă atunci când voi conduceți imprudent și, de fiecare dată, vă puneți la risc viața voastră și a altor participanți ai circulației. Scopul nostru este ca extreme-ul să fie exclus, dat fiind faptul că noi îi învățăm pe clienți să conducă fără accidente. Îi învățăm pe alții după principiul că este mult mai ușor să prevezi orice accident de circulație, decât să elimini consecințele lui. De aceea, preocuparea noastră de bază este să îi învățăm pe șoferi să identifice o situație de început al unui accident și să nu se ajungă la un final fatal. Și, chiar dacă un accident este inevitabil, să încerce să reducă la minim consecințele acestuia. Modul nostru de predare reprezintă o aav15combinație dintre teorie și practică. Cursul de bază are durata de o săptămână – 5 lecții în cabinet, două – autodrom. În total este vorba despre 15 ore, câte trei ore per lecție”. De regulă, grupele sunt mici, câte 4-8 persoane, dat fiind faptul că în grupele mici este mai bine asimilat materialul de studiu.


Lecțiile din clasă sunt împărțite în felul următor: o oră de activități practice – lucrul la simulatoare. Simulatoarele sunt simple – volanul este asamblat la o masă simplă. La acest simulator, cursanții învață să țină corect volanul și să îl folosească adecvat, - să scoata mașina dintr-o situație critică. Următoarele două ore – vizualizarea situațiilor de accident și aav11discutarea lor în grup. „Suntem singura școală de conducere defensivă din oraș, - explică Alexandr Stratan, - există numeroase școli de șoferi, al căror scop este obținerea permisului de conducere și sunt furnizate cunoștințe de bază”.


Lecțiile practice de conducere defensivă au loc la autodrom. Acesta este amplasat în Vadul-lui-Vodă, în incinta aerodromului local. Lungimea platformei este de 250 metri, iar lățimea de 40 m. Cursanții vin acolo cu mașinile lor și, timp de trei ore, exersează tehnicile de conducere defensivă. În programul de conducere există multe drumuri șerpuitoare. Acestea sunt diferite după configurare, complexitate și „îi oferă șoferului o viziune largă în înțelegerea traiectoiei circulației, direcția corectă a privirii”. Drumurile șerpuitoare antrenează abilitățile de șoferie și de evitare a accidentelor – precizează Alexandr Stratan. – Există și accelerare de urgență, frână de urgență, ocolire sau trecerea de obstacole. Obstacolele sunt gropile, șanțuri, movile, guri de canalizare etc. Pe drumurile noastre se găsesc multe astfel de minunății. Cursul de iarnă implică deja alunecarea mașinii și deraparea, dar astea după ce a fost trecut cursul de bază. Cursul de bază este destinat tuturor tipurilor de șoferi și oferă un set de bază de cunoștințe. Acest curs reprezintă fundamentul conducerii defensive”.


În programul de studiu al „Driver-Plus” multe elemente sunt preluate din sportul auto. Și acest lucru nu este întâmplător. „Atunci când pilotul unei mașini de cursă realizează anumite manevre, el știe cu siguranță scopul fiecărei mișcări, - continuă Alexandr Stratan. – Pilotul este cel care conduce mașina, iar șoferul este cel care stă la volan. Noi ne străduim ca ai noștri cursanți să ajungă, dacă nu piloți, atunci, cel puțin, șoferi care gândesc”.

aav12
În programul de învățământ al „Driver-Plus” există nu doar un curs de bază, ci și altele, de exemplu un curs de conducere în siguranță în oraș. El se și numește „Curs de oraș” – exersarea parcării corecte, manevrarea în cadrul traficului orașului, mișcarea în spate. La cursurile de conducere defensivă nu vin doar șoferi cu puțină experiență sau experimentați. Există traininguri și cursuri pentru profesioniști. Sunt cazuri în care și ei au nevoie de puțin antrenament suplimentar.

aav17
De exemplu, în programul „Driver-Plus” este un curs destinat șoferilor corporativi. Este vorba despre un curs motivațional - șoferii sunt stimulați să conducă în condiții de siguranță. Recent, una dintre firme a comandat de la „Driver-Plus” un astfel de curs – ei au procurat 10 mașini noi, două dintre ele au fost accidentate grav timp de o jumătate de an, iar una a fost deteriorată. Compania a realizat un șir de calcule și a ajuns la concluzia că este mai ieftin să plătească pentru cursurile corporative, decât să tot repare mașinile. „Aceste cursuri sunt avantajoase pentru firmă, dat fiind faptul că un șofer antrenat înseamnă economie de combustibil și a resurselor automobilului, iar dacă nu sunt accidente, nu suferă oameni, - continuă discuția Alexandr Stratan. – În cadrul cursului corporativ, suntem în colaborare cu mai multe companii, care, periodic, delegă șoferi pentru cursuri. În mare, este vorba despre companii cu capital străin, deoarece, în Europa, astfel de traininguri reprezintă un lucru obișnuit. Diferența principală a cursurilor destinate profesioniștilor, iar la noi vin și șoferii de camioane, este faptul că acestea sunt foarte restrânse. Se întâmplă ca întregul training să aibă loc într-un singur curs, dat fiind faptul că profesioniștii nu trebuie învățați cum să stea corect la volan sau să cotească. Iar cursurile pentru șoferii amatori durează 1-2 săptămâni”.

aav18
Deși „Driver-Plus” are programuri destinate atât persoanelor fizice, cât și juridice, nu există o distincție clară dintre acestea, deoarece elementele cursurilor deseori coincid. La trainingurile profesioniste se acordă mai multă atenție vitezei, distanței, a spațiului din jurul automobilului, adică asupra lucrurilor care nu sunt legate direct de conducerea mașinii. Este vorba și despre prognoza situației rutiere, dezvoltarea ei, abilitatea de a prognoza acțiunile celor din jur și de a compara și plia acțiunile tale cu a celor din jur. Căci majoritatea accidentelor au loc din cauza faptului că oamenii nu se înțeleg reciproc. Însă, acest lucru este învățat și la cursurile de amatori, într-o măsură mai mare sau mai mică.


Este luna  ianuarie și „Driver-Plus” a trecut peste un alt val de clienți – multă lume a fost atrasă de cursul de conducere defensivă pe timp de iarnă – cu iernile noastre scurte și moi este foarte important să prinzi momentul potrivit, când este lunecos și a nins. Și primăvara și toamna sunt populare. Iar vara este un sezon mort – căldură și concedii.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика