Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Duminică, 01 Noiembrie 2015 18:02

Lumea pietrelor Alexandrei Solod

biju3Noi trăim într-o lume ordinară. Și, deseori, lucrurile noi care apar nu mai pot să ne uimească, mai ales dacă este vorba de bijuterii. Totuși, pe piața moldovenească sunt meșteri care pot să ne ofere obiecte speciale hand-made, realizate într-un singur exemplar. Unul dintre ei este artista Alexandra Solod, care a reușit să asimileze tehnica Wire Wrap.


În perioada schimbărilor majore, care au avut loc în anii 90’, filologul și profesoara de limba engelză Alexandra a fost nevoită să se ocupe, la fel ca și majoritatea moldovenilor pe atunci, de afaceri ocazionale. Împreună cu soțul ei, fostul militar, ea aducea din alte state bijuterii pentru vânzare. O bună perioadă de timp Alexandra deținea un mic butic de bijuterii. Însă în 2006 ea și-a vândut firma și a decis să producă articole de pietre semiprețioase. Alexandra își dorea să prefecționeze bijuteriile și să le facă diferite de cele de fabrică, prin oferirea unor combinații mai reușite. Noile bijuterii aveau o bază mai solidă – ața simplă era înlocuită cu o frânghie specializată sau cu o sfoară mai rezistentă. Mărgelele produse de meșterul erau oferite spre vânzare într-o galerie de artă.


- Acum doi ani a decedat proprietarul galeriei. Însă eu am decis să merg mai departe și să biju1colectez combinații mai complexe și mai interesante. Recent am început să asimilez tehnica Wire Wrap (ceea ce, tradus din engleză ar însemna stilul prin înfășurare cu sârmă). Astfel, eu învălui pietrele cu o sârmă de cupru. Puțini pot să perceapă și să accepte metoda asta. Ea este destinată mai mult clienților străini, decât celor locali. De exemplu, sârma folosită pentru ultimul inel este oxidată – aceasta este mai întunecată, pentru a crea efectul de antique copper (cuprul antic).


Fiecare piatră îmi arată spre ce direcție trebuie să mă orintez mai departe. Îmi aleg materia primă, o analizez și decid cu ce ea s-ar potrivi. După, fără a face o schiță, îmi imaginez cum ar arăta viitorul meu produs. Deseori îl refac de două sau de trei ori. Mi-am ales drept suport o frânghie specială, sârma cu memorie (memory wire) și lanțul, pe care pot forma buchete spectaculoase. Folosesc diferite tehnici, precum și elemente adiționale. Acestea mă ajută să creez adevărate obiecte de artă. Așa clienții pot diferenția lucrările de autor de produsele de fabrică – diversitatea formelor, structura și prezența unor detalii suplimentare, care sunt prelucrate cu acuratețe. Articolele respective valorează mai mult decât mărgelele simple, plasate pe o ață.


Pot să-mi repet o lucrare doar la comandă, dar nu pot să mi-o reproduc în biju4ideal. Într-un articol nou se simte ce eu mi-aș fi dorit să schimb în prima variantă. Și, deseori, obțin variații. În plus, fiecare piatră este unică. Aici mă refer la cele mășcate, desenele cărora sunt irepetabile, - povestește meșterul.


Alexandra își prezintă lucrările la expoziții și iarmarocuri organizate de asociația Handmade master, de Uniunea Meșterilor Populari, unde ea este membru, cât și pe Facebook și pe site-ul rusesc “Iarmarocul meșterilor” («Ярмарка мастеров»), care în 2013 a fost numit cel mai bun proiect al internetului rusesc. Lucrările ei sunt achiziționate de pe paginile web de locuitorii Rusiei – de la Moscova și până la Orientul Îndepărtat. La fel ea trebuia să-și trimită lucrările în Germania și Emiratele Arabe Unite. Pentru clienții moldoveni, meșterul mereu face reducere de 20%.


După părerea Alexandrei Solod, e mai ușor să vinzi în realitate 50 de articole, decât doar biju23câteva pe Internet. În plus, acest gen de vânzare necesită mult efort, legat de fotografierea articolelor și pozarea cu ele (pentru a prezenta cum acestea arată) și editarea imaginilor. O altă problemă apare la alcătuirea denumirilor, care s-ar fi asociat cu articolul propus. Doar e plăcere să citești așa denumiri cum ar fi “Suflarea oceanului”, “Recif de corali”, “Turcoazul și ciocolata”, în mediu 300 de denumiri (conform pachetului limită. Însă, în general, Alexandra are mai multe lucrări). De unde apare inspirația?


- Mă inspiră capodoperele de artă renumite și oamenii interesanți – mai ales cei din Asociația Handmade masters și Uniunea Meșterilor Populari, - răspunde Alexandra. – De exemplu, am o lucrare care poartă denumirea de “Grand Canyon”. Este un set elegant, laconic și stilat, cu pietre interesante, cum ar fi iaspisul, care te atrage prin adâncimea tranziției de la culoare la imagine. Pentru mine, acesta se asociază cu vestitul Grand Canyon din SUA. Mă inspiră și conversațiile cu oamenii în timpul iarmarocurilor, când ei înțeleg cât mă costă să-mi execut lucrările. Mă determină reacțiile pozitive la acestea.


biju7La fel mă inspiră lucările altor meșteri, pe care le găsesc pe pagina online a “Iarmarocului”. Mă interesează cum ei se prezintă. Chiar am memorat o frază spusă de un meșter din Sankt-Petersburg: “Timp de 20 de ani eu lucram cu oameni. Am obosit. Acum lucrez cu pietre, însă pentru oameni”. Această atitudine este asemănătoare cu ceea ce simt, de fapt, eu. Doar atunci când îmi conduceam rețeaua de buticuri, deseori mă dezamăgeam în vânzători – cu cât mai bună a fost atitudinea mea față de ei, cu atât mai mult urcau în cap. Am oboist să mă dezamăgesc în oameni și de stresuri – controale, rapoarte, etc. Nu-mi doresc să fiu o perosană juridică, e mai bine să fiu meșter. Alt meșter din Alma-Ata a scris: “Arta este pentru mine o insulă a libertății”. De fapt, această propoziție descrie starea mea spirituală.


Datorită activității mele, îmi sunt stăpână asupra timpului, ceea ce ese un privilegiu mare. Dar aici apar și unele neajunsuri. Doar eu nu delimitez “casa” de “serviciu” și nu am zile de odihnă. În schimb am parte de lumea neobișnuită a pietrelor și de multe idei, pe care le întruchipez în realitate, - spune meșterul.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика