Sâmbătă, 13 August 2016 11:42

Mobila din lemn masiv fabricată în Moldova – un produs devenit de elită

mobila din lemn masiv fabricata in moldova un produs devenit de elita

Se numește mobilă din lemn acea mobilă a cărei fațadă sau elemente ale ei (cornișe, plinte și chiar picioarele) sunt realizate din lemn natural. Deseori, corpul acestui mobilier este confecționat din MDf sau PAL, acoperit cu furnir natural. Cât despre mobila confecționată în totalitate din lemn, cel puțin în Moldova, aceasta nu a fost produsă de foarte mult timp.

„Scade cererea pentru mobila confecționată din lemn masiv (adică din lemn natural), - consideră Alexandr Volodin, directorul de vânzări al companiei „Avanta”. – Actualmente, acest tip de mobilă prezintă interes pentru cumpărătorul de elită”. În mare, de regulă, este preferată mobila din PAL melaminat sau MDF.

Doar lemn de calitate pentru mobilier din lemn masiv

„Nu este neapărat ca mobila confecționată din lemn masiv să fie și extrem de scumpă, - explică directorul de vânzări al companiei „Ambianța”, Igor Vatamaniuc. – Dacă vor fi utilizate tipuri ieftine de lemn și de o calitate joasă, atunci prețul produsului final poate fi mai jos ca cel al mobilei confecționate din PAL”.

Producătorii responsabili utilizează lemnul calitativ și costisitor. Principalele tipuri de lemn, utilizate pentru fațadele din lemn masiv sunt: stejarul, frasinul, cireșul și teiul. În mare, lemnele sunt procurate din străinătate. „Actualmente, este în vogă frasinul, - explică Alexandr Volodin, - este un lemn de soi tare, cu o textură extrem de frumoasă. Produsele confecționate din acesta arată bine și, în caz de necesitate, cu ajutorul soluțiilor pentru mobilier îi pot fi atribuite orice nuanțe. Cel puțin la noi, majoritatea fațadelor sunt realizate din frasin”.

Prețul final al mobilei nu este influențat de costul materialelor, din care aceasta a fost realizată, ci a elementelor auxiliare utilizate în producție. „Acest aspect este mai ușor vizibil în cazul mobilierului de bucătărie, - explică Alexandr Volodin. – Sertarele pot fi confecționate doar din lemn sau pot dispune de mecanisme de oprire. Ușile pot fi deschise cu o simplă atingere – este asamblat un cablu electric special ș.a.”. Un mobilier de bucătărie, realizat din PAL, dar dotat cu un număr mare de funcționalități, ar putea costa mai mult decât un mobilier simplu, dar confecționat din lemn natural.

Este nevoie de specialiști...

Cât despre mobila din lemn, pentru ca aceasta să aibă o calitate înaltă, este nevoie de implicarea specialiștilor calificați. De exemplu, cioplitorii. Deseori, clientul își dorește să decoreze fațada cu ornamente complicate. Fațada pală, confecționată din lemn masiv, sau cea cu ornamente poate fi realizată doar de un profesionist. „Dacă noi nu am fi știut să realizăm fațadele așa cum o facem, nu am fi avut cumpărători”, - precizează Alexandr Volodin.

Căci mobila din laminat poate fi realizată și fără a dispune de un atelier propriu, trebuie doar să posezi o șurubelniță electrică. Ziarul „Makler” și site-urile din Moldova sunt pline cu anunțuri de genul „Realizez rapid mobilă calitativă din laminat”. „La noi au apărut deja firme care vor furniza servicii acestor persoane descurcărețe, - continuă Alexandr Volodin. – Pentru un specialist nu este complicat să realizeze schița bucătăriei și să calculeze câte elemente de anumite tipuri are nevoie – firma va și tăia laminatul în bucăți de dimensiuni necesare și va atașa prinzătoarele. Descurcărețul va trebui doar să asambleze elementele într-o compoziție finală la domiciliul clientului. Un astfel de mobilier va costa mai ieftin, decât cel de la noi. Și, atâta timp cât este nou, arată impecabil. Însă lacunele pot fi observate în detalii – în câteva luni, acestea vor ieși la suprafață: vor apărea crăpături, vor apărea defecțiuni. În cazul mobilei noastre, astfel de situații sunt excluse, de aceea oferim cu încredere o garanție de 2 ani pentru produsele noastre, cu toate că, conform legii, garanția ar fi de 1 an. Facem o excepție în cazul mobilei de copii, garanția pentru ea fiind de 1.5 ani – copiii sunt foarte dinamici, le place să sară și să alerge pe mobilă”.

...și o bună organizare a muncii

„Deseori, în cazul întreprinderilor producătoare de mobilă, o singură persoană poate fi și manager de producție, și tehnolog, și furnizor, - continuă Alexandr Volodin. – La noi, însă, activează 5 tehnologi, fiecare fiind responsabil de câte o partidă de mobilă, ghidând confecționarea și asamblarea ei, conform schițelor, realizate de designer. Noi avem 9 designeri. Unul dintr ei este specializat pe hi-tech, altul – pe stilul clasic etc. Această împărțire a muncii garantează calitatea produsului final. Tocmai din această cauză, printre clienții noștri s-au format și adevărate dinastii: vine un cuplu tânăr și spune că, în urmă cu 15 ani, am lucrat la mobilierul de bucătărie pentru părinții lor. Aceștia îl folosesc și până în prezent, fiind mulțumiți, de aceea tinerii au ales să opteze pentru același producător. Calitatea produselor ne oferă ocazia să supraviețuim și să ne dezvoltăm”. În aceste condiții, întreprinderile producătoare de mobilă se străduie să își găsească propria nișă pe piață. Astfel, „Avanta”, le  propune clienților finisaje din lemn, în același stil cu mobilierul, pentru întreaga încăpere – uși, pereți, geamuri, pod.

Exportul este posibil, dar...

Înainte existau apartamente tipice, pentru care erau produse mobiliere tipice. „Acum însă, practic, fiecare casă are un proiect individual în spate, propria arhitectură, proiectare, poate fi atât de inedită, încât oamenii nu pot alege mobilă în magazin, - continuă Alexandr Volodin. – De aceea, ei se adresează întreprinderilor care realizează comenzi individuale. De exemplu, mobilierul de bucătărie. Noi realizăm pe loc măsurătorile de verificare și, tot pe loc, montăm mobila. O astfel de specializare îngustează oportunitățile pentru export, în special când este vorba despre mobila cu fațade naturale. Dar noi, totuși, încercăm să mergem pe ideea de export al articolelor tipice, care s-ar potrivi chiar și într-o locuință proiectată inedit – dormitoare, dulapuri sau mese”.

Pe piața din Moldova există mulți producători din lemn masiv

Practic toate întreprinderile mari – fostele fabrici de mobilă din perioada sovietică, au renunțat la producția mobilei din lemn. În cazul acestor suprafețe mari de producție nu este convenabilă producția de mobilă în baza comenzilor individuale. În orice caz, aceasta a fost explicația primită de către reporterul Madein.md în cadrul fabricii de mobilă din Chișinău „ICAM”. Directorii companiei „Ambianța” preferă să se concentreze pe laminat. Cu toate acestea, pe piața internă, există mulți producători de mobiliere din lemn natural. Printre cei mai cunoscuți se numără: „Felicita”, „Mobile”, s-au remarcat prin producția de mobiliere pentru bucătării „Arama”, „Renessans” și mulți alții.

Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика