Miercuri, 01 August 2018 13:43

Etica, tehnologiile și administrare în organizațiile din Moldova (doar pentru directori)

886a390ae30faaffe845ece566cb9f9b

Despre asta poți scrie o carte întreagă. Și unii profesori ai instituțiilor de învățământ superior din Moldova au scris sau scriu astfel de cărți. Din păcate, nu toți cei care scriu astfel de cărți, în general au fost scufundați în aceste probleme în organizații care activează. În continuare veți citi rânduri în care există o vastă experiență pozitivă în introducerea eticii în companiile moldovenești, tehnologiile de predare și administrare.

Să începem prin a face clar termenii de bază ai acestui articol.

Etica, nu eticheta, și anume ETICA - este respectarea de către orice angajat sau conducător, regulile, legile, standardele de conduită și alte coduri morale ale companiei căreia această persoană este membră. Etica este reținerea și neadmiterea altor persoane de a se angaja în acțiuni sau inacțiuni distructive. Etica este o chestiune personală pentru fiecare persoană. Dacă angajatul este etic, atunci el este etic prin decizia sa. Etica este opusul justiției. Pentru că justiția - sunt acțiunile întreprinse de grup în ceea ce privește un angajat care a încălcat regulile și legile grupului. Adică, în cazul în care membrul etic al grupului a încălcat anumite reguli, el însuși rambursează daunele aduse acestui grup.

De exemplu, un angajat a zgâriat accidental sau din neatenție o automobil care aparține companiei. Dacă acest angajat este etic, atunci decide să repare mașina companiei pe propria cheltuială, și atunci se va simti liber. Dacă angajatul este etic, dar nu repară automobilul zgâriat de el, atunci el se va justifica, va critica compania sau membrii companiei sale. Și ultimul lucru pe care îl poate face pentru a-și proteja organizația de el însuși și acțiunile sale distrugătoare, el se separă de compania sa sau pur și simplu își părăsește compania. Numai angajații etici își părăsesc compania, deoarece o fac pentru a-și proteja compania de influența lor dăunătoare. Angajații lipsiți de simțul eticii, continuă să o distrugă și consideră că așa și ar trebui să fie.

Din cauza eticii personale, angajații buni își părăsesc slujbele. Din cauza eticii angajaților dvs., primiți o cereri neașteptate de demisie. Din cauza incapacității oamenilor buni de a se abține de disctrugerea companiei, ei umblă de la companie la alta. În cazul în care candidatul de 1-2 ani sau câteva luni, a lucrat la fiecare companie, iar apoi pleacă - este un indiciu că a încălcat careva reguli sau legi și că numărul de încălcări a ajuns la un punct în care nu se putea abține de acestea încălcări și în acest moment a părăsit compania. Și această persoană poate fi un angajat foarte bun și productiv. Și este clar că orice conducător nu vrea să-și piardă angajații buni.

Asta înseamnă etică! De aceea, în orice companie, etica fiecărui angajat și întreagii echipe ar trebui să fie întotdeauna în primul rând. Fiind în fața tehnologiilor care există în companie și în fața administrării corecte acestei companii. Nu există sens de a pune într-un bar, o mașină performantă de cafea, dacă acest bar are un barman care fură bani? Înțelegeți despre ce este vorba?

Acesta este motivul pentru care compania MasterProdaj.md are un program individual, care eliberează atenția oricărei persoane de la propriile greșeli din trecut, ceea ce o face mult mai liberă, oferă o mai mare încredere în viitor și formează o echipă care tinde spre un scop comun. Apropo, acest program individual este absolut ireal să-l treacă acei angajați, care sunt împotriva îmbunătățirii companiei voastre.

Autor: Veaceslav Bogdanov,

administratorul companiei MasterProdaj.md