image3 1

Energia regenerabilă a ajuns să constituie 14 la sută din consumul Republicii Moldova pentru ziua de 16 decembrie. Regenerabilele, împreună cu CET-2 și CET-Nord, au produs 41% din consumul final, 31% fiind cumpărate de la MGRES, iar 27% importate din România.

Informațiile au fost prezentate de Ministerul Energiei, care a explicat care au fost sursele de aprovizionare cu energie electrică a țării noastre pentru data de 16 decembrie curent, transmite MOLDPRES.

„Una din principalele vești bune este că energia regenerabilă a ajuns să constituie 14% din consumul nostru în această zi! Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină. Regenerabilele, împreună cu CET-2 și CET-Nord au produs 41% din consumul final, 31% fiind cumpărate de la MGRES, iar 27% importate din România”, a comunicat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Potrivit oficialului, o parte din energia din România este cumpărată de la companiile de stat la prețuri plafonate, dar vârfurile de consum, între orele 7-11 și 18-23, sunt acoperite prin achiziții de la bursa OPCOM la prețuri mult mai mari. Pe 16 decembrie, acestea au fost de 200 Euro/MWh, spune Borosan.

1109984 676176d641f56

Omul de afaceri Anatolii Prizenco, originar din Republica Moldova, a fost inclus de Consiliul European pe lista sancțiunilor Uniunii Europene, pentru acțiuni destabilizatoare în folosul serviciilor rusești.

Portalul Deschide.MD scrie că, potrivit documentului, în anul trecut, Prizenco a coordonat deplasarea unor cetățeni moldoveni în Franța, unde aceștia au desenat steaua lui David, simbol al evreilor și al statului Israel, pe clădiri din arondismentul 10 al Parisului, transmite IPN.

„Acea operațiune a fost intens mediatizată și a avut un efect destabilizator semnificativ în contextul conflictului dintre Israel și Hamas, care a urmat atacurilor din 7 octombrie 2023. Imaginile operațiunii respective au fost inițial difuzate de rețeaua media Recent Reliable News, asociată cu Guvernul Federației Ruse și utilizată de actori ruși pentru a desfășura campanii de dezinformare”, se arată în decizia Consiliului European, citată de Deschide.MD.

Potrivit Consiliului, Prizenco și-a asumat public responsabilitatea pentru rolul de organizator al operațiunii. Conform rapoartelor media, operațiunea destabilizatoare a fost realizată în beneficiul serviciului rus de informații militare, GRU, având scopul de a alimenta tensiunile în societatea franceză.

„Anatolii Prizenco este responsabil de implementarea, susținerea sau beneficierea de pe urma acțiunilor sau politicilor Guvernului Federației Ruse, care subminează sau amenință stabilitatea unui stat membru și, implicit, a Uniunii Europene, prin planificarea, coordonarea sau implicarea, directă sau indirectă, în utilizarea manipulării informațiilor și interferențelor coordonate”, se menționează în decizia Consiliului European.

Anatolii Prizenco are 50 de ani și este domiciliat în orașul Anenii Noi. A fost anterior cercetat penal pentru crearea piramidei financiare „MMM-2011” în Republica Moldova. În anul 2014, Prizenco a fost implicat în procesul de agitație electorală pentru ”Mișcarea Populară pentru Uniunea Vamală / „Народное движение за Таможенный Союз”, condusă de Victor Șelin.

Marți, 17 Decembrie 2024 16:13

Casa Albinei: 20 de ani în piața mierii

8096

O linie modernă de ambalare a mierii a fost inaugurată astăzi la Casa Albinei, o întreprindere apicolă din satul Hulboaca. Cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, care a oferit un grant de 995.000 de lei, afacerea poate exporta mierea și în ambalaje personalizate, pe lângă vânzările în vrac.

Cu o experiență de 20 ani, Casa Albinei SRL produce, procesează și exportă peste 500 de tone de miere anual. Pentru piața locală, mierea este ambalată manual în borcane și în recipiente de plastic, iar pe piața externă mierea este exportată en-gros, în butoaie metalice de 300 kg, fiind ulterior ambalată de importatorii străini sub o altă marcă. Instalarea noii linii de ambalare va permite companiei să adopte ambalaje cu valoare adăugată și să exporte sub propria marcă, consolidându-și, astfel, reputația pe plan internațional. De asemenea, linia automatizată va ajuta beneficiarul să ambaleze până la 20 de tone de miere, în doar 2-3 zile.

„Investițiile pe care le vedem astăzi demonstrează potențialul sectorului apicol din Moldova de a prospera. Urmează să lucrăm împreună pentru a asigura succesul acestui sector, pentru a sprijini producătorii moldoveni și pentru a aduce mierea de înaltă calitate a țării pe piețele din întreaga lume”, a spus directorul adjunct interimar al misiunii USAID Moldova, Andrew Segars.

Vitalie Popa este co-fondatorul Casei Albinei, dar și director al Asociației Exportatorilor de Miere. Acesta a preluat stupina de la tatăl său, investind constant în calitate și devenind unul din cei mai importanți exportatori de miere din Republica Moldova. De asemenea, Vitalie și-a integrat afacerea în sectorul turismului, oferind servicii de apiterapie, cazare în prisacă, degustare de miere etc.

„Le mulțumim finanțatorilor USAID Moldova pentru susținere Apicultura este domeniul pe care l-am preluat de la bunei și părinți, dar am decis să am o abordare mai profesionistă față de această afacere. Vindem cea mai mare cantitate din mierea procesată în Italia, avem acolo un partener de încredere cu care colaborăm pe parcursul mai multor ani. Dorim să comercializăm miere în borcane, nu doar vrac și să ajungem pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană și nu doar”, spune Vitalie Popa.

Anual, în țara noastră se produc până la 6 mii de tone de miere, iar numărul familiilor de albine a crescut de la 182.000 în 2020, la peste 207.000 în 2024. De asemenea, mierea moldovenească a obținut în ultimii ani tot mai multă recunoaștere internațională pentru calitatea sa.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sprijină constant sectorul apicol din Republica Moldova, ajutând apicultorii să treacă de la un hobby tradițional la un sector profesional. Pe parcursul ultimului deceniu, USAID a sprijinit diverse aspecte ale acestei tranziții: promovarea stupilor verticali pentru creșterea productivității, stabilirea primelor două programe de certificare a mierii ecologice din Moldova, care implică 20 de apicultori, lansarea primului laborator din țară pentru inseminarea artificială a albinelor regine pentru a spori calitatea liniilor de reproducere, îmbunătățirea calității mierii.

Privind spre viitor, USAID a lansat recent o nouă oportunitate de grant prin RCRA pentru a sprijini apicultorii și exportatorii de miere pentru sporirea potențialului de export al produselor agricole de înaltă valoare ale Moldove. Cererile pentru acest grant sunt deschise până la 31 ianuarie 2025 și pot fi accesate pe link.

RO1 grafic

Fluxurile nete de investiții atrase de Republica Moldova în perioada 2014-2023 au avut o evoluție fluctuantă, marcând însă o tendință de stabilizare în ultimii trei ani. După recordul înregistrat în 2022, cu fluxuri nete de investiții directe totalizând 586.4 mil. USD, Republica Moldova a atras în anul 2023 un volum de 357.2 mil. USD. În pofida provocărilor generate de pandemie și de războiul din Ucraina, care au amplificat incertitudinile, riscurile și presiunea asupra investițiilor directe străine (ISD), investitorii străini nu au reacționat prin retrageri masive de capital, ceea ce indică un nivel constant de încredere în economia Moldovei, chiar și în contextul unor circumstanțe externe dificile. În același timp, în anul 2023 ISD sub formă de participații și acțiuni au înregistrat o creștere semnificativă, depășind pentru prima dată pragul istoric de 3 mld. USD.  84% din totalul investițiilor directe străine din Republica Moldova provin din țările UE. Aceste evoluții sunt prezentate în studiul actualizat „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei Republicii Moldova, 2014-2023”, elaborat de către Compania de Consultanță Business Intelligent Services (BIS), la solicitarea Agenției de Investiții a Republicii Moldova și Asociației Investitorilor Străini din RM (FIA).

Studiul subliniază că, în ultimii 10-15 ani, industria prelucrătoare (inclusiv producția de componente auto și electrice) a rămas principala țintă pentru investițiile străine directe în Republica Moldova, atât în ceea ce privește numărul de proiecte, cât și volumul investițiilor de capital. Totuși, aceste investiții au avut un impact limitat asupra producției interne din cauza unor factori precum gradul scăzut de sofisticare tehnologică, productivitatea limitată și integrarea slabă a companiilor locale în lanțurile valorice ale companiilor ISD. În același timp, structura PIB-ului generat de întreprinderile cu capital străin se distinge semnificativ față de structura generală a economiei Republicii Moldova. Acestea joacă un rol esențial în sectoare industriale și tehnologice, în timp ce economia națională este mai dependentă de sectoare tradiționale precum agricultura, construcțiile și tranzacțiile imobiliare.

Întreprinderile cu ISD joacă un rol semnificativ în crearea de locuri de muncă și creșterea productivității muncii în Republica Moldova. Deși întreprinderile cu ISD reprezintă doar 6.0% din numărul total de întreprinderi din țară, acestea angajează 14.6% din forța de muncă, iar cota veniturilor din vânzările anului 2023 este de 25.5%, indicând o productivitate a muncii mai ridicată decât media națională - cu 83% mai mare față de întreprinderile locale private. Acest lucru confirmă utilizarea eficientă a resurselor umane și a altor resurse de către întreprinderile cu investiții străine directe și rolul lor esențial în stimularea creșterii economice. Pe de altă parte, întreprinderile locale private și de stat au nevoie de investiții în modernizare și îmbunătățirea eficienței pentru a-și spori competitivitatea.

 În anul 2023 întreprinderile cu investiții străine directe au plătit în bugetul asigurărilor sociale de stat contribuții pentru asigurările sociale de stat obligatorii ale salariaților în valoare de 3.3 mld MDL (14.8% din total pe economie). În mediu, întreprinderile cu ISD au virat la buget cca 41.2 mii MDL sub formă de contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii per un salariat în anul 2023. Spre comparare, întreprinderile private au transferat în medie 19.5 mii MDL per angajat, reflectând un nivel mai scăzut al remunerației. Aceste date evidențiază impactul semnificativ al întreprinderilor cu ISD asupra contribuțiilor sociale.

 „Investitorii străini continuă să fie încrezători în viitorul Republicii Moldova. Vedem eforturile conducerii țării în continuarea parcursului european al țării, în pofida provocărilor din lume și din regiune. Noi subsecvent, continuăm să investim în dezvoltarea durabilă a companiilor noastre, a comunităților locale și a economiei țării în ansamblu”- a precizat, Alphan AKPECE, Președintele Consiliului FIA, director general al Efes Vitanta Moldova Brewery.

Studiul subliniază că mediul global pentru investițiile internaționale rămâne provocator și  în anul curent 2024. Perspectivele de creștere slăbite, tendințele de fragmentare economică, tensiunile comerciale și geopolitice, politicile industriale și diversificarea lanțurilor de aprovizionare modifică modelele de ISD, determinând unele întreprinderi multinaționale (MNE) să adopte o abordare prudentă față de expansiunea internațională. În acest context, autorii studiului subliniază că nivelul ISD în Republica Moldova rămâne relativ scăzut, în comparație cu alte țări din Europa de Est. Prin urmare, pentru a spori competitivitatea Republicii Moldova este necesară îmbunătățirea substanțială continuă a politicilor și practicilor privind ISD, ceea ce ar spori atractivitatea investițiilor și ar contribui la dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.

coltar living

Livingul reprezintă inima casei - spațiul unde familia se adună, prietenii se întâlnesc și amintirile prind viață. Aici se perindă toți - și locatarii permanenți, și oaspeții frecvenți, și cei ocazionali. Respectiv, designul trebuie să fie plăcut, iar spațiul - multifuncțional. Alegerea potrivită a mobilierului poate transforma această cameră într-un adevărat sanctuar al confortului și stilului.

Conceptul perfect de amenajare

Mobila pentru living definește caracterul întregului spațiu. Fiecare piesă trebuie să îndeplinească nu doar o funcție practică, ci să și creeze o atmosferă primitoare și elegantă.

Specialiștii Confort înțeleg că un living reușit înseamnă mult mai mult decât simpla aranjare a unor piese de mobilier. Este vorba despre crearea unui echilibru perfect între design, funcționalitate și personalitate.

Colțarul - centrul de gravitație al livingului

Colțarele în living reprezintă elementul central care defineșește întreaga amenajare. Un colțar bine ales poate transforma complet aspectul și senzația unui spațiu, oferind atât zonă de relaxare, cât și un punct focal estetic.

Colecția Confort propune colțare pentru living care îmbină designul modern cu confortul excepțional. Materiale premium, culori adaptabile și configurații flexibile permit găsirea soluției perfecte pentru orice spațiu.

Fotoliile - accent de stil și confort.

fotolii living

Fotoliile completează perfect amenajarea unui living modern. Departe de a fi simple piese decorative, fotoliile Confort oferă:

- Confort ergonomic

- Design versatil

- Posibilități multiple de personalizare

- Rezistență în timp

Un fotoliu bine ales poate adăuga personalitate întregului living, creând zone distincte de relaxare și conversație.

Dulapuri moderne - soluția inteligentă de depozitare

Dulapurile moderne nu mai sunt simple spații de stocare, ci adevărate elemente de design. Colecția Confort propune soluții care îmbină perfect utilitatea cu estetica.

Fie că este vorba despre biblioteci elegante sau sisteme complexe de depozitare, dulapurile trebuie să răspundă nevoilor specifice ale fiecărei familii, păstrând în același timp un aspect curat și organizat.

canapea living

Canapele modulare - flexibilitate maximă

O canapea modulară bine aleasă reprezintă soluția ideală pentru familiile dinamice care doresc versatilitate maximă. Beneficiile sunt multiple:

- Configurări adaptabile

- Posibilitate de extindere

- Design modern

- Ușurință în schimbare și reorganizare

Confort oferă sisteme modulare care pot evolua odată cu nevoile familiei, transformând livingul într-un spațiu mereu adaptat cerințelor momentului.

Culorile și materialele - elementele definitorii

Alegerea culorilor și materialelor pentru mobila de living determină întreaga atmosferă. Specialiștii Confort recomandă:

- Culori neutre pentru bază

- Accente cromatice care să reflecte personalitatea

- Materiale rezistente și ușor de întreținut

- Combinații care să creeze armonie vizuală

Investiție în calitatea vieții

Mobila de calitate nu poate fi ieftină. Totuși, raportul preț-calitate trebuie să fie optim, iar odată cheltuită o anumită sumă, contează modul în care se atenuează aceasta. Mobilierul de living calitativ, care își păstrează ani buni aspectul plăcut și funcționalitatea, nu este doar o achiziție, ci o investiție în calitatea momentelor petrecute acasă. Fiecare piesă Confort este gândită să dureze, să inspire și să creeze cadrul perfect pentru viața de familie.

gazprombank 900x505

Turcia a solicitat oficial Statelor Unite să relaxeze sancțiunile impuse împotriva băncii rusești Gazprombank, în cadrul negocierilor purtate cu o delegație americană condusă de secretarul de stat Antony Blinken. Potrivit cotidianului Hurriyet, Ankara a trimis cereri oficiale pentru excluderea Gazprombank din lista de sancțiuni, ceea ce ar permite continuarea operațiunilor financiare prin această bancă. SUA au confirmat primirea acestor solicitări și au declarat că problema este în curs de evaluare.

Ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Alparslan Bayraktar, a avertizat anterior că sancțiunile impuse de SUA împotriva Gazprombank vor avea un impact direct asupra Turciei. El a subliniat că Rusia este unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze pentru Turcia, ceea ce face colaborarea cu Gazprombank esențială pentru asigurarea plăților.

În noiembrie, SUA au extins sancțiunile asupra a peste 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, precum și asupra a peste 40 de entități de intermediere financiară. Restricțiile, care vor intra în vigoare pe 20 decembrie, au stârnit îngrijorări și în Uniunea Europeană. Oficialii europeni au cerut Statelor Unite să analizeze posibilitatea unor excepții, având în vedere rolul crucial al Gazprombank în asigurarea plăților pentru gazul rusesc.

După includerea Gazprombank în lista de sancțiuni, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care elimină obligația utilizării acestei bănci pentru plata gazului. Anterior, cumpărătorii străini erau obligați să deschidă conturi în ruble la Gazprombank, iar plățile erau convertite automat în ruble pe Bursa din Moscova. Noile reglementări permit o mai mare flexibilitate, inclusiv acceptarea plăților de la terți sau prin compensări reciproce ale datoriilor.

Această situație pune în evidență complexitatea relațiilor energetice internaționale, în care sancțiunile economice afectează nu doar Rusia, ci și țările care depind de resursele sale energetice. Dacă SUA și UE vor acorda concesii, acest lucru ar putea preveni o criză a aprovizionării cu gaz în regiune, dar ar putea ridica întrebări privind eficacitatea sancțiunilor.

210303224724 donald trump file 201126 super tease 900x505

Bank of America şi Goldman Sachs vor dona sume de bani comitetului inaugural al lui Trump.

BofA, împreună cu JPMorgan Chase & Co au fost cele mai mari două bănci care au contribuit la inaugurarea lui Trump în 2017. Reprezentanţii JPMorgan au refuzat să comenteze, notează medifax.ro.

Comitetul inaugural planifică şi finanţează evenimente, inclusiv ceremonii de deschidere şi parade, gale şi baluri, dar nu ceremonia de depunere a jurământului în sine, conform Comisiei Electorale Federale.

Bank of America a contribuit cu 1 milion de dolari atât la primul fond inaugural al lui Trump, cât şi la cel al preşedintelui Joe Biden în 2021. JPMorgan a donat 500.000 de dolari pentru festivităţile inaugurale ale lui Trump din 2017.

NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9MzRiYjA5MzM4MTIxMTA0ZTI0NjliM2QyODlhY2YyM2Q.thumb

Ministerul de Externe israelian a anunțat că ministrul Gideon Saar a dispus astăzi duminică deschiderea unei noi ambasade israeliene în Republica Moldova.

„Relațiile dintre Israel și Moldova sunt prietenoase și ambele țări doresc să le extindă și să le aprofundeze. Moldova are deja o ambasadă în Israel și a venit timpul ca Israelul să înființeze o ambasadă în Moldova”, se arată în comunicat. Saar l-a informat pe ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi, cu privire la decizia sa de a deschide o ambasadă israeliană la Chișinău, care va fi înființată cât mai curând posibil, în 2025. Saar l-a instruit pe directorul general al MAE să localizeze o clădire adecvată pentru ambasada din Republica Moldova și să inițieze procesul de numire a unui ambasador israelian.

„Există țări interesate să își consolideze legăturile cu Israelul în care nu avem încă o ambasadă israeliană. Vom ajusta rețeaua de misiuni diplomatice ale Israelului, acordând în același timp importanța cuvenită, printre alți factori, pozițiilor și acțiunilor diferitelor țări față de Israel în arena diplomatică”, a spus ministrul Saar.

gazoprovod1Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol propun Chișinăului să facă o solicitare comună către Federația Rusă și Ucraina pentru asigurarea tranzitului gazului rusesc pentru regiunea transnistreană, care riscă să aibă livrările de la Gazprom sistate, pentru că acordul de tranzit expiră la 31 decembrie, iar autoritățile de la Kiev au anunțat că nu îl vor prelungi.

Propunerea unui apel comun a fost formulată într-o declarație publicată vineri de instituția responsabilă cu „relațiile externe” ale Tiraspolului, scrie News.ro.

În comunicatul său, Tiraspolul consideră că autoritățile de la Chișinău „nu au întreprins pași” pentru a ajunge la acorduri cu Federația Rusă și Ucraina privind livrarea gazului pe malul stâng al Nistrului.

„Propunem să părții moldovenești să trimitem o adresare comună a Transnistriei și Moldovei către Rusia și Ucraina cu rugămintea să ia, din considerente umanitare și din grijă față oameni, deciziile necesare privind asigurarea tranzitului gazelor naturale în Transnistria, din care o parte este necesară pentru asigurarea Moldovei (malul drept al Nistrului n. r.) cu energie electrică. (…) Pornim de la premisa că prevenirea unei crize umanitare și a consecințelor negative pentru populație în perioada de iarnă reprezintă o prioritate comună pentru toți participanții implicați, răspunde intereselor celor două țări-mediatoare și garanți în procesul internațional de reglementare moldo-transnistreană și va deveni o contribuție practică importantă a acestora pentru menținerea stabilității în spațiul regional comun”, se mai arată în declarație.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, Biroul politici de reintegrare al Guvernului de la Chișinău a declarat că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova fac toate demersurile necesare pentru a soluționa problema energetică, purtând discuții cu mai mulți parteneri externi. Biroul politici de reintegrare a mai precizat că mizează pe „o bună comunicare” cu Tiraspolul, mai ales în eventualitatea unei crize energetice și umanitare în stânga Nistrului.

„În astfel de situații e important să evităm orice derapaje propagandistice și speculări politice ale situației”, subliniază Biroul în comentariul său. La 1 ianuarie 2025 contractul dintre Federația Rusă și Ucraina pentru tranzitul gazului livrat către Europa expiră, inclusiv cel pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Autoritățile de la Kiev nu intenționează să prelungească contractul din cauza invaziei ruse din Ucraina. La sfârșitul lunii noiembrie, fostul ministru al energiei Victor Parlicov, între timp demis, a fost la negocieri cu președintele Gazprom, Aleksei Miller, la Sankt-Petersburg. Ulterior, el a anunțat că Gazprom leagă livrările către regiunea transnistreană pe rute alternative – prin Turcia, Bulgaria și România – de achitarea unei pretinse datorii a Chișinăului.

Pe fundalul incertitudinii privind livrările de gaz în regiunea transnistreană, Parlamentul de la Chișinău a aprobat, la solicitarea Guvernului, instituirea stării de urgență în sectorul energetic în Republica Moldova pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie.

Абрамович

Un raport al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, prezentat joi în ședința plenară a Parlamentului de peste Prut, a scos la iveală informații îngrijorătoare despre imixtiunea Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE din țara vecină. Desfășurate în toamnă, cele două scrutine s-au soldat cu victorii la limită ale forțelor europene, cu Maia Sandu învingându-l în turul doi pe candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo.

În rețeaua complexă care a încercat să influențeze deznodământul alegerilor din Moldova s-ar fi aflat, printre alții, și oligarhul rus Roman Abramovich, multimiliardarul care a patronat-o mult timp pe Chelsea. Potrivit documentelor SIS, Abramovich s-ar fi întâlnit în Rusia cu fugarul Ilan Șor, coordonatorul campaniei de destabilizare plănuite de regimul de la Kremlin.

Roman Abramovich, întâlnire cu fugarul Ilan Șor. Scopul? Campania de destabilizare a Republicii Moldova

Oligarh moldovean cu origini evreiești, Ilan Mironovici Șor a fugit din Moldova după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fiind acuzat că a devalizat mai multe bănci din țara vecină, dar și că a complotit alături de alți vectori anti-europeni pentru a crea dezordine în Moldova.

Asta nu l-a împiedicat pe fugarul dat în urmărire internațională să devină unealta favorită a Rusiei în procesul de manipulare a alegerilor de pe celălalt mal al Prutului, notează site-ul moldovean independent de investigații Ziarul de Gardă.

Existau de mult timp dovezi ale implicării fățișe a Rusiei în procesul electoral din Moldova, mai exact activiști plătiți cu bani de la Moscova pentru a provoca mișcări antiguvernamentale și a cumpăra voturi. GSP.ro a scris în octombrie despre mașinațiile Rusiei în alegerile din Republica Moldova.

Rolul concret al lui Roman Abramovich

În raportul publicat de SIS, disponibil AICI, sunt relatate conexiunile dintre Ilan Șor și Roman Abramovich: pe 6 noiembrie 2023, oligarhul moldovean s-ar fi deplasat în Turcia, apoi în Rusia, unde ar fi avut loc o întâlnire cu Abramovich. De asemenea, în momentul în care ar fi efectuat o vizită în Israel, Șor ar fi părăsit „Țara Sfântă” utilizând un avion ce i-ar aparține lui Abramovich.

De asemenea,în Centrul Cultural Evreiesc „ZHUKOVKA” din Rusia (cel mai mare centru comunitar evreiesc), construit de către Roman Abramovich şi apropiații săi, figurează pe un stand şi numele Ilan Șor în calitate de finanțator al proiectului.

În plus, se bănuiește că locuința din Rusia în care ar locui în acest moment Ilan Șor, precum și autoturismul utilizat de acesta, i-ar fi fost oferite de nimeni altul decât Abramovich.

Ilan Șor controlează blocul politic „Victorie”, care ar fi fost sprijinit, conform SIS, de către Rola Brentelin, ajutorul oligarhului Roman Abramovich.

Conform Serviciului de Informații și Securitate, Rusia a acționat în Republica Moldova prin șapte vectori, miza fiind propaganda și distribuirea, prin intermediul rețelelor Telegram, TikTok și Youtube, a dezinformării și a narativelor pro-Rusia. Potrivit Hotnews, imixtiunile s-au realizat prin:

amplificarea tendințelor radicale, de natură separatist-autonomistă;
propagandă şi dezinformare;
exploatarea factorului ecleziastic;
ingerința în procesul electoral din Republica Moldova;
operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse;exploatarea elementelor de crimă organizată;
şantajul energetic.

„Totodată, Serviciul a sesizat despre riscurile de securitate generate de ascensiunea vădită a factorului rus în exploatarea instrumentarului de influență informațională. Această platformă a fost utilizată activ de către Federația Rusă pentru propagandă și distribuirea dezinformării.

Drept exemplu, instituția a identificat o rețea care, în anul 2024, a distribuit sistematic narative pro-Kremlin (inclusiv pro-război), prin intermediul rețelelor Telegram, Tiktok și YouTube”, se mai arată în raportul Serviciului de Informații și Securitate din Moldova.

Bani de la Moscova pentru dezordine la Chișinău

Oligarhii anti-europeni, în frunte cu Ilan Șor, au fost acuzați că trimit bani de la Moscova pentru a finanța mișcări antiguvernamentale și a cumpăra voturi.

Marina Tauber, fosta conducătoare a Federației de Tenis din Republica Moldova, în prezent implicată în politică, ea fiind afiliată blocului „Victorie”, partid condus de Șor, a apărut într-un videoclip în care le explică activiștilor cine și când ar urma să primească bani din Rusia în perioada campaniei electorale. Fosta jucătoare de tenis, actualmente deputat, e o aprigă opozantă a președintei Maia Sandu.

Discuția resepctivă a avut loc în luna august, fiind publicată de presa de la Chișinău înaintea alegerilor.

Joi, 12 Decembrie 2024 17:34

Ce mărfuri importă Moldova din China?

ambasada moldovei din china isi suspenda temporar activitatea

Volumul schimburilor comerciale dintre Moldova și China a depășit, în 2023, un miliard de dolari, iar China este printre primele 5 țări după volumul de produse furnizate Moldovei

Datele au fost prezentate în cadrul celui de-al II-lea Forum Economic Moldo-Chinez, organizat de Camera de Comerț și Industrie Moldo-Chineză. Evenimentul a avut loc la Chișinău la 11 decembrie și a reunit reprezentanți ai mediului de afaceri moldovenesc și chinez, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Mediului din Moldova, ai Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și ai Ambasadei Chinei la Chișinău, scrie infomarket.md.

În discursul său de deschidere, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldo-Chineze, Boris Foca, a menționat că evenimentul are loc în luna decembrie, când instituția pe care o conduce sărbătorește 6 ani de la fondare. El a amintit că Camera de Comerț și Industrie Moldo-Chineză a fost înființată la 5 decembrie 2018. „Suntem la începutul călătoriei noastre. Scopul nostru este să contribuim la stabilirea unui parteneriat reciproc avantajos între cercurile de afaceri din Moldova și China, să devenim o punte de încredere între mediul de afaceri moldovenesc și partenerii chinezi și să contribuim la minimizarea riscurilor agenților economici care cooperează cu China”, a spus Boris Foca. El a spus că, deși volumul schimburilor comerciale dintre Moldova și China a depășit 1 miliard de dolari în 2023, balanța comercială nu este în favoarea Moldovei. „Balanța comercială este departe de a fi în favoarea Moldovei, dar, în același timp, este de remarcat că multe țări din lume, inclusiv mult mai dezvoltate, au o balanță comercială negativă cu China. China se numără printre primele 5 țări în ceea ce privește volumul de produse furnizate Moldovei.

În 2023, Moldova a importat din China produse electrice în valoare de 350 de milioane de dolari, mașini electrice și piese pentru echipamente electrice în valoare de 175 de milioane de dolari și ambalaje în valoare de 70 de milioane de dolari. Restul importurilor din China au fost produse din plastic, mobilier și articole decorative. În ceea ce privește exportul de produse moldovenești în China, cele mai mari volume sunt vinul, berea și textilele”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldo-Chineze. El a subliniat că o delegație de oameni de afaceri chinezi se află în prezent la Chișinău pentru a stabili contacte directe cu diverse întreprinderi moldovenești. Participanții la forum au avut ocazia să se familiarizeze cu programul celor 11 expoziții care vor avea loc în Shanghai, Wuhan și Ganji în perioada martie - iulie 2025, precum și cu condițiile de participare la cele 8 misiuni economice care vor fi organizate de Camera de Comerț și Industrie Moldo-Chineză în această perioadă. Scopul acestor misiuni economice este de a simplifica condițiile de participare la expoziții și de a facilita dialogul direct între reprezentanții mediului de afaceri moldovenesc și chinez, precum și de a promova stabilirea unei cooperări directe și reciproc avantajoase între părți. „Începând cu 1 decembrie 2024, Camera de Comerț Moldo-Chineză oferă un nou serviciu numit „Agentul Dumneavoastră în China”. Scopul acestuia este de a simplifica căutarea partenerilor chinezi și de a oferi întreprinderilor moldovenești informații detaliate privind procedurile de import din China și export în China”, a declarat Boris Foca, adăugând că, în acest scop în cadrul agenției a fost angajat un cetățean chinez.

b2d2358fa171c8a79da2028f0fd00a83

Instanța de judecată a luat o decizie privind radierea societății cu răspundere limitată „Entourage & Company”, care ar fi afiliată lui Vlad Plahotniuc. Decizia vine după o procedură simplificată de faliment.

Dispozitivul hotărârii urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în termen de 10 zile de la data adoptării, scrie anticoruptie.md.

Societatea cu răspundere limitată a fost inclusă, în 2024, de către SIS în lista companiilor afiliate lui Vladimir Plahotniuc. Ulterior restricțiilor, administratorul Ion Pînzaru a depus cerere de lichidare a firmei, menționând că întreprinderea nu activează. Potrivit Anticoruptie.md, SRL „Entourage & Company” a gestionat activitatea clubului cu același nume din Capitală. În 2020, după fuga lui Plahotniuc, Ion Pînzaru a trecut restaurantul pe numele unei alte firme - „Planet Pasta” SRL, care este administrată tot de el.

Amintim că, în 2018, ZdG a aflat că Vladimir Plahotniuc a renunțat la clubul „Drive” și restaurantul „Codru”, ulterior acesta a deschis un nou restaurant: „Entourage”. Potrivit investigației, la Cadastru imobilul în care funcționează Entourage-ul era înregistrat pe numele lui Oleg și Ana Platonov, site-ul care promova localul, www.entourage.md, fusese înregistrat de firma ICS „Codru Hospitality” SRL, care a utilizat o adresă de e-mail cu extensia @nobil.md, care aparținea Hotelului „Nobil”, deținut de Plahotniuc prin intermediul „Finpar Invest”.