CE 1160x100 4 2

Marți, 06 Octombrie 2020 10:07

Ce este pectina și ce beneficii are. Produse din Moldova, bogate în pectină naturală

ce este pectina si ce beneficii are produse din moldova bogate in pectina naturala

Pectina este o fibră solubilă, care se găsește în majoritatea fructelor și legumelor, în special în coaja lor. Ea are proprietatea de a funcționa asemeni unui „lipici”, în sensul că joaca un rol esențial în legarea celulelor plantelor. Este deseori utilizată la prepararea gemurilor, a jeleurilor și la conservarea fructelor. Este important să cunoaștem că pectina industrială sau sintetică (E440 i şi E440 ii) nu este tocmai bună pentru sănătatea noastră, în timp ce pectina naturală oferă organismului numeroase beneficii.

Beneficiile pectinei naturale

Pectina din fructe și legume, în special din mere, ajută la reglarea nivelului de colesterol și a zahărului din sânge. Fructele bogate în pectină menţin nivelurile de glicemie şi insulină la o cotă normală, iar în cazul meselor bogate în grăsimi şi dulciuri, pectina scade absorbţia zahărului prin intestine. Ea este benefică și în tratarea problemelor digestive, combate constipaţia şi previne diareea. Unele studii arată că ea încetinește dezvoltarea celulelor canceroase, iar în curele de slăbire, este utilizată deoarece favorizează arderea grăsimilor, oferind senzația de sațietate. Pectina are efect prebiotic, ceea ce înseamnă că extinde viața bacteriilor bune și le menține sănătoase. Ea detoxifică organismul, eliminând din el metale precum cuprul sau plumbul, întărind sistemul imunitar. Alături de alte substanţe benefice prezente în fructe, pectina previne problemele cardiovasculare.

Ce fructe și legume sunt bogate în pectină

Merele ocupă prima poziție, motiv pentru care pectina din măr este cea mai utilizată în producerea de suplimente și medicamente. Este important însă să cunoaștem, că ea se găsește anume în coaja merelor. Alte produse bogate în pectină:
Fructe: pere, piersici, caise, cireșe, gutui, portocale, grapefruit.
Legume: morcovi, roșii, cartofi, mazăre, fasole.

Deserturi produse în Moldova pe bază de pectină naturală

Recent pe piața locală a apărut brandul TreiS, care produce deserturi din fructe pe bază de pectină naturală de măr. Pentru prepararea acestor deserturi, a fost elaborată independent o rețetă unică și s-au obținut acreditările și autorizațiile necesare. Desertul este făcut exclusiv din fructe și nuci cultivate în Moldova. În timpul procesului de fabricație nu sunt adăugați antioxidanți, conservanți, coloranți, emulgatori, amelioratori de aromă, stabilizatori și agenți de aromatizare. Două mărci comerciale TreiS și ТриС au fost înregistrate în 2018, iar deserturile au fost introduse pe piață în 2020.

Un alt podus, cu un conținut bogat de pectină naturală este pelteaua (pistilul) pe care o putem găsi la producătorul MoBerry (peltea din fructe și pomușoare: zmeură, aronie, mure) sau la câteva branduri mici locale cum ar fi Fruit Yummi, Tanny's Sweets sau brandul Фрея din regiunea transnistreană. Partea elastică a acestui desert se obține din fructele bogate în pectină, cum ar fi merele, prunele, perele, piersicile și gutuile.

madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика