CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 05 Septembrie 2011 03:00

Formula betonului

Formula betonuluiCel mai mare producător de ciment din Moldova, Compania «Lafarge Ciment» (or. Rezina), a deschis în Chişinău un Centru de testare a betonului.

Potrivit conducătorului Centrului, Nina Oxentii, scopul instituţiei constă în efectuarea analizei şi arbitrajului calităţii betonului folosit la construcţia clădirilor, podurilor şi altor edificii.
«Mai mult, potenţialul de care dispunem permite să creăm beton în conformitate cu cerinţele înaintate de clienţi», a menţionat Nina Oxentii.

Astfel, se ştie că există mai multe tipuri de ciment, iar în calitate de împlutură pot fi folosite diferite fracţii de materiale (nisip, pietriş mare şi mărunt, granit pentru gravură).
Atunci când standardele impun utilizarea betonului de marcă mai înaltă de M-300 (în cazul edificiilor înalte), se recomandă folosirea granitului, care sporeşte siguranţa clădirilor, reduce absorbţia apei, măreşte rezistenţa la temperaturi joase şi acţiunea tuturor substanţelor corozive. În schimb, pentru construcţia caselor cu 2–3 nivele poate fi folosit prundiş mai ieftin, fără a încălca careva norme în construcţii. Şi aceasta reprezintă numai o parte din posibilităţi.

Reprezentanta «Lafarge» din Rusia, Natalia Strijalkovskaia, prezentă la inaugurarea Centrului de testare a betonului din Chişinău, a povestit despre activitatea instituţiei similare din Moscova. «Este binecunoscut, că în Moscova se formează ambuteiaje enorme şi nimeni din producătorii de beton nu poate garanta că producţia va ajunge de la uzină până la şantierul de construcţie în decurs de trei ore, or, în caz contrar betonul obişnuit se răceşte. Pentru a prelungi acest termen în beton se adaugă diferiţi reductori, plastifianţi, modificatoare care permit acestuia să rămână în stare funcţională până la şapte ore. Însă aceste adaosuri măresc preţul betonului de 1,5 ori şi mai mult. Noi propunem clienţilor o reţetă şi tehnologie de obţinere a betonului „modificat genetic“, care nu se răceşte timp de şapte ore, însă doar cu puţin depăşeşte preţul betonului obişnuit», a menţionat Natalia Strijalkovskaia.

La rândul său, şeful Direcţiei reglementări tehnico-economice a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Iurie Socol, a menţionat că Guvernul îşi pune mari speranţe în noul centru, în calitate de platformă pentru dialog privind calitatea şi standardele pentru beton cu agenţii economici care activează în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţie.

De asemenea, în cadrul ceremoniei de inaugurare s-a estimat că deschiderea unui asemenea centru ar putea impulsiona înăsprirea cerinţelor faţă de organizaţiile de construcţie, care în conformitate cu standardele existente, sunt obligate să transmită pentru expertiză mostre de beton din fiecare turnare, însă în realitate, nimeni nu respectă aceste norme.
Centrul se află pe str. Varniţa, 4/1 şi ocupă o suprafaţă de 105 metri pătraţi. Investiţiile totale se estimează la circa 2,6 milioane de lei.

În imagine: directorul general al Companiei «Lafarge Ciment» (Moldova), Louis de Sambucy (în dreapta), şeful Direcţiei reglementări tehnico-economice a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Iurie Socol, şeful Departamentului relaţii externe al Companiei «Lafarge Ciment» (Moldova), Leonid Nicorici.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика