Duminică, 05 Octombrie 2014 14:41

Divingul e extraordinar. Chiar și în Moldova

Deși Moldova nu are ieșire spre mare, în Republică activează și se dezvoltă progresiv Federația de activități subacvatice – sporturi nautice, printre care este și divingul.

dv18În Moldova nu există alte ape pentru scufundare în afară de Nistru, însă vizibilitatea în acesta se limitează la o distanță de 3 metri, - a explicat președintele Federației Serghei Legheida. – Toate imersiunile noastre practice au loc în bazin”. Iar cele “adevărate”, de diving, au loc la mări, lacuri și oceane – acolo, unde lumea subacvatică e frumoasă, unde sunt multe peșteri extraordinare și epave. De exemplu, în Austria este un lac care se umplă odată cu topirea zăpezilor în primăvară. În momentul în care lacul se lărgește și inundă parcurile de pe litoral, apar și mulți amatori de diving – doar e atât de interesant să înoți pe aleile inundate, să te așezi pe o bancă scufundată sau să intri într-un foișor subacvatic.

Iar în unul din lacurile din Marea Britanie a fost scufundat un Volkswagen dv11Beetle. Astfel, lacul devenise locul de adunare a diverilor. Însă toate acestea sunt niște atracții artificiale, pe când în mări ai posibilitatea să admiri multe fără intervenția factorului antropic – recife, corali, lumea subacvatică, inclusiv rechini.

E o orientare diferită a divingului, care se indică în fișele publicitare – să te scufunzi printre prădătorii acvatici. Oamenii se tem de rechini. Toți, în afară de diveri, - explică Serghei Legheida. – Deoarece ei înțeleg psihologia rechinilor. Dacă diverul are un comportament greșit, el poate fi atacat de orice animal marin. Și rechinii nu sunt primii pe listă. De la atacurile hipopotamilor mor cu dv14mult mai mulți oameni. Rechin! Ai mai multe șanse să calci pe un arici de mare sau să fii înțepat de o meduză, decât să ajungi mușcat de un rechin”.

Divingul, fiind multă vreme considerat un sport pentru diveri-amatori sau oameni bogați, începuse să se dezvolte activ în ultimii 20 de ani. “A influențat mult reducerea prețurilor pentru echipamentul de scufundare – de câteva ori. La fel a intervenit și propagarea sportului respectiv prin publicitate”, - explică dv03președintele federației. Crește numărul de școli de diving, unde absolvesc anual mii și mii de studenți. Cererea naște oferta și deja fiecare litoral vestit are în posesie zone pentru diving (divesite-uri), având școli, profesori, ghizi, posibilități de arendare a echipamentelor și compresoare.

Divesite-urile se formează și în alte zone în afară de cele de litoral, devenind astfel o altă categorie de atracție pentru turiști – în jurul lor se deschid hoteluri, restaurante, centrele de divertisment.

dv04La întrebarea reporterului de la MyBusiness.md, dacă federația noastră antrenează diveri, Serghei Legheida a răspuns pozitiv. În lume există 10 organizații majore care emit certificate de diving și una din ele este federația din Moldova. Acest fapt îi oferă posibilitatea să ofere absolvenților certificatul internațional. Săptămâni de scufundare în bazin sub controlul instrucotrului sunt suficiente pentru un diver începător să fie certificat. Cursul are 12 ore și e format atât din partea teoretică, cât și din cea practică. Absolventul obține dreptul de a se scufunda la o adâncime de 18 metri. Diveri mai competenți au posibilitatea de a se sufunda la o adâncime de 50 de metri. Adâncimi mai mari sunt deja pentru profesioniști.

Începând de la 14 ani, orice tânăr poate să treacă cursuri de diving. Și nu există dv02alte limite de vârste. “Odată am avut o studentă de 80 de ani”, - povestește Serghei Legheida. Iar școlile internaționale au studenți și de 90 de ani. “Prețul cursurilor depinde de orientarea acestuia”, - a menționat președintele federației. Membrii federației plătesc 100 de euro anual. Însă unii sunt scutiți de acest tribut. “Banii respectivi ne ajută să organizăm scufundări”, - povestește Serghei. În Moldova sunt 600-700 de diveri, 200 dintre care sunt activi și participă la ieșiri și scufundări anual. Oamenii de afaceri care au posibilitatea să-și lase business-ul pentru o săptămână-două, își permit să participle la scufundări de 2-3 ori pe an.

dv07Cel mai accesibil litoral pentru diving este Sharm El Sheikh. Aici sunt și corali cu recife și epave – “Thistlegorm”, nava britanică scufundată de bombardiere germane în anul 1942. Nava e mereu abordată de diverii din toată lumea pentru a înota în calele lui printre motocicletele, camioanele și locomotivele acoperite cu nămol. Diverul nu are dreptul să aducă de pe navă nici măcar o piuliță. De altfel, toată nava ar fi demult demontată în mici suveniruri. Rușii și ucrainenii au o tendință specială de înhățare a suvenirurilor. “Dacă ei reușesc să găsească chiar și o navă mai micuță, o golesc complet. Uneori la suprafață apar chiar și piese mari de metal”, - spune Serghei Legheida. Deaceea navele scufundate din Marea Neagra nu prea îi interesează pe diveri.

În schimb malul Crimeei e un paradis pentru diveri. Lumea subacvatică de acolo e extraordinară, fiind alcătuită din grote marine și peștișori mici și multicolori… “Eram obișnuiți să venim pe malul Crimeei de 2-3 ori pe an”, - povestește Serghei. Mai există și Odessa, care e foarte aproape de noi. Însă acolo lumea subacvatică e foarte săracă și e numai o singură epavă – “Sulina” românească scufundată în anii de război. Ea se află la o adâncime de 40 de metri, deci nu poate fi văzută de începători, vizibilitatea e de 5 metri, temperature apei – 16 dv15grade, deci toată ambianța nu prezintă condiții confortabile pentru diving.

Însă noi ne-am abătut de la subiect. Deci, vorbeam de Sharm El Sheikh. Pentru 600-700 de dolari ai la dispoziția ta o serie de atracții subacvatice. “Oamenii cu o situație financiară mai favorabilă pleacă, de obicei, pe Maldive. Însăși insulele prezintă nisip imaculat și foșnetul dulce de palmieri. Și sub apă poți găsi o lume subacvatică pestriță și multicoloră. Deaceea oamenii de afaceri care s-au săturat de plajele Antaliei vin la noi pentru a-și schimba odihna pasivă pe cea activă și sunt mulțumiți de deciziile făcute, - continuă Serghei. – Cât despre diverii noștri – noi numai ce ne-am întors de la Filipine. La anul dorim să plecăm în Australia. Acolo, de fapt, ai parte de cea mai bună experiență de diving. Mai avem în planuri și Sudan-ul. Statul abea a început să-și dezvolte divingul și lumea subacvatică din zona dată este încă neatinsă. Ceea ce e foarte important. Dacă acum zece ani, când am venit la Thistlegorm”, nava era înconjurată de nu mai mult de 10 diveri, în prezent numărul lor a crescut de zece ori. Însă, chiar și în condițiile date, divingul rămâne a fi o experiență extraordinară!

Articol pregătit de MyBusiness.md