Duminică, 18 Mai 2014 16:47

Alexei Guțaga: „ În Moldova turismul este limitat doar de imaginație”

În Moldova a fost lansat un nou proiect turistic interesant, „Hai la țară", care, dintr-un simplu hobby al lui Alexei Guțaga, a crescut într-o afacere.

haiAlexei Guțaga a crescut în mediul rural, pe malul stâng al râului Nistru. În anii tinereței el era pasionat de ciclism, iar, mai târziu, de turism. Pentru o companie de tineri, cel mai simplu mod de a călători erau plimbările cu bicicleta la 50-100 km distanță de casă.
În decursul unei zile, nu poți pleca mai departe, căci trebuie să stai undeva pe noapte, iar în Moldova sunt puține hotelurile în afara capitalei și, totodată, ele sunt destul de scumpe (circa 1000-1200 lei/zi). E o situație ireală pentru o persoană cu venit mediu, îndeosebi fiind locuitor al Moldovei, care ar vrea să călătorească prin țara sa. De aceea, pentru o scurtă vacanță de vară de un weekend, concetățenii noștri pleacă, de obicei, în direcția Mării Negre, trecând prin așteptări lungi la vamă sau merg la Nistru cu cortul. Din cauza unor dificultăți legate de infrastructură, mulți tind să creadă că nu ai unde să te odihnești în Moldova și strâng bani pentru ca, o dată pe an, să plece în străinătate și să-și cheltuie economiile în altă țară.

hai5- În satele moldovenești, practic în fiecare ogradă sunt câte două case – una mare și alta mică (Casa Mare și căsuica) și, de regulă, una din ele e liberă. Am hotărât să lansez un proiect prin care să implic sătenii să-și dea în chirie camerele libere sau chiar casele întregi și, totodată, să le ofere oaspeților servicii suplimentare. Am crescut această idee mai bine de șapte ani. Inițial, credeam că o să fiu în stare să o realizez personal, am și procurat două case alături de cea părintească. Însă, atunci nu-mi ajungeau nici resurse, nici timp și, ca rezultat, o casă am dăruit-o fratelui meu, iar cealaltă s-a dărâmat. Ideea în sine se bazează pe dorința de a întoarce fluxul turiștilor în Moldova, în lunile de vară, precum se întâmpla și în perioada sovietică.
În republica noastră tot timpul veneau la odihnă familii din regiunile nordice ale Uniunii Sovietice, pentru hai10a face plajă la Nistru și a mânca delicioasele legume și fructe moldovenești. Ei închiriau camere în casele sătenilor și savurau perioada de vacanță. În gospodării găsești practic doar produse ecologice (fructe și legume din grădină, găini crescute fără hormoni și antibiotice), din care pot fi pregătite bucate tradiționale pentru turiști. În comparație cu Turcia, la noi soarele e mai moale, avem o natură frumoasă. Noi vrem să reanimăm acest tip de odihnă și să-l facem mai accesibil și mai comod din punctul de vedere al serviciilor. În primul rând, creăm o infrastructură alcătuită dintr-o serie de case, disponibile pentru a primi turiști, pe ambele maluri ale Nistrului și le promovăm atât în Moldova, cât și în străinătate, prin site-ul nostru și pagina de pe Facebook.
hai1Am lansat singur proiectul în luna iunie a anului trecut (iar după o lună-o lună și jumătate a început să lucreze site-ul) și am calculat că: pentru a ajunge la profit, trebuie să ai în jur de 1000 de turiști lunar, pe durata întregului an. Era o perspectivă ireală, care necesita investiții uriașe. Ne-am adresat la structurile de stat, dar am primit doar un ajutor verbal. Apoi am aplicat la diverse proiecte internaționale de investiții și, spre uimirea noastră, Uniunea Europeană și programul de dezvoltare UNDP ne-au susținut ideea dezvoltării turismului intern în Moldova, deoarece ea favorizează crearea unor noi locuri de muncă în zona rurală și dezvoltarea regională. Turiștii sunt interesați de acest tip de vacanță, deoarece el e destul de ieftin (de exemplu, e mult mai ieftin decât în Turcia, acolo unde preferă să plece rușii) și prezintă nuanțe exotice, având tangențe cu bucătăria tradițională, tradiții, modul de viață a populației locale etc. Iar noi corelăm aceste două necesități prin proiectul nostru „Hai la țară", care funcționează în cadrul programului de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Pentru promovarea acestuia, am primit 86 mii$, - spune Alexei Guțaga.

hai12Vara trecută a fost lansat un proiect-pilot în satul Trebujeni, raionul Orhei, pe baza unei case. Atunci când au început să vină turiști pe acolo, practic întregul sat s-a arătat interesat de a participa în proiect și oaspeții erau primiți de 11 case, deja. Apoi a început concurența între ele, fiindcă cineva oferea servicii mai bune, deoarece avea apă caldă în casă, duș, toaletă și un foișor afară. În cele din urmă, iarna trecută, mulți săteni au început să facă reparație în case, tinzând să crească calitatea serviciilor și, respectiv, să câștige mai mult. Actualmente, pe site există oferte de închiriere a 54 de case în diverse regiuni. Printre ele – CasaMare a faimoasei bunicabatedoba, bunica care a concertat cu trupa Zdob și Zdub, casa căreia este situată în hai13satul Văleni, raionul Cahul. Ea a devenit simbolul proiectului „Hai la țară" și întruchiparea bunătății locuitorilor Moldovei. Autorul proiectului consideră că zona principală de atracție a turiștilor este cea din bazinul râului Nistru, mai aproape de sud. Anume acolo se găsesc numeroase plaje curate, pești și locuri pitorești.
Pe site se găsesc toate informațiile necesare, în opt limbi, cu fotografii și prețuri. Alegând locația, poți afla care ar fi locurile pe care le poți vizita acolo, cum îți poți petrece timpul liber, unde să închiriezi hai3bărci, biciclete, echipament pentru alpinism. Sunt și alte idei de odihnă. De curând a început să lucreze sistemul de plată online cu cardurile Visa. Participanților la proiect, care oferă case de închiriat, le-au fost deschise conturi bancare, unde sunt transferate plățile clienților pentru rezervare.
Echipa „Hai la țară" este compusă din cinci oameni, ei călătoresc prin Moldova în căutarea locurilor pitorești, povestindu-le localnicilor despre proiectul lor și consultându-i pe cei care doresc să participe în el: despre interacțiunea cu turiștii, întrebări financiare ș.a. Participanților la proiect li se face o ședință foto profesională, pentru promovarea ofertei lor (nu doar casa, ci și regiunile). Totodată, ei primesc o hai11asigurare a bunurilor în valoare de 10 mii lei, în vederea eventualelor neplăceri legate de chiriași. Până la sfârșitul lunii iunie se planifică creșterea ofertei pentru turiști până la 250 de case.
Experiența arată că, în țara noastră, nu există o cerere ridicată pentru turismul agrar. De obicei e o activitate de o zi – participarea la recoltarea strugurilor și la procesul de pregătire a vinului. Conform cererii, oamenii preferă să se plimbe cu barca, pe cai, căruțe, să sară cu parașuta, să se uite la pelicani în lacul din Văleni, să participe la tradițiile naționale etc. Cei care s-au odihnit deja prin intermediul acestui proiect, își postează pozele pe pagina de Facebook și scriu comentarii pe site, care nu pot fi șterse, despre vacanța lor și ospitalitatea stăpânilor. În luna martie în Moldova a venit un turist din Japonia, el a plecat cu mărțișoare și a zis că se va întoarce neapărat!

- Scopul nostru este să demonstrăm oamenilor faptul că, în Moldova, turismul este limitat doar de imaginație, - zice Alexei. – Ne dorim ca sătenii noștri să trăiască mai bine; ca alte țări să cunoască Moldova, în primul rând, ca un loc frumos și interesant, nu ca și cea mai săracă țară din Europa. Am planificat un buget considerabil pentru promovarea turismului din Moldova în Rusia prin intermediul publicității online, utilizând trimiterea de mailuri pe la sindicatele care se ocupă de organizarea vacanței pentru angajații săi. În afacerea mea de bază din domeniul consultanței în management, avem clienți importanți în Rusia, care au fost interesați de odihna în țara noastră. Rușii nu trebuie să fie convinși prea lung de plusurile acesteia, căci ei mai țin minte ce înseamnă o Moldova însorită.

Articol pregătit de MyBusiness.md