Vineri, 18 Mai 2018 15:01

Acum și în Moldova: PET-CT – tehnologia care depistează cancerul „din fașă”

IMG 3639

5 milioane. Atâția oameni diagnosticați cu cancer ar putea fi salvați anual, dacă boala ar fi depistată precoce. Din cauza evoluției asimptomatice, maladiile oncologice reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial, inclusiv în Moldova, unde anul trecut aproape 5 mii de persoane au aflat că suferă de cancer în fază terminală – prea târziu pentru ca medicii să-i poată salva. Se întâmplă pentru că moldovenii nu au cultura sanitară, dar și pentru că aparatele de imagistică convențională nu întotdeauna pot „vedea” tumoarea proaspăt formată, chiar dacă simptomele indică boli neoplazice. În premieră pentru Moldova, investigația PET-CT – cea mai avansată tehnologie în diagnosticarea timpurie a cancerului, care a revoluționat oncologia mondială – este accesibilă acum și la Spitalul Internațional Medpark.

Ion Cararuș, medic imagist, Medpark:Investigația PET-CT are potențialul de a salva mii de vieți în țara noastră, fiind capabilă să depisteze formațiuni patologice subcentimetrice. La ora actuală în Republica Moldova nu există un aparat la fel de performant pentru diagnosticarea, dar și pentru urmărirea evoluției bolilor oncologice. Până acum, pacienții susceptibili de cancer, dar și cei care au urmat o terapie anticancer, erau nevoiți să se adreseze la un spital specializat de peste hotare, pentru a confirma sau infirma fie diagnosticul, fie remisia. De acum încolo, ei vor avea acces la această tehnologie revoluționară acasă.”

Proiectat să efectueze scanări rapide de mare acuratețe, cu doze foarte mici de radiații, PET-CT poate stabili boala canceroasă la nivel molecular, înainte ca ea să fie vizibilă la RMN sau tomografia computerizată clasică. Sensibilitatea fără precedent a aparatului se datorează combinării computerului tomograf (CT) cu scanerul PET (tomografia cu emisie pozitronică), care analizează țesuturile la nivel metabolic. Se știe că celulele afectate de cancer consumă mai multă glucoză decât cele sănătoase. Acest nutrient, marcat cu un izotop radioactiv, este injectat intravenos în organismul pacientului înainte de examinare. După 60 de minute de repaus, începe investigația propriu-zisă. PET-CT are nevoie de 40 de minute pentru a arată locul unde are loc captarea excesivă a substanței – acesta este focarul tumorii încă invizibile din punct de vedere anatomic.

Ion Cararuș, medic imagist, Medpark: „Identificând tumoarea la această etapă, pacientul câștigă, practic, câteva luni sau chiar ani, timp în care are șanse colosal de mari de a o învinge definitiv, urmând un tratament adecvat, pe care medicul are posibilitatea să-l ofere prompt. La Medpark, diagnosticul „cancer” nu mai este o sentință.”

Scanarea de tip PET-CT este cea mai sigură investigație și pentru pacienții deja diagnosticați cu boli oncologice, care trebuie să monitorizeze continuu stadiul tumorii și să evalueze eficiența tratamentului prescris. Tehnologia permite diagnosticarea precoce a recidivelor, a metastazelor greu detectabile, precum și depistarea primelor semne ale remisiei, fapt ce presupune ajustarea terapiei. Avantajele evidente ale PET-CT elimină necesitatea efectuării unor proceduri invazive dureroase (biopsia) și a unui șir de teste costisitoare. Astfel, diagnosticarea precisă și rapidă a maladiilor oncologice economisește bani, timp și, cel mai important, salvează VIEȚI.