CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 25 Octombrie 2010 03:00

Undă verde pentru clusterele transfrontaliere

În ultimul timp în Moldova se observă un interes sporit pentru teoria şi practica creării clusterelor de afaceri, inclusiv a celor transfrontaliere.

Astfel, pe parcursul ultimii luni de zile s-au desfăşurat două conferinţe de avengură.

Undă verde pentru clusterele transfrontaliere Prima conferinţă a fost organizată de Organizaţia pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), la care au participat şi experţii programului european TAIEX „Clusterele transfrontaliere – o cale spre europenizarea IMM-urilor”. (materialele sunt accesibile numai în limba română AICI ).
Cea de-a doua conferinţă – „Crearea şi dezvoltarea clusterelor în Republica Moldova după modelul Cehiei”, a fost organizată de Direcţia Politică şi Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a Ministerului Economiei” (detalii puteţi afla AICI). Undă verde pentru clusterele transfrontaliere

Ce înseamnă un cluster în economie? Potrivit Wikipedia, clusterul înseamnă o concentraţie de companii unite între ele pe o anumită teritorie. O definiţie mai exactă, deşi puţin mai ştiinţifică, este cea dată de Institutul rus de Cercetări Avansate: Clusterul este o convergenţă teritorială şi geografică, o asociaţie rezidentială de producere a mai multe domenii diferite între care este posibilă o relaţie funcţională şi de sinergie (după modelul client-furnizor, elaborarea soluţiilor adiacente ş.a.m.d.).

Despre clusterul transfrontalier a vorbit profesorul Stive Fenning, în cadrul conferinţei ODIMM. El a relatat despre activitatea clusterului BioValley, care se ocupă de biotehnologii şi este situat la hotarul dintre Elveţia, Germania şi Franţa.

Clusterul cuprinde patru universităţi cu un număr total de 70 de mii de persoane şi 300 de companii, care activează în domeniul biomedicinii şi Life Scienes, câteva incubatoare de afaceri, parcuri şi centre tehnologice. Astfel, BioValley a devenit practic cel mai mare centru în aceste domenii.

În Moldova de promovarea ideei creării clusterului de câţiva ani se ocupă Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic. În proces de elaborare se află câteva proiecte, inclusiv transfrontalire, la care participă câteva regiuni din Moldova, reprezentanţi ai mediului ştiinţific şi de afaceri din Iaşi (România) şi regiunea Odesa (Ucraina). Însă ca de obicei, există o problemă – lipsa banilor.

În opinia tuturor, o direcţie de perspectivă majoră este crearea clusterelor turistice. Asupra acestui aspect a insistat cu ceva timp în urmă şi ambasadorul SUA în Moldova, Asif Chaudhry, care a menţionat că americanilor în timpul călătoriilor nu le place să se lege de un anumit loc şi de un program elaborat de cineva. Adică, atunci când ajung la check-point, ei arendează un automobil, procură harta localităţii respective şi vizitează obiectivele turistice de sine stătător. În acest sens, Moldova ar putea deveni un centru, care ar uni nu doar propriile locuri de atracţie, dar şi cele din România şi Ucraina.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.m

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика