Duminică, 30 Noiembrie 2014 18:42

Cazane de încălzire pe combustibil solid de la know how moldovenesc

Cia05Vasile Chian își conduce mica sa afacere Termoprim deja de douăzeci de ani. Firma e atât de mică, încât în atelier, unde are loc procesul de producție de bază, lucrează doar trei angajați. Totuși, marfa se vinde în toată Moldova și chiar e cerută și în România.

Întreprinderea produce cazane de încălzire și de apă fierbinte, care lucrează pe lemne, brichete din biomasă și cărbune. “Am început cu producerea cazanelor pe gaz, - povestește domnul Chian, - însă, în prezent, ne sunt mai mult cerute cazane pe combustibil solid, deoarece utilizarea celor pe gaz e de două ori mai scumpă. Acum punem accentul pe folosirea brichetelor din biomasă presate – rumegușuri, coajă de nucă și altele. Sunt foarte utile datorită faptului că produc puțină cenușă – cazanul e curățat mai rar și cu mult mai puține resturi se împrăștie în aer”.

Cia09Cazanele date sunt dezvoltate personal de Vasile Chian. “Primul cazan produs de mine a fost înregistrat la Moscova, acolo mi-a fost emis și brevetul, iar în Moldova ideea mea a fost înregistrată drept invenție Nr.533, - povestește Vasile Chian. – Noi am continuat să lucrăm asupra ei, dezvoltându-i specificațiile tehnice (PT MD) pentru producerea ei și, într-un final, ea a fost certificată conform standartelor CSI”.

Sensul invenției brevetate de Vasile Chian e următorul: camera de ardere dispune de un dispozitiv special sub formă de conducte, care se leagă de “cămașa” de apă prin formarea unui “pachet”. Acest fapt mărește eficiența cazanelor.

În plus, apa de pe fundul cazanului circulă într-un val sferic. Acest fapt, la fel, reprezintă un know how de la producătorului și inventatorului din Moldova.

Astfel, indiferent de faptul că produsele brevetate de Vasile Chian nu dispun de o înfățișare extraordinară (cheltuieli inutile), acestea au dovedit a fi foarte eficiente.

Cia03“Prin modernizarea și perfecționarea construcției, am reușit să oferim cazane de complexitate variabilă pentru diferite suprafețe, - continuă Vasile Chian. – Noi putem, de exemplu, să executăm cele mai simple cazane, - fără un regulator de temperatură. Iar prezența acestuia va adăuga la preț încă 500 lei”.

Cea mai scumpă versiune – cu un ecran și ventilator – cere un adaos de 2 mii lei. “Procesul nostru de producție poate fi numit experimental”, - consideră Vasile Chiar, doar comenzile individuale oferă noi idei spre dezvoltare.

Nu aveau plângeri din partea clienților. “Alegem un oțel special pentru producere, care va servi mai mult de 20 de ani. Și deja avem cazane de această vârstă”, - continua Vasile Chian.

Termoprim nu produce cazane combinate, care lucrează pe încălzirea apei și a încăperii. “Nici germanii sau austriecii nu produc așa ceva, ci doar cele simple, care încălzesc încăperea, – a explicat Vasile Chian. – Cele combinate se strică repede. La cazane de o putere mai mare de 25 kW pot fi lipite boilerele pentru a încălzi apa. Iar la cele de o puetere mai slabă lipirea dată nu prezintă nici un sens. Apa caldă ar servi numai la spălarea pe mâini. Boilerele din oțel inoxidabil sunt produse de o mică întreprindere cu care noi colaborăm”. не

Cia07Sortimentul de producție e format din cazane cu puetere de 12, 25, 40 și 60 kW. Cel mai slab cazan de 12 kW poate încălzi o încăpere de până la 120 m.p. Cel de 25 kW e destinat pentru 250 m.p., de 40 – până la 400. Iar cel mai puternic de 60 kW va oferi încălzire pentru 700 m.p. “De obicei, cazanele de 12 și 25 kW sunt comandate pentru locuințe, iar de 40 și 60 sunt procurate pentru spații industriale, ateliere, magazine, școli și licee. E greu de încălzit un atelier mare, astfel cazanele sunt instalate în mai multe locuri. Uneori, clientul ne cere să instalăm un ventilator suplimentar pentru a răspândi căldura prin încăpere”, - explică Vasile Chian.

Sortimentul e foarte bogat. Cele mai simple și ieftine cazane se introduc în cuptoare: poți simultan să faci mâncare, să încălzești casa și apa din boiler. Avem și comenzi individuale – recent un client ne-a rugat să-i producem un cazan cu capacitatea pentru peleți. Altul ne-a rugat să plasăm cazanul în șemineu – aici eram nevoiți să dezvoltăm o nouă invenție.

Totuși, compania Termopan nu se grăbește să producă cazane prin piroliză pe peleți. “Putem să o facem, - spune Vasile Chian. – Nu văd nici o problemă, cu excepția costului arzătoarelor. Acestea sunt importate la prețul înjumătățit al cazanului sau poate chiar și mai mult. Noi, însă, colaborăm cu clienți care au un venit mediu: primării, grădinițe, persoane fizice, care nu sunt în stare să plătească sume mare de bani”.

Cia06Compania Termopan a reușit să fie premiată de Guvernul RM pentru o colaborare fiabilă și de lungă durată cu sferele sociale.

“O perioadă de timp ne comandau doar cuptoare pentru saună și centre de recreere, - continuă Vasile Chian. – De obicei, aceste cuptoare sunt instalate direct în saună. Noi, însă, am dezvoltat un model care poate fi amplasat în coridor, ceea ce este mai confortabil”.

În mediu, Termoprim produce 8-10 cazane pe an. “Dar acest fapt depinde de anumite condiții, - explică Vasile Chian, - doar cazanele sunt de o complexitate diferită și la fel variază termenele de execuție.

Cât despre prețurile pentru produse, un cazan cu o capacitate de 12 kW cu un regulator de temperatură mecanic costă 8800 lei, 25 kW – 12 mii, iar cele mai puternice de 40 și 60 kW – 17 și 27 mii, respectiv. Aici voi remarca faptul că prețurile noastre sunt de două ori mai ieftine, decât cele propuse de concurenții noștri, adică pentru cazane importate. Concurența e serioasă, atât în prețuri, cât și în calitate. Și ar fi de dorit să se organizeze producerea în serie a cazanelor moldovenești, iar atelierul nostru ar fi utilizat numai pentru lansarea unor produse noi. Doar cazanele noastre sunt, într-adevăr, competitive”.

Articol pregătit de MyBusiness.md