Marți, 26 Martie 2019 22:01

Permacultura în Moldova

perm22

În permacultură, sunt create și menținute ecosisteme umane productive, care pe de o parte oferă resursele de care avem nevoie pentru satisfacerea nevoilor proprii, dar, pe de altă parte, păstrează stabilitatea ecosistemelor naturale. Cu alte cuvinte, producem hrană, fibre, materiale de construcții, energie și alte lucruri necesare oamenilor, îmbunătățind în același timp calitatea solului, biodiversitatea, calitatea aerului, conservând apa și lăsând loc și altor ecosisteme naturale să se dezvolte și să evolueze fără intervenție umană.

Constantin Furtună este pasionat de mai mulți ani de permacultură, având acasă o grădină frumoasă, unde crește o mare varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, arbuști de fructe de pădure, oferind spre vânzare semințe organice sau semințe din soiuri sălbatice, rădăcini de plante și flori, arbuști și pomi fructiferi crescuți din semințe nemodificate. Grădina este situată pe același teren al locuinței sale, în partea de sud a Republicii Moldova, lângă orașul Cahul, în satul Roșu.

Practică permacultura de mai mult de cinci ani, iar pentru a-și împărtăși experiența în domeniu, oferă video lectii in care povestește ceea ce a invățat din propria experiență, aplicând regulile naturii și a permaculturei.

Ion Platon este un alt tânăr care a fost inspirat de cartea lui Zepp Holtzer “Permacultura”. A luat în folosință de la părinții săi un teren de 6 ari, unde a sădit 46 de plante naturale: varză, salată, roșii, ardei, castraveți, rucola, spanac, in alb, in brun, pătrunjel, mărar, leuștean, hrean, ceapă, usturoi, porumb, floarea-soarelui, vreo 6 specii de fasole, bostani, harbuji, zămoși, etc. Semințele le-a luat de la prietenul său Constantin Furtuna. Ion Platon este și adeptul regimului raw vegan. El nu consumă nimic din ceea ce a fost preparat termic sau sacrificat. Nu consumă produse de origine animală, iar toate fructele și legumele sunt mâncate în stare crudă.

Brandul Grădina Moldovei a fost fondat în anul 2015 și se adresează tuturor, de la mic la mare, punând la dispoziția lor experiența adunată din mai multe țări în domeniul grădinăritului biologic prin diverse metode (permacultura, rotația culturilor, alelopatia sau combinația judicioasă între plante, îngrășămintele verzi, biodinamica, etc.) respectuoase față de mediu și față de consumator.

Vasile Niculiță este un tânăr agricultor, care a revenit din străinătate ca să-și realizeze visul acasă. Muncește pământul cu dăruire și pasiune, adoră viața la sat și este preocupat de sănătatea planetei, fapt pentru care a început să se ocupe cu permacultura pentru că își dorea ca familia sa să consume produse sănătoase. A început să cultive roșii și alte legume pe cinci metri pătrați, apoi s-a extins la 500 de ari, pe care acum crește mai multe varietăți de fructe și legume. Vasile Niculiță ne spune: “Pentru a practica permacultură, trebuie să iubești natura, să iubești tot ce ne înconjoară și să-i iubești pe apropiații tăi. De aceea pentru a crea un sistem agricol bazat pe permacultură, în primul rând trebuie să avem grijă de sol. Dacă îl păstrăm sănătos, echilibrat, cu toate micoorganismele și vietățile care sunt în el, se poate obține o roadă calitativă, gustoasă și sănătoasă”.

madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика