Duminică, 27 Decembrie 2015 17:38

Ce înseamnă „Aparthotel”?

kt02Apartamentul hotel „Adresa”, care oferă chirie de apartamente în regim hotelier, este cea mai veche întreprindere din Chișinău care se ocupă cu acest tip de activitate.


„Adresa” și-a început activitatea în anul 1988, înregistrându-se ca o cooperativă încă din perioada sovietică. „În acele timpuri, nu existau astfel de servicii, - explică administratorul întreprinderii, Andrei Cotovschi, - doar cele hoteliere”. În străinătate, în schimb, închirierea de apartamente în regim hotelier era o activitate obișnuită.


„Adresa” își oferă serviciile oricărei persoane înteresate de închirierea unui apartament pe termen scurt. „Este ca un hotel, însă, în locul unei camere, kt19persoana închiriază un apartament întreg”, - spune administratorul. De regulă, apartamentele sunt închiriate pentru 3-4 zile. Printre chiriași sunt și străini, și cetățeni ai Republicii Moldova.


Ce îi îndeamnă pe cetățenii noștri să apeleze la serviciile oferite de „Adresa”? Diferite situații – nunta, la care au fost invitați prietenii și rudele din alte orașe; întâlniri de afaceri, legate de întrebările de business și altele.


Printre clienții străini predomină cetățeni ai țărilor vecine – România și Ucraina. Sunt și chiriași din Italia, Turcia, Rusia și din alte țări. Conform spuselor lui Andrei Cotovschi, în ultimii 15 ani vârfurile de cerere sau vârfurile de sezon tot timpul s-au modificat. Un boom stabil de sezon, care generează o cerere crescândă de închiriere a apartamentelor, rămâne a fi toamna. Alte cauze ale fluxului de clienți sunt evenimentele sportive, expozițiile, conferințele mari sau sărbătorile, precum „Ziua Vinului”. Conform observațiilor companiei „Adresa”, aproximativ o jumătate dintre clienți sunt turiști. Iar cealaltă jumătate – oameni de afaceri.


kt03În total, firma oferă spre închiriere în jur de 40 de apartamente, prezentate pe site-ul companiei, cu indicarea prețului, a amplasării, a numărului de camere și a altor caracteristici ale apartamentului-hotel. „Alte caracteristici” includ televiziunea digitală, internetul, grupul sanitar modern. „În perioada sovietică baia era separată de tualetă, pentru ca familia, care se pregătește de lucru dimineața, să nu stea la coadă. Acum, însă, baia nu este separată de toaletă. Noi ne străduim ca în apartamentele noastre să existe și bideu”, - continuă discuția administratorul companiei „Adresa”.


În majoritatea apartamentelor, cu care colaborează „Adresa”, există încălzire kt04autonomă. Practic în toate, cu excepția câtorva, climatizatorul lucrează în regim „iarnă-vară”. Clientul trebuie să se simtă ca acasă în apartament. De aceea, bucătăria este dotată cu toate electrotehnicele necesare – de la frigider, cuptor cu mictorunde, ceainic electric și până la linguri, furculițe și tirbușon. Neapărat trebuie să existe un fier de călcat și o masă de călcat – un set întreg de ustensile pentru casă. Întreprinderea face parte din sistemul internațional booking.com – rezervarea online a camerelor de hotel și a apartamentelor. Iar în descrierea apartamentului sunt indicare toate caracteristicile acestuia. Majoritatea apartamentelor, oferite clienților, sunt amplasate în complexul rezidențial de pe Bulevardul Negruzzi, unde se și află biroul „Adresa”.

kt05 1
Câteva apartamente, dintre cele cu care lucrează firma, sunt amplasate în zonele rezidențiale ale orașului. Însă, majoritatea sunt din centrul Chișinăului.


Afacerea este construită în felul următor. Compania „Adresa” nu dispune de propriile apartamente. Fiecare apartament are proprietarul său, cu care există o înțelegere. „Proprietarii de apartamente din alte sectoare ale orașului și-ar dori să colaboreze cu noi, - spune Andrei Cotovschi, - noi, însă, ne orientăm după cerere. Dacă un apartament din vreun sector al orașului este solicitat o dată în trei luni, kt08atunci nu are sens să colaborăm cu acesta”. Există cerințe nu doar prentru apartament, ci și pentru bloc.


Accesul la scară trebuie să fie limitat – prin cod la ușă sau o lăcată electronică. Curățenia și iluminarea blocului reprezintă grija proprietarului apartamentului care se închiriază. Chiar dacă vecinii nu doresc să facă curat sau să schimbe becurile arse, proprietarul este obligat să se ocupe de această întrebare. În caz contrar, el va fi lipsit de chiriași. Unii proprietari de apartamente, care au decis să colaboreze kt14cu firma „Adresa” și să își închirieze apartamentele în regim hotelier, au realizat, din buget personal, reparația în bloc.


Deși multe întrebări, legate de întreținerea apartamentului, țin de proprietar, „noi ajutăm proprietarii în spălarea lenjeriei de pat, - continuă discuția administratorul. – Niciodată nu îl spălăm în apartamentele pe care le închiriem. Lenjeria este de culoare albă și mereu călcată. La fel și prosoapele. Nici vorbă de lenjerie colorată sau boțită”. Pe lenjeria și prosoapele albe se observă mai ușor chiar și cele mai mici pete de murdărie Apropo, asigurarea clienților cu detergenți și soluții de curățare, precum și cu ustensilele de baie reprezintă obligațiunea stăpânului. „Adresa” colaborează demult cu proprietarii de apartamente, închiriate în regim kt17hotelier, de aceea nu apar neînțelegeri de producție.


Angajații companiei organizează periodic verificări ale apartamentelor cu care colaborează și, în caz de necesitate, oferă ajutor – printre angajații întreprinderii „Adresa” se numără și câțiva specialiști, de exemplu, electrician sau instalator. Numărul total al angajaților companiei este de 10 persoane. Programul de lucru este 24/24h.


Printre apartamentele companiei „Adresa” există apartamente cu confort sporit – clasa „Deluxe” și apartamente mai ieftine – clasa „Econom”. „Unele apartamente puteau fi făcute și mai luxoase și confortabile, însă există o limită, - explică Andrei Cotovschi. – Persoanele care sunt dispuse să plătească foarte mult pentru o locuință în regim hotelier își doresc să găsească acolo săli de conferințe, saună, piscină, un restaurant luxos și multe alte facilități, pe care nu le putem asigura în condițiile unui bloc rezidențial. Apartamentul presupune confortul de casă, o bucătărie proprie, unde chiriașul poate găti, dar nu mai mult.


Noi trebuie să asigurăm confortul pentru client. În primul rând, este vorba despre un pat cu saltea comodă, instalații sanitare bune, televizor și, desigur, curățenia în apartament. Astfel de amănunte cum ar fi prețul tapetelor sau tipul de tencuială, de regulă, nu reprezintă interes pentru clienți”.
kt16
Ce este de interes pentru clienți? Unele probleme apar de la zgomotul ridicat de pe stradă, cu toate că geamurile termopan reduc nivelul acestuia. Aproximativ 10-15% dintre chiriași atrag atenția asupra acestui aspect. Unii clienți sunt preocupați de întrebarea legată de parcare. Unor clienți le este indiferent unde să-și parcheze mașina, în timp ce alții au nevoie de un loc într-o parcare păzită, iar în centrul orașului sunt doar 1-2 astfel de parcări.

Cât despre prezența unui balcon, acest aspect nu prea are importanță pentru clienți. Acesta este un plus pentru proprietar. Înscripția „Nu se fumează în încăpere” nu prea funcționează – oricum se fumează în casă. Și proprietarul trebuie să aerisească apartamentul, pentru a scăpa de mirosul neplăcut de tutun. Atunci când este un balcon în apartament, 4/5 clienți fumează acolo, fapt ce asigură mai puține probleme pentru proprietarul apartamentului în materie de aerisire.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика