Duminică, 26 Aprilie 2015 15:43

Handmade de vânzare

handmade1În Chișinău iau amploare și devin tot mai populare iarmaroacele de articole handmade. Acum cinci ani puteau fi numărate pe degete locurile din capitală unde erau comercializate produse handmade. În ultimii ani, însă, crește exponențial numărul meșterilor locali (fenomen care poate fi observat în cadrul evenimentelor de mari dimensiuni, cum ar fi Ziua Orașului, Ziua vinului), s-a format o comunitate a meșterițelor și meșterilor din Moldova, au apărut persoane interesate, dispuse să ofere spații pentru comercializarea de articole handmade.

Iarmaroacele handmade sunt organizate nu doar pe străzile orașului, ci și în incinta centrelor comerciale din capitală, a magazinelor, cafenelelor, precum și a oficiilor (în baza invitației).

Motiv pentru acestea sunt diversele sărbători importante. De fapt, dacă e cald handmade2afară, nu mai este necesar un motiv oarecare. A apărut și un astfel de concept ca „iarmaroace de zile libere”.

Nu este prea complicat să afli unde și ce fel de iarmaroace vor fi organizate, dacă ești utilizator al rețelelor de socializare sau membru al comunității HandmadeMASTER, sau, pur și simplu, să urmărești afișele de eveniment de pe diverse site-uri. Nu prezintă dificultate să fii „pe fir”, să găsești formularele de înregistrare pentru participarea la astfel de evenimente.

Cel mai simplu mod de a te cufunda în „atmosfera de iarmaroc” constă în aderarea la comunitatea meșterițelor și a meșteșugarilor Moldovei, HandmadeMASTER. Persoana, care confecționează ceva manual și s-a alăturat comunității, precum și a primit cardul de club, va beneficia de anumite avantaje (de exemplu, de informație cu privire la locul și timpul de desfășurare a unui anumit iarmaroc). Plata pentru card este de 100 de lei pe an – un fel de taxă de aderare, care permite handmade7participarea la un preț redus în cadrul evenimentelor (la unele iarmaroace reducerile pot ajunge la 20%). În mare, prețul de participare în cadrul iarmaroacelor organizate de HandmadeMASTER variază între 25 și 100 de lei, în dependență de numărul de zile de participare, amplasarea iarmarocului, sezon și dată calendaristică.

Oamenii întreprinzători au înțeles încă demult faptul că handmade-ul atrage cumpărători, deoarece interesul pentru articolele originale și creative plutește în atmosfera de consum. De aceea, pentru a atrage clienților, noilor magazine și cafenele le surâde ideea de a organiza iarmaroace în cadrul localului. Este evident beneficiul unor astfel de evenimente. Datorită publicității, pe care o realizează personal meșterii handmade pe paginile lor de pe rețelele de socializare, vizitatorii interesați ajung în centrele comerciale și localurile necunoscute. Dar și meșterii în sine creează o atmosferă confortabilă, asemănătoare celei de acasă, în plus, poate să le și placă magazinul sau localul. S-a întâmplat astfel la iarmarocul „Staff Oz”, organizat de Carolush în incinta magazinului „Moldmart”. Costul de participare la acest eveniment, pentru meșterițele versate și admiratorii lor, era unul simbolic – 25 lei. Suma colectată este utilizată de către organizatori pentru promovarea pe rețelele de socializare, pentru atragerea noilor vizitatori.
Recent, un iarmaroc asemănător, „Hmade Moldova”, s-a ivit în incinta centrului comercial „Zorile”, unde taxa de participare este de 25 de lei, dar meșterul trebuie să dispună de o masă handmade9sau de un stand propriu.

Iar „Hipster Cat” este orientat pe organizarea de iarmaroace tematice „Zona de confort” în cafenelele din capitală (cum ar fi Zen, Skybar). În pofida numărului mic de meșteri, astfel de evenimente atrag vizitatori și se diferențiază printr-o atmosferă plăcută, unde, pe lângă articolele originale, vizitatorilor le sunt propuse și ateliere de lucru. Prețul de participare pornește de la 30 de lei și depinde de mărimea mesei. La finalul anului trecut, în ajunul sărbătorilor de Crăciun, a fost organizat un iarmaroc „de încercare”, în incinta rețelei populare „Tucano Coffee” și meșterii sunt pregătiți pentru continuarea colaborării.

Apropo, iarmaroacele de Crăciun se diferențiază prin cele mai active vânzări de produse handmade de pe parcursul handmade5întregului an. La „MoldExpo” se organizează anual „Christmas Fair”, care durează zece zile, unde, printre alții, participă și meșteri amatori. Costurile variază anual și depind de suprafața ocupată. Până anul trecut, meșteșugarii participau încă la un Târg de Caritate de Iarnă la MoldExpo, organizat de Clubul Internațional al Femeilor. Însă, în cadrul discuției cu reporterul mybusiness.md, organizatorii au explicat că în anul 2015 este puțin probabil ca meșterii handmade să fie cei mai așteptați participanți ai evenimentului, dat fiind faptul că scopul acestuia este de a aduna fonduri pentru caritate, iar în anul 2014 meșterii handmade au colectat în jur de 800 de lei.

Înainte de Revelion, cel mai așteptat proiect, în plan de vânzări, pentru meșterii handmade din Chișinău este „Yardsale”, care include un segment de vânzare-cumpărare. Iar în fiecare an ce urmează, „Yardsale” adună tot mai mulți handmade6participanți (printre care nu doar meșteri handmade). Anunțurile cu privire la organizarea noului eveniment sunt difuzate pe pagina de Facebook, acolo este publicat și formularul de înscriere pentru comercianți, o parte dintre care sunt filtrați de către organizatori. Prețul de participare este de 50 de lei.

Un alt iarmaroc cât se poate de vizitat este „Mai dulce”, care este organizat de câțiva ani consecutivi, în luna iunie, de către organizația „CLumea”. Prețul de participare este de 120 de lei pentru o masă de 1,5 m.

Complexul Etno Cultural „Vatra”, amplasat la o distanță de 30 km de Chișinău, de asemenea atrage meșteșugarii la evenimentele sale. Aici costurile de participare variază în funcție de organizatorul evenimentului. De exemplu, în perioada festivalului „Diaspora” din toamna anului trecut, nu se percepea taxă de participare. Iar în cazul festivalului Retro, ce va avea loc la începutul lunii mai, un butic de lemn va costa 500 de lei pentru trei zile (iar pentru artiștii populari – 350 lei).

ONG-urile ecologiste de asemenea cheamă meșterii handmade la evenimentele lor, pentru crearea de „masă” Participarea poate avea o taxă simbolică, sub formă de „produs” sau să fie gratuită.

Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика