Duminică, 14 Septembrie 2014 17:35

Noțiunea de biker presupune un set de reguli și concepte masculine

Pentru a înțelege mai bine mișcarea bikerilor, reporterul MyBusiness.md s-a întâlnit cu președintele clubului internațional „Brothers”, Sam. „Nickname-ul de biker, - explică Sam, - trebuie să fie unul unic pe o distanță de o mie de kilometri de la locul amplasării clubului. Bikerul își alege singur numele, dar ceilalți membri ai grupului pot să nu-l accepte sau să-i dea alt nume”. Atunci când reporterul l-a întrebat pe președintele „Brothers”, cum este numit el în lume, dânsul a răspuns: „Sam. Și pe cartea mea de vizită scrie tot: „Sam”.

 

byke01„Brothers” este un club internațional. Cu toate acestea, „Brothers” din Chișinău este sediul, iar, în străinătate, activează filialele acestuia: în Rusia, Belarus, Israel, SUA, Canada și Ucraina. „Băieții noștri au plecat în lume și și-au deschis filialele lor, - spune Sam. Iar Brothers nu înseamnă doar motociclete, motocicliști și bikeri, ci adună și colecționarii de monede sau timbre poștale, de exemplu. Bikerul poate fi fără motocicletă, dar este obligat să respecte regulile clubului”. În continuarea articolului va fi explicat ceea la ce s-a referit Sam. Iar, dat fiind faptul că, în opinia omului de rând, bikerul este inseparabil de motorul său, să ne axăm puțin pe „caii de fier”.

Oare, bikerii noștri au „Harley-Davidson”? „Noi îl numim „Hariton”, - a clarificat Sam. – Da, este. Este brandul care a avut parte de cea mai mare publicitate. Dar, pentru drumurile noastre, cele mai potrivite ar fi motoarele japoneze „Honda”. Iar dintre SUV-uri – BMV-ul. Toate motocicletele sunt supuse unui tuning exterior obligatoriu. În byke15primul rând, se instalează faruri suplimentare. În al doilea rând – semnale noi. Pe drumurile noastre, semnalele standard ale motocicletei nu se aud prea bine. Iar alte îmbunătățiri depind de dorințele proprietarului și de posibilitățile portofelului său”.

„Pentru a determina ce înseamnă un motor bun, - spune Sam, - trebuie să vii la adunarea clubului și să te uiți la motocicletele care au mers mai bine de 500 de km până acolo. Nu vei întâlni prea des vreun „Harley”, în cea mai mare parte fiind „japonezi”. Harley e un motor bun, puternic, conservator, dar e bun pentru autostrăzile cu o suprafață perfectă a drumurilor. El e destul de tare, iar unele modele se și produc fără amortizoare, de aceea, este destul de dificil să mergi cu el pe drumurile noastre. Eu am un „Triumph” englezesc – el are cel mai mare motor dintre toate motocicletele care se produc, volumul lui fiind de 2300 cm3. Eu prefer călătoriile pe distanțe lungi, de aceea l-am și ales. Iar, în general, pentru un biker cea mai buna motocicletă este cea care e a lui”.

byke18Deși bikerii sunt deseori priviți ca fanatici ai motocicletelor sale, de care nu se despart nici ziua, nici noaptea, conform spuselor lui Sam, pentru el motocicleta reprezintă doar o bucată de metal, care îl poate transporta din punctul A în punctul B. „Îmi place drumul, dar contează opririle, - își continuă ideea bikerul. – Ele reprezintă posibilitatea de a comunica cu prietenii și membrii clubului. Ne cunoaștem de vreo 10-15 ani, dar ne este interesant să comunicăm și până în prezent. Și nu e niciun cult alt motoarelor”. Totodată, pentru Sam, motocicletă este un mod de a se odihni de la lucru. „Sociologii americani afirmă,   - spune președintele „Brothers”, - că bărbatul nu se gândește la lucru în trei situații – tragerea cu pistolul, jocul în cărți și plimbarea pe cal (analogul modern al căreia este bike-ul). Am încercat-o de nenumărate ori – mă așez pe motocicletă și, peste 5-10 minute, dispar toate gândurile referitoare la lucru”.

byke06Se pare că există o mare diferență dintre motocicliști și bikeri. Bikerul trebuie să țină cont de regulile și principiile înscrise în regulamentul clubului. În Chișinău activează 15 cluburi de bikeri. „Brothers” este cel mai conservator și, probabil, cel mai mare. Numărul membrilor clubului îl știu doar participanții acestuia, cifra fiind un mister pentru restul lumii.

„Să presupunem că un om rău cumpără o motocicletă și se plimbă cu ea. Devine el biker în acest caz? Nu, el este un om rău care se plimbă cu o motocicletă. La fel ca și omul bun, atunci când își cumpără un motor, devine un om bun care merge cu byke14motocicleta. Apoi el poate deveni motociclist, călător cu motocicleta... Căci, nici chiar campionii mondiali la motociclism nu sunt numiți bikeri. Există regulamentul clubului de bikeri și, ținând cont de el, persoana devine biker. Repet încă o dată, clubul nostru este conservator. Este masculin. O femeie se poate urca pe motocicletă, avem și noi astfel de cazuri, dar ea nu este admisă la adunări și nu are drept de vot. Regulamentele cluburilor de bikeri sunt preluate de la masoni. Ei aveau organizație a „francmasonilor” – bărbați. Și la noi sunt doar bărbați.

Vă poate suna ciudat, dar motocicleta determină imaginea orașului și chiar a țării. Toți bikerii sunt oameni de succes: oameni de afaceri și persoane oficiale. Cu cât mai multe bike-uri se întâlnesc pe străzile orașului, cu atât este mai înalt nivelul de bunăstare a țării. Bikerii reprezintă o subcultură aparte, care nu este recunoscută în Moldova. „Este interzisă trecerea motocicletelor pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, - zice Sam. – Moldova e unica țară din lume, unde funcționează o astfel de lege. O spun absolut sigur. byke04Am călătorit cu bike-ul prin 32 de stare – în Europa, plus China, India, Chile, SUA. Nicăieri nu se întâlnește o astfel de atitudine indiferentă, ca și în Moldova. Toate acestea, deși doar în Chișinău sunt mai bine de 5 mii de motociclete. Iar rezultatul unei astfel de atitudini a statului este faptul că, în ultimii trei ani, ne desfășurăm adunările doar în străinătate”.

Poți să și câștigi, participând la mișcarea bikerilor? „Da, - a spus Sam. – Adunarea bikerilor este cea mai mare conferință din lume – 3 mii de oameni de afaceri și persoane oficiale și, respectiv, multe cunoștințe, care, ulterior, se pot transforma în afacere sau în relații de prietenie. În caz de necesitate, adresându-mă la cluburile de bikeri din străinătate, timp de o oră pot găsi informații despre persoană, afacerea lui și întreprindere, lucru care ar dura vreo 2-3 luni în cazul companiilor care se ocupă de analiza reputației”.

La finalul discuției, reporterul MyBusiness.md a întrebat ce înseamnă regulamentul bikerului? „Doar în linii generale, - a spus Sam. – Să nu vorbești rău despre alt club; respect reciproc și dorința de comunicare reciprocă; onoare, demnitate, evitarea încălcării normelor bărbătești; comunitatea de bărbați, să fii bărbat și să răspunzi de cuvintele tale. Nu dăuna primul, nu supăra primul... Pot spune că, daca regulamentul este mai sever, te simți mai bine. Și nu ți-e rușine să te vezi în oglindă, atunci când te razi”.

Articol pregătit de MyBusiness.md