CE 1160x100 4 2

Duminică, 14 Iunie 2015 16:06

Grădinița pentru vegetarieni

vegan ionel2În Chișinău deja de doi ani activează o grădiniță neobișnuită, unde copiii zilnic au un meniu vegetarian și practică yoga. Baby Yoga Club (așa se numește) este un exemplu de atitudine și pasiune pentru yoga, care a adunat un grup de persoane pentru a lansa o nouă ofertă pe piața de grădinițe a capitalei. Detaliile deschiderii și dezvoltării afacerii au fost povestite de organizatorul Baby Yoga Club Eugenia Ionel pentru mybusiness.md.

- Grădinița vegetariană – este ceva total neobișnuit atât pentru Chișinău, cât și pentru întreaga Moldova. Ați putea să descrieți cum a fost deschisă grădinița?

Baby Yoga Club a apărut acum doi ani datorită inițiativei din partea părinților. În Centrul de Yoga, unde sunt director, se oferă lecții de yoga doar pentru adulți. Pentru copii, între timp, trebuia fi găsită o ocupație. Deseori, părinții de întrebau: “pot lăsa copilul pentru o oră? Trebuie să rezolv urgent o problemă”. Copiii, între vegan3timp, nici nu doreau să plece și continuau jocurle. Astfel, adăugam tot mai multe activități în programul pentru copii, pentru ca ei să primească cât mai multă plăcere de la timpul petrecut împreună. Treptat părinții au început să-și lase copiii în Centru pentru o jumătate de zi. Dar a intervenit o altă problemă – copiii tot nu doreau să plece acasă. În acel moment am înțeles că trebuie să-i lăsăm pe întreaga zi. Astfel, am început să căutăm o altă încăpere și profesori. La fel am ales și meniul de alimentație potrivit.

Deci, inițiativa de organizare a grădiniței Centrului de Yoga a venit de la noi, organizatorii, și părinții copiilor, care ne frecventează lecțiile de yoga, au viziune similară asupra educației și sunt vegetarieni. Ne-am adunat și am decis: “De ce trebuie să reeducăm pe cineva sau să cerem schimbări? E mai bine să deschidem o grădiniță separată pentru copiii noștri”. Drept rezultat, am găsit o încăpere potrivită (o casă mare cu ograda închisă) și am invitat profesioniști care ne suportă modul de viață (profesori, bucătar).

- Care sunt principiile pe care se bazează activitatea grădiniței?

După ce am deschis grădinița, am decis să urmărim abordarea individuală asupra alimentației și educației. De obicei, în grădinițe au grijă de copil în timp ce părinții sunt la serviciu. În cele private, acesta mai este și bine hrănit. Noi, însă, ne bazăm activitatea pe munca individuală cu fiecare copil. Acest fapt este destul de important. Dacă educatorul nu are dorința de a lucra cu copiii, el, fie îi pedepsește, fie îi ignoră, ceea ce este inadmisibil. Din echipa noastră fac parte profesori, care au mare grijă de modul de educație. În prezent Baby Yoga Club este frecventat de 16 copii de la 2,5 la 7 ani. Zilnic ei au lecții de yoga și proceduri de călire. Profesorii organizează ore de dezvoltare și pregătire preșcolară. Programul include somnul de după masă. Fetele și băieții dorm separat. La fel organizăm plimbări în aer liber.

vegan5- Cum ați reușit să alcătuiți meniul vegetarian pentru copii? Cum îi hrăniți iarna și primăvara?

Vegetarienii, la fel ca și consumatorii de carne, au norme stabilite de alimentație pentru copii. Vegetarienii știu exact, unde și cum poate fi recuperat neajunsul de proteine și alte microelemente necesare. Înainte comandam programul de alimentație de la partenerii noștri, după modificam meniul, observând nedorința copiilor de a consuma anumite producte. Regimul nostru alimentar include multe fructe și legume proaspete, semințe, fructe uscate. În perioada de vară-toamnă gătim individual fructe și legume uscate pentru iarnă prin utilizarea deshidratorului. Nu achiziționăm produse uscate locale.

Avem grijă de apa potabilă pe care o beau copiii. Ea trebuie să fie de calitate, doar totul începe de la echilibrul hidric al organismului. Îi învățăm să consume corect vegan7apa (înainte de mâncare sau în timpul pauzei între mese). Nu-i lăsăm să bea în timpul mesei. Copiii asimilează ușor această regulă.

La fel, aș dori să remarc faptul că nu lucrăm doar pentru familiile de vegetarieni. Regimul nostru nu se reflectă asupra activității copilului. Astfel, nu suntem împotrivă ca părinții să îl hrănească acasă cu pește sau carne.

- Ați putea defini activitatea pe care o faceți drept una “profitabilă”?

Nu este “profitabilă”, toate veniturile se consumă pentru întreținerea grădiniței și a Centrului. Noi (adulții) ne ocupăm de yoga și de acele activități, care presupun responsabilitate. Din acastă cauză părinții, la fel, trebuie să fie responsbili de funcționarea grădiniței și a Centrului de Yoga.

vegan6Pentru a recupera toate cheltuielile, părinții lunar plătesc câte 150 euro. Prețul nu variază în dependență de sezon. Da, vara nu consumăm căldura, însă investim mult în pregătirea fructelor și legumelor pentru perioada rece a anului. În plus, fiecare trimestru organizăm adunări de părinți, unde discutăm problema investițiilor suplimentare în dezvoltarea grădiniței.

- Cum promovați oferta Dvs. pe piață?

Noi nu percepem grădinița vegetariană ca pe un “produs”, care trebuie să fie promovat. Este o parte privată a vieții și o alternativă a ofertelor deja existente. Peste hotare, modelul dat de grădinițe este suportat de stat. Noi, însă, ne bazăm pe forțele proprii și ne distanțăm de implicarea statului în activitatea noastră. În Moldova nu se deschid grădinițe similare dintr-un singur motiv: sunt impuse prea multe obligații, ceea ce este inadmisibil. În Moldova sunt oameni care ar fi în stare să aibă grijă de copii și sunt părinți care caută grădinițe cu abordare individuală. Dar, pentru a schimba ceva, e nevoie de a mări numărul de doritori, ceea ce este mai greu de realizat.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика