CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 15 August 2011 03:00

Proiectul „MoSEFF” va fi prelungit

Проект MoSEFFProgramul de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova (MoSEFF), iniţiat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a făcut totalurile preliminare a activităţii în Republica Moldova. Acest lucru s-a produs în Orhei, în cadrul ceremoniei de lansare a două generatoare cu aburi la întreprinderile «Orhei-Vit». Această soluţie va permite companiei moldoveneşti să reducă consumul de gaze naturale de la 24% până la 40%, iar emanarea bioxidului de carbon în atmosferă — cu 714 tone pe an. Pentru implementarea acestui mecanism compania moldovenească a primit în cadrul proiectului un credit în mărime de 850 mii de euro.

În prezent, companiile moldoveneşti folosesc pentru fabricarea unei unităţi de producţie, în mediu, de 3 ori mai multă energie, comparativ cu întreprinderile din Uniunea Europeană. Este evident, că situaţia trebuie schimbată, însă pentru aceasta este nevoie, în primul rând, de consultanţi calificaţi, iar în al doilea rând, de mijloace financiare. Programul «MoSEFF» oferă şi una, şi alta. Mai mult, serviciile oferite antreprenorilor moldoveni de consultanţii companiei germane «Fichtner» sunt gratuite.

Creditele pot fi obţinute în una din cele trei bănci moldoveneşti partenere ale Proiectului «MoSEFF»: «Moldova-Agroindbank», «Moldindconbank», «BCR». După finalizare proiectul trece auditul companiei austriece «Allpan», iar în cazul în care implementarea este considerată reuşită, întreprinderea primeşte un grant în mărime de 10–20% din valoarea proiectului. Astfel, întreprinderea poate nivela achitarea creditului, care este oferit cu o rată a dobânzii medie de 15% anual.

În cadrul proiectului au prezentat cereri circa 60 de întreprinderi moldoveneşti din diverse ramuri ale industriei. Dintre acestea, 18 companii deja au obţinut credite, iar 12 proiecte au fost finalizate. Mărimea creditelor a variat de la câteva mii până la 2 milioane de euro. În total, în cadrul Programului «MoSEFF» au fost acordate credite în mărime de circa 8 milioane de euro şi granturi în valoare de 1,26 milioane de euro. În urma implementării proiectelor aprobate s-a economisit circa 102 mii MWh, iar emanarea bioxidului de carbon în atmosferă s-a redus cu 27,4 mii tone. Perioada de rambursare a creditelor în cadrul programului constituie 3–7 ani, iar unele companii reuşesc să se achite în mai puţin de doi ani.

Printre liderii în domeniul implementării tehnologiilor de eficienţă energetică se numără întreprinderile «Covoare-Ungheni», «Moldagrotehnica», «Ungheni-Vin», «Stejaur», «Coloteia», companii mici şi mijlocii.

Iniţial, Proiectul «MoSEFF» a fost planificat pentru un an de zile, însă având în vedere eficienţa indiscutabilă şi cererea majoră, zilele trecute a devenit cunoscut că acesta ar putea fi prelungit pe un termen de 2–3 ani.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

Mai multe din această categorie: « Indice discutabil Formula betonului »
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика