CE 1160x100 4 2

Duminică, 01 Iunie 2014 18:06

Un salut utilitar din Evul Mediu

Pe lângă articole contemporane, Veronica Cîrmanu coase din piele naturală și lucruri (portofele, genți, încălțăminte) din perioada medievală.

vero1Încă din anii de școală Veronica Cîrmanu manifesta un interes aparte pentru articolele din piele. Primele abilități de lucru cu pielea le-a primit de la nașa ei („o adevărată meșteriță, care a decorat vitrine ale cunoscutelor magazine din capitală"). Tot în acea perioadă, Veronica a cusut primele sale articole din hainele de piele ale mamei sale – un portofel, o fustă și o geacă. După absolvirea școlii nu a avut dileme în legătură cu alegerea viitoarei profesii – a urmat cursurile de tehnolog în industria pielii și, ulterior, a lucrat în cadrul întreprinderilor din Chișinău, iar acum activează, după cum se exprimă, „într-un domeniu conex". Iar pasiunea pentru handmade a apărut acum patru ani. Și încă ce handmade!
„Pentru mine e mai mult un hobby, care îmi ocupă timpul liber. Lucrul de bază mă face mai organizată, iar handmade-ul îmi aduce o liniște emoțională, îmi face ordine în gânduri și îmi echilibrează starea interioară. De aceea, nu pot numi „afacere" ceea cu ce mă ocup. Din punct de vedere financiar, până când, investesc mai mult decât primesc", - spune Veronica.
vero10Ea recunoaște faptul că nu îi place să participe la dezbaterile ideologice dintre adepții utilizării pieii naturale și cei ai folosirii celei artificiale. „Mi-am făcut alegerea în favoarea pieii naturale. Nu aș putea reda prin cuvinte acea senzație care aparte atunci când lucrezi cu ea. Îmi place să utilizez pielea tăbăcită vegetal, care, cu timpul, prinde o culoare mai nuanțată, iar aticolul în sine devine mai expresiv".
Portofelele medievale, gențile, tolbele și chiar încălțămintea, realizate de Veronica Cîrmanu sub marca „VerO" (derivata numelui), sunt bine cunoscute membrilor clubului istoric „Ensifer", a cărui membru este și ea. Apropo, Veronica e și un arcaș iscusit. În anul 2013 a ocupat locul trei la categoria feminină în cadrul Festivalului Internațional de tir cu arcul „Săgeata Kievului vechi".
Mulți membri ai comunității o cunosc pe Veronica sub numele VerO (accentul pe ultima vocală). Având în vedere că ea nu doar știe să tragă cu arcul, ci mai și coase la comandă articole pentru amatorii de reconstrucție istorică, numele VerO a devenit un fel de marcă, pe care Cîrmanu planifică să o înregistreze în viitorul apropiat.
vero7Veronica recunoaște că, uneori, totuși participă la iarmaroacele handmade și îi este amuzant să afle cum și pentru ce vor fi utilizate „portofelele ei medievale", care, nu doar prin formă, ci și prin culoare, sunt apropiate de acele vremuri îndepărtate. Dacă pe vremuri în astfel de portofele se purtau monedele rotunde, iar în husele mai mici se punea zeciuiala, acum ele sunt procurate pentru a depozita aparatele foto, intrumentele sau chiar tutunul. Apropo, în perioada festivalurilor de reconstrucție istorică și a costumelor tradiționale, în rândul participanților apare întrebarea unde să-și pună telefonul mobil sau buletinul? Și atunci sunt foarte utile acele portofele și genți medievale.
Răspunzând la întrebările MyBusiness.md în legătură cu reconstrucțiile de articole din perioada medievală, Veronica a zis: „Nu pot vorbi despre o reconstrucție deplină, deoarece acest fapt presupune o respectare istorico-tehnologică absolută a tuturor etapelor de realizare a articolului (de la început și până la sfârșit). Eu mă ocup de replici istorice și stilizare. Inițial, colectez informații din diferite surse (cărți, tablouri, ilustrații), iar apoi încerc să-mi dau seama cum erau realizate. Îmi sunt foarte utile cunoștințele de tehnolog. Încălțămintea din epoca medievală a fost făcută dintr-o singură bucată de piele, fiind gândită după un principiu totalmente diferit. De aceea, trebuia să mă gândesc cum anume a fost realizată de maestrul din acele timpuri. Următoarea etapă constă în căutarea și procurarea pieii și vero3a accesoriilor care corespund cerințelor mele (după calitate, culoare). Articolele le confecționez în totalitate manual – acest lucru este important pentru mine, astfel articolul capătă o putere aparte. Cât despre timpul necesar efectuării unui produs, acesta este cât se poate de relativ, depinzând de mai mulți factori. Când totul iese bine, atunci lucrul decurge rapid.
În comparație cu țările vecine (Ucraina, Belarus), în Moldova nu e prea dezvoltată direcția de reconstrucție a costumelor și articolelor istorice. Astfel, arealul pentru cercetare este imens. Cât despre articolele purtate de oamenii care au trăit pe teritoriul Moldovei în secolele IX-XIII, există foarte puține surse de informații. Și trebuie să apelez la exponatele care se află în muzeele noastre, să cercetez mostre din țările europene".
Rugând-o pe Veronica Cîrmanu să formuleze care sunt calitățile esențiale ale replicilor istorice și articolelor stilizate de la VerO, ea a răspuns: „Eu confecționez lucruri utilitare, fie ele moderne sau replici. Articolele mele pot fi folosite pe larg în viața de zi cu zi. Pentru mine, principiul de bază este: obiectul trebuie să-i fie de folos omului. Acest fapt exprimă și viziunea oamenilor din Epoca Medievală".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика