CE 1160x100 4 2

Miercuri, 31 Mai 2017 19:26

Soluții privind cultivarea căpșunilor în seră de la Fermierul Dmitrii Bass

solutii privind cultivarea capsunilor in sera de la fermierul dumitru bas
Înmulțirea și cultivarea căpșunilor în seră oferă mai multe avantaje producătorilor agricoli, mai ales când se urmărește obținerea unei recolte în extrasezon. Un exemplu elocvent în acest sens este afacerea fermierului Dmitrii Bass din satul Humulești, municipiul Chișinău, care gestionează întreprinderea SRL Agrolux DIA și este un membru activ al Asociației Obștești „Pomușoarele Moldovei”.

Construcția serei cu forțele proprii

Mărimea serei în care sunt cultivate căpșunile este de 60 pe 100 de metri și a fost construită după proiectul elaborat chiar de Dmitrii Bass. Schițele necesare au fost transmise unui inginer care a făcut toate calculele necesare, a fost procurată materia primă: barele de oțel care au fost montate apoi cu un sistem de prindere și acoperite cu folii de calitate.Creșterea căpșunilor în seră constituie un avantaj în primul rând pentru culturile timpurii, care riscă să fie afectate de geruri și de calamități naturale.

Pelicula sau folia unei sere face ca fructele să primească mai multă căldură și lumină, și totodată le protejează de razele ultraviolete periculoase.

Cultivarea soiului de căpșuni Marmolada

În luna august 2016 agricultorul a sădit căpșunile de soi Italian Marmolada sau Marmelad, cum îl numesc mulți producători locali. Acestea au dat roadă la începutul lunii mai, fiind livrate către o parte din rețelele de supermarket-uri din Chișinău. Scopul fermierului a fost să aibă o recoltă în extrasezon, când prețul la fructe este destul de înalt.

Soiul se caracterizează prin coacere medie şi roadă bogată. Fructele sunt măşcate, cu masa în jur de 40 – 80 g, iar planta e rezistentă la temperaturi scăzute. Soiul dă roadă o singură dată pe an.Îngrijirea și polenizarea

Ca îngrășământ a fost utilizat complexul de tip NPK, cu o formulă echilibrată în conținutul de Azot, Fosfor și Potasiu, care garantează o fertilizare bogată în substanțe nutritive cu rezultate directe asupra creșterii calității și cantității căpșunilor. Iar pentru a combate insectele dăunătoare frunzele au fost stropite cu sulfat de cupru (piatră vânătă).

De-a lungul rândurilor, au fost instalate echipamentele de irigare necesare și folia de mulcire neagră care se utilizează pentru eliminarea ierburilor și insectelor dăunătoare.Este interesant faptul că polenizarea se face în mod natural prin albine, un stup aflându-se chiar la capătul îndepărtat al serei. Astfel, când e nevoie, fermierul deschide stupul și ridică trapele laterale, iar albinele pur și simplu își fac treaba.

Lupta împotriva calamităților naturale

Cea mai mare provocare pentru un agricultor o reprezintă calamitățile naturale, iar anul acesta natura i-a testat din plin pe fermierii autohtoni.

Ninsorile care au căzut pe 20 și 21 aprilie cu siguranță aveau să distrugă întreaga roadă de căpșuni, dacă acestea erau cultivate în câmp. În această perioadă căpșunile numai înflorise, iar nivelul de zăpadă căzut practic acoperea jumătate de seră și se lăsa cu greu pe acoperișul ei. Dmitrii Bass a fost pus în fața alegerii de a deschide ferestrele și trapele pentru ventilare și de a pierde o mare parte din roadă sau de a aștepta și spera că sera va rezista acestei greutăți enorme. Spre fericirea fermierului, totul s-a terminat cu bine.

La începutul lunii mai însă, în satul Humulești au căzut precipitații puternice, de lungă durată care au avut un efect mult mai devastator. Apa care s-a revărsat de pe dealurile din împrejurime a rupt folia, a pătruns în seră, iar nămolul a acoperit și afectat considerabil plantele.Din cauza acestor fenomene, roada nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, au existat pierderi și de aceea agricultorul nici nu a putut face o evaluare obiectivă a cantității recoltate în acest an.

Totodată, fermierul a menționat că datorită încercărilor pe care l-a pus natura în acest an, a devenit mult mai puternic și mai experimentat. Sera de căpșuni a reușit să reziste la două calamități naturale colosale, care au loc poate o dată la o sută de ani, iar acest lucru îi dă o doză de optimism pentru dezvoltarea acestei afaceri în viitor.

Vizita la plantația de căpșuni a fost realizată în cadrul campaniei Drumul Fructelor, organizată de proiectul Madein.md care va avea lor pe parcursul întregului sezon agricol.

Sursă: madein.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика