Marți, 23 Iunie 2020 20:55

Îndulcitorii naturali - care sunt cele mai bune opțiuni pentru înlocuirea zahărului

indulcitorii naturali care sunt cele mai bune optiuni pentru inlocuirea zaharului

Excesul de zahăr, precum și utilizarea îndulcitorilor artificiali cum ar fi sucroza sau aspartamul pot provoca probleme de sănătate destul de grave precum diabetul, bolile de inimă, diverse afecțiuni dentare, obezitatea și mai multe tipuri de cancer, scrie madein.md.

Zahărul este compus din dizaharidul vegetal, care se numește zaharoză și care, deși este prezent în numeroase culturi agricole, se produce de obicei din doua surse importante: trestia de zahăr (Saccharum officinarum) și sfecla de zahăr (Beta vulgaris).

Consumul zahărului în cantități raționale, sub formă de carbohidrați, nu este dăunător pentru organism, însă dacă energia acumulată nu este utilizată, acesta îl va depune sub formă de grăsime. Cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de zece lingurițe pe zi, însă mulți nutriționiști recomandă ca ea să fie de două ori mai mică.

Iată care sunt principalele probleme pentru sănătate, ce pot fi provocate de consumul de zahăr și dulciuri:
- afectează ochii și poate cauza apariția retinopatiei;
- afectează dantura și poate duce la apariția cariilor;
- afectează sănătatea inimii și a aparatului circulator, crește incidența hipertensiunii arteriale, a aterosclerozei, a palpitațiilor și a cardiopatiei ischemice;
- afectează aparatul digestiv și provoacă inflamarea duodenului;
- afectează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor;
- poate provoca afecțiuni ale pielii, în special acneea;
- poate duci la afecțiunea vezicii biliare;
- consumul de zahăr, în special de produse de cofetărie și băuturi dulci este strâns legat de diabetul de tip 2.

Din motivele invocate mai sus, alegerea unui îndulcitor natural poate fi o alternativă sănătoasă, iar nutriționiștii ne încurajează să luăm în calcul aceste produse, care nu conțin aditivi sau coloranți nocivi organismului.

Îndulcitorii naturali conțin zaharuri simple, care sunt ușor de digerat. Procesul de producere a îndulcitorilior implică o intervenție industrială minimă, iar produsul final nu conține elemente dăunătoare așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul îndulcitorilor artificiali. Mai jos vom încerca să enumerăm principalii îndulcitori naturali:

Mierea este probabil cel mai cunoscut îndulcitor natural. Consumată de mii de ani, ea conține vitamine și minerale (fier, potasiu, zinc, calciu, fosfor, riboflavină), și are proprietăți energizante, antioxidante și antiseptice.

Siropul de arțar are puține calorii (260 la 100 g comparativ cu zahărul, ce are 400 calorii, sau mierea, cu 286 calorii). Este o sursă excelentă de mangan, potasiu, calciu și zinc, șui contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, reducând oxidarea celulară. Variantele de sirop de arțar mai închise la culoare conțin mai mulți antioxidanți prin comparație cu restul. Siropul de arţar face parte din identitatea Canadei, iar în prezent, se estimează că 80% din producţia de sirop de arţar este realizată în regiunea Quebec.

Dacă siropul de arțar este folosit mai ales consumat pe pâine sau ca topping în anumite deserturi, siropul de curmale poate înlocui zahărul în prăjituri, ceaiuri, cafea sau ca topping la înghețată. Siropul de curmale conține mai mulți aminoacizi decât merele sau portocalele, precum și vitamine și minerale (vitamina A, B, C, E, magneziu, calciu, zinc, seleniu, fier).

Conținutul glicemic redus precum și conținutul nutrițional fac siropul de cocos ideal pentru consumul zilnic, ca o alternativă la zahăr. Siropul de cocos conține polifenoli, fosfor, fier, zinc, calciu, potasiu, fitonutrienți și antioxidanți. Mai mult, numărul mic de glucide contribuie, potrivit studiilor, la scăderea riscului de boli cardiovasculare în cazul pacienților diabetici.

Stevia, o plantă originară din America de Sud, este un alt înlocuitor perfect pentru îndulcitorii artificiali. Ea este de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul, astfel este nevoie de o cantitate minimă pentru prăjituri, sucuri, sau la cafea. De asemenea, stevia este rezistentă la procesarea termică și poate fi folosită la prepararea prăjiturilor la cuptor, de exemplu.

Melasa este unul dintre cei mai sănătoși îndulcitori naturali. Acest lucru se datorează conținutului important de fier, vitamina A și B6, minerale precum magneziu, potasiu și calciu, dar și antioxidanți. Melasa are un conținut superior de antioxidanți în comparație cu zahărul sau mierea. Melasa are un gust specific, foarte aromat și este deseori folosită ca îndulcitor la prepararea prăjiturilor la cuptor sau pentru marinare. În esență melasa este produsul secundar, rezultat în timpul extracției zaharurilor din trestia de zahăr și din sfecla de zahăr. Ea poate varia în funcție de culoare, de dulceață și de conținutul nutrițional, în funcție de varietate sau de cantitatea de zahăr extrasă. 

Siropul de orez este produs prin fermentarea orezului brun, proces care duce la "spargerea” boabelor de orez. Lichidul obținut este încins până capătă щ consistență mai mare. Siropul de orez este folosit mai ales la prepararea batoanelor de cereale sau pentru a îndulci plăcintele și copturile cu fructe. Însă acest sirop are un conținut redus de nutrienți  și un indice glicemic mare (98 din 100) și nu se recomandă diabeticilor sau persoanelor care vor să slăbească.

Alți îndulcitori naturali sunt siropul de agave, de porumb, xilitorul, eritriolul, manitolul, lactitolul, taumatina, etc. Este important să cunoaștem că îndulcitorii naturali de calitate sunt destul de scumpi, însă având în vedere că sănătatea este în joc, prețul trece pe locul secund.

Îndulcitorii au un conținut redus caloric și glucidic care îi fac ideali atât pentru bolnavii de diabet cât și pentru persoanele preocupate de sănătatea lor. Ei pot fi o soluție alternativă pentru a compensa lipsa zahărului din alimentație. În dulciuri, sucuri, sau limonade, aceștia dau savoare, și în unele cazuri aduc beneficii reale sănătății.

Cu părere de rău, din îndulcitorii menționați mai sus, doar mierea și uneori melasa este activ produsă pe teritoriul Moldovei, restul îndulcitorilor sunt de import, deoarece, în marea lor majoritate provin din statele în care condițiile climaterice diferă considerabil.

madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика