CE 1160x100 4 2

Miercuri, 15 Iunie 2016 10:04

Regulile de ambalare pentru exportatori de produse agricole

Serghei Turcan1Unitatea Producătorilor de Ambalaj din Republica Moldova a desfășurat platforma de business pe tema ”Regulile și standardele de ambalare a produselor agricole în statele Uniunii Europene”.  

Spre finalul evenimentului noi am reușit să discutăm cu președintele Unității Sergiu Țurcan.

- Domnule Țurcan, de ce a apărut necesitatea desfășurării unui astfel de seminar?

- În anul 2015 experții TACIS (Programele de Asistenţă Tehnică pentru statele CSI) au realizat un sondaj în 122 de companii din Moldova, prin care au fost depistate 9 obstacole principale la exportarea producției. Din număr total de companii studiate, 52 erau din sectorul agroindustrial.

În urma studiului realizat, specialiștii au remarcat că problema de bază pentru producătorii agricoli o constituie lipsa de informații în legătură cu cerințele de ambalare a produselor. Mai mult, nu e vorba doar de țările UE, ci de întreaga lume.

Aproximativ aceleași date se conțin în raportul de analiză al Institutului de politici eficiente din data de 13 februarie a anului 2016.

Ideea de desfășurare a evenimentului de educare a exportatorilor de produse agricole în procesul de ambalare a apărut în urma întâlnirii noastre cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama. El a explicat, că datele Ministerului indică asupra faptului că 40% din exportatori sunt companii mari, unde activează specialiști calificați. Restul 60% sunt companii mici și mijlocii, care se confruntă cu multe probleme și duc pierderi uriașe în timpul depozitării și transportării produselor din cauza ambalajelor necalitative. Ultimii au servit drept subiectul de discuții în cadrul evenimentului.

Drept rezultat, noi am trimis mai mult de o mie de invitații de participare la această platformă de business, care a avut loc în timpul expoziției “Packaging Depot 2016” la MoldExpo, care ne-a și oferit suportul în organizarea evenimentului. Pentru început, au venit 40 de persoane, ceea ce deja este bine.

- Din punctul Dvs. de vedere, care sunt problemele producătorilor la ambalarea produselor agricole și cum acestea pot fi rezolvate?

- Aici nici nu este vorba de alegerea unor materiale mai puțin costisitoare. Deși, la noi pe piață există și așa o problemă. E mai esențial faptul, că oamenii nu cunosc regulile de bază și nu respectă normele importante de ambalare.

Aici voi veni cu mai multe precizări. Abordarea corectă este unica pentru toate domeniile: producătorii trebuie să folosească un ambalaj corespunzător. De exemplu, în unele cazuri e necesară aplicarea unei benzi adezive industriale. În alte cazuri, poate fi folosită și una ieftină, folosită în papetărie.  

La paletizarea unor produse grele trebuie folosită o bandă scumpă din poliester. Cele ușoare pot fi ambalate la aplicarea celei din polipropilenă, care este mult mai ieftină.  

Voi aduce și un exemplu de abatere de la reguli. Fiecare set de cutii cu produse agricole trebuie învelit într-o hârtie special. Or, dacă va curge o ladă, se va strica întregul set. Pierderile, în acest caz, vor constitui aproximativ 30%.

Mai apar și pierderi la folosirea unor colțuri rezistente la umezeala ieftine, la un preț de 7 lei/buc., în loc de 8 lei. Asta, deși costul paletului poate să ajungă la 1000 de dolari. În acest caz, exportatorul face economie de 50 de lei, însă ambalajul se distruge în timpul transportării.

Noi, fiind angajații companiilor specializate, vizităm exploziții internaționale, parcurgem cursurile de instruire și, periodic, lecțiile de perfecționare. Totuși, e clar faptul că IMM-urile nu dispun de aceste avataje. Însă noi mereu suntem gata să le oferim o consultare, inclusiv și una gratuită.

Am avut un caz, când unul din membrii Unității noastre a aflat despre o companie moldovenească, care pregătea spre export marfa în Australia. Transportarea urma să fie realizată pe palete din lemn. Firma respectivă nu știa, că astfel de palete sunt interzise pe teritoriul Australiei, din cauza gândacilor de scoarță.

Marfa nu avea să treacă vamă, fiind trimisă înapoi. Noi însă, am reușit să prevenim acest lucru.

- Cum s-a desfășurat seminarul la MoldExpo?

- Directorii companiilor-membre ale Unității au organizat o serie de masterclass-uri. Fiecare a vorbit despre profilul său de activitate.  

De exemplu, directorul companiei Andropac Stas Andronati a povestit despre tipurile de cutii, care trebuie folosite în diferite cazuri. Conducătorul Papermoon SRL, furnizorul colțurilor de carton, a explicat regulile de paletizare prin intermediul lor. Propac, compania producătoare de benzi adezive, a descris care dintre produsele sale pot fi folosite la ambalare și cu ce scop. Mai povesteau și despre moda în lumea ambalajelor. De exemplu, în Europa nu mai este în vogă să faci ambalaje strălucitoare pentru snack-uri, nuci, fructe uscate și alte produse similare. Acestea sunt plasate în pachete mate, de un alb perlat.

Mai mult, noi am organizat și o loterie, prin care am oferit un ambalaj gratuit pentru 20 de tone de produse agricole.

În viitor noi planificăm să mai organizăm astfel de evenimente. Doar activitatea bună a exportatorilor determină profitul și companiilor autohtone producătoare de ambalaje.

Notă: Unitatea Producătorilor de Ambalaj din Republica Moldova a fost creată în anul 2009. Aceasta include 10 companii, producătoare de materiale și produse de ambalare (Propac, Tehplastpac, Papermoon, Mopack, Artehplast, Monzo, Andropap, Ilvi pack, Tehnorol, Card box ș.a.).Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика