Duminică, 31 Ianuarie 2016 21:40

Automobilele retro: nu doar un hobby, ci o investiție

ra20„Ne ocupăm în exclusivitate de autoturisme retro, - explică Igor Aleinov, directorul salonului auto „EWA Motors”. – Nu avem camioane sau mașini militare. Acum avem expusă o motocicletă militară, fapt ce reprezintă o excepție”.


În diverse țări, automobilele retro sunt clasificate în moduri diferite. În SUA, de exemplu, în categoria „retro” sunt incluse mașinile cu o vechime de 20 de ani. În spațiul postsovietic, dat fiind faptul că un singur model era produs timp de zeci de ani, termenul „retro” era atribuit mașinilor care, practic, au dispărut din circulație, - automobilele lansate până în anii 1950-60. În orice caz, acest aspect ține de articolele produse în industria auto sovietică. Există și o altă cauză a acestei clasificări. Conform spuselor lui Igor Aleinov, în anii 1970 a luat amploare revoluția tehnico-științifică, care a modificat și conceptul mașinii, și materialele din care era produsă.


„EWA Motors” nu este doar un salon auto, în care sunt expluse automobilele retro restaurate. Compania „EWA Motors” se ocupă și de producția de mașini. Automobilele sunt neobișnuite: „Avem un proiect cu mașinile Mercedes din anii 30, - explică Igor Aleinov, - și custom-uri pe bază de BMW și modelul nr. 21 de la Volga”. Custom – este un termen internațional. Se referă la automobile cu șasiuri moderne, peste care sunt instalate caroserii în stil retro, cu utilizarea unor detalii inedite. În salonul auto „EWA Motors” sunt expuse două custom-uri, produse de companie. Primul – o copie a mașinii Mercedes-Benz-500K, din anii 1930, - un roadster maro cu un motor modern de Mercedes, cu puterea de 320 c.p. Al doilea – o caroserie modificată a modelului nr. 21 de „Volga”, pe sasiu de BMW, seria 3. Actualmente, în producție se află a doua stilizare de roadster Mercedes-Benz-500K, numit „Carretta”. Deja există și un cumpărător.

Modelul Mercedes 500K a fost unul rar chiar și în anii de producție – au fost lansate doar 58 de bucăți. Iar până în zilele noastre s-au păstrat doar câteva unități, care sunt împrăștiate prin diferite colecții private. Producția de astfel de mașini le oferă ocazia persoanelor înstărite să procure, cel puțin, o replică a renumitului automobil.

ra05
Pe lângă producția de custom-uri proprii, „EWA Motors” se ocupă de restaurarea mașinilor vintage. Acestea sunt numite oldtimer.
Oldtimerii reprezintă o discuție aparte. Sunt mașini restabilite, în conformitate cu analogul de pe banda rulantă. Chiar și radioul din salon este retro – sunet pe unde medii și lungi, când șoferul și pasagerii se delectau cu vocile lui Robertino Loretti și Edita Piekha; husele saunelor păstrează stilul acelor ani; chiar și culoarea mașinii trebuie să corespundă perioadei în care automobilul era pe banda rulantă – cu 30-60 ani în urmă. Astfel, mașinile „Volga” și  GAZ-21 erau vopsite în culori reci și rezervate. Una dintre acestea, expusă în salon – roșu cu alb – reprezintă o fantezie coloristică a noului proprietar.


Cele aproximativ zece mașini „Volga”, „Pobeda” și două „Chaika” – GAZ-13 și GAZ-14, expuse în salonul auto „EWA Motors”, aparțin unor proprietari diferiți. Acestea pot fi procurate sau pot fi închiriate. „Sunt mașini de colecție, - explică Igor Aleinov, - sunt utilizate foarte rar pentru a le conduce. Cu toate că toate mașinile dispun de certificate de înregistrare, doar două mașini, dintre cele expuse, au fost utilizate pentru exploatare zilnică”.

ra06
„Automobilele se restabilesc doar la comandă, - continuă proprietarul EWA Motors. – Recent am primit o comadă de restabilire a două mașini „Chaika” Gaz-13”.


Restabilirea unui automobil vechi reprezintă o modalitate răspândită, cel puțin la noi în țară, de a lărgi colecția.


Automobilele retro sunt articole unice. Sunt vândute foarte rar din colecție, la prețuri foarte mari. O modalitate de compromis reprezintă restabilirea automobilului din „materie primă”, adică dintr-o mașină veche. „Materia primă” poate fi în stări diverse – fie acceptabilă, fie în stare de fier vechi, - explică Igor Aleinov. – Automobilul aflat în stare deplorabilă costă foarte puțin, iar prețul de restabilire poate ajunge la 40-45 mii de euro”. Toți colecționarii de oldtimeri sunt oameni de afaceri, oameni înstăriți. Mulți vor să participe personal la restabilirea mașinii sale, să lucreze cu instrumentele. „Atunci restabilirea se poate lungi, chiar până la patru ani”, - continuă antreprenorul.


Automobilul, ca și materie primă, se procură pe Internet. Conține: șasiu, caroserie, motor. Astfel de mașină poate fi restabilită în conformitate cu dotațiile automobilului, când a părăsit banda rulantă. „Nu se procură doar caroseria, - explică Igor Aleinov, - aceasta este un simplu fier vechi și va fi foarte scump să restabilești o astfel de mașină”. În Rusia, în Moscova, există producții care pot realiza orice piesă a mașinii retro – de la elementele caroseriei și până la motor, însă, pentru client, asemenea piese vor costa destul de mult. Este mult mai ieftin să procuri o mașină veche și să o restabilești, dat fiind faptul că, la noi în țară, se găsesc multe automobile sovietice, disponibile pentru cumpărători.

ra12
De aceea, colecțiile auto cresc. Dar, în mare parte, colecțiile locale constau din mașini sovietice vechi – „Volga”, „Chaika”, „Pobeda”, „Moskvich” – reprezintă setul de domn al colecționarului auto din Moldova. Poate că, din această cauză colecțiile colecționarilor moldoveni sunt lipsite de vreo sistematizare – se procură orice poate fi ușor restabilit. „În orice caz, eu nu am remarcat vreo regulă de sistem în colecțiile noastre, - spune Igor Aleinov. – Se procură „Chaika” Gaz-13, modelele rare de „Volga”. Dar nu sunt colecții tematice, sistematizate. De exemplu, mașinile retro de la un singur brand, sau din același an de producție, sau automobile Wehrmacht. Astfel de colecții sunt foarte scumpe. Iar colecțiile auto de la noi reprezintă, mai degrabă, o investiție de resurse”.


„Mai înainte, se procurau astfel apartamente, - spune Igor Aleinov, - cum astăzi se cumpără mașini retro. Dar apartamentele își pierd din preț, în timp ce automobilele retro se scumpesc. Cererea pentru acestea va fi în continuă creștere, cauzând ridicarea prețurilor.

„Există mașini restabilite și există materie primă, adică un fundament pentru restabilire, - explică Igor Aleinov. – Numărul mașinilor restabilite nu este în scădere, cu toate că nu se exclud pierderile din cauza catastrofelor naturale sau a războaielor. În timp ce numărul mașinilor vechi, care pot servi drept fundament pentru restabilire, se află în scădere. Acest aspect contribuie la creșterea prețurilor mașinilor restabilite. Totodată, crește numărul de colecționari, element care, de asemenea, crește cererea pentru automobilele retro și, respectiv, prețurile lor, aspect care stimulează crearea de noi colecții auto și creșterea celor vechi – este vorba despre o investiție rentabilă”


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика