CE 1160x100 4 2

Marți, 10 Iulie 2018 07:03

Cum e să crești cătină în Moldova. O afacere de viitor pentru țara noastră

df ca tina 86În acest an, agricultorul Simion Rîmbu din satul Corlăteni, raionul Rîșcani, se poate bucura de prima sa roadă de cătină alba.

Cătina este un fruct care conţine o cantitate semnificativă de vitamina C și o paletă largă de alte substanțe nutritive. Toate acestea nu o fac doar o plantă folositoare pentru organism, ci și o idee interesantă de afacere pentru agricultorii locali. În Moldova, până de curând, această plantă se găsea doar în flora spontană și doar în ultimii ani o parte din agricultori au început să se ocupe serios de cultivarea acestei pomușoare. Printre aceștia este și Simion Rîmbu din satul Corlăteni, raionul Rîșcani, care gestionează întreprinderea „Narsim” SRL și care în acest an se poate bucura de prima sa roadă de cătină albă.

Agricultorul și-a pus bazele afacerii în anul 2014. Atunci a fost importat materialul săditor (puieți) din Rusia, din orașul Barnaul. După 3 ani de testări și experimente, arbuștii au început să dea roadă, iar soiurile rusești par să se fi adaptat perfect climei locale. Cu atât mai mult, majoritatea din ele au fost deja incluse în Catalogul Soiurilor de Plante din Republica Moldova. În prezent, pe circa 20 de hectare, Simion Rîmbu crește 6 soiuri de fete: Ciuiscaia, Elisaveta, Inea, Augustina, Altai, Cecec și 2 soiuri de băieți sau polinizatori (arbuști care nu dau roadă, dar au rolul de a poleniza plantele din jurul lor). Un băiat polenizează până la 25 de fete. Este important de menționat că pentru 10 hectare din plantația sa, Simion Rîmbu a primit subvenții de la stat.

O cultură nepretențioasă

Cătină este o cultură agricolă destul de rezistentă, depășește cu ușurință perioadele de secetă, este rareori afectată de dăunători și de boli și nu este pretențioasă la sol. Datorită condițiilor meteorologice din Moldova, soiurile rusești, încep să dea rod mai devreme, la începutul sau mijlocul verii. În prezent, arbuștii ajung până la un metru înălțime, iar în anii următori vor ajunge la 2 metri, iar cantitatea de roadă va crește considerabil. Din spusele lui Simion Rîmbu, pe un hectar sunt sădiți aproximativ 1250 de arbuști. Când sunt mici, arbuștii dau câte 3-4 kg de cătină, pe când în anul 6-7, această cantitate se ridică la 10 kg și mai mult.

De ce este cătină atât de scumpă?

Agricultorul ne-a mărturisit că pentru a planta un hectar de cătină albă e nevoie de 1500 de euro. Prețul pentru un puiet de cătină este de 1,25 euro, iar ținând cont că aceștia au fost aduși din Barnaul (circa 6 mii km) costurile de transportare au fost și ele considerabile. Un alt factor care determină prețul înalt constă în faptul că aceste pomușoare sunt destul de greu de cules. Pentru culesul manual, agricultorul achită lucrătorilor 200 de lei pe zi, pentru 10-12 kg culese. Și nu în ultimul rând, prețul este determinat și de lipsa mai multor producători agricoli implicați în cultivarea cătinii.

cum e sa cresti catina in moldova o afacere de viitor pentru tara noastra

Planuri de viitor

La anul, cătina intră în cel de-al patrilea an de roadă, ceea ce înseamnă că cantitatea fructelor va fi mai mare. Puieții vor fi deja mai mari și va putea fi implemnetat un sistem mecanizat de culegere a roadei. De asemenea, Simion Rîmbu intenționează să construiască și o fabrică de prelucrare unde va produce ulei, suc și făină din cătină uscată. Chiar dacă este rezistentă la secetă, implementarea unui sistem de irigare ar spori productivitatea acestei culturi. Însă, lipsa unei surse de apă în apropierea plantației râmîne a fi o problemă destul de mare.

În acest an, se preconizează o roadă de minim 5 tone. Agricultorul este convins că va reuși să-și vândă producția, având deja o bază de cumpărători fideli. Mai există posibilitatea producerii uleiului, care este solicitat de rețelele de farmacii din Moldova, însă pentru a produce ulei, e nevoie de o roadă mai mare. Din 10 tone de pomușoare, se primesc circa 500 de litri de ulei de cătină.

Cătina este o cultură care trebuie vândută rapid sau dată la procesare. În condiții casnice, se recomandă de a fi păstrată în formă congelată sau uscată, pentru că în 48 de ore de la recoltare aceasta începe să se oxideze.

madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика