CE 1160x100 4 2

Luni, 28 Septembrie 2020 13:00

Care este diferența dintre un mouse optic și unul pe laser

best mouse large

Ele au mai multe criterii asemănătoare decît de deosebire. Mouse-ul optic a înlocuit pe cel optomecanic cu bila standart. Schimbarea a început în anul 1999 cu eforturile Microsoft. Acele erau mouse-uri optice cu iluminare LED, nu este de mirare, că anume acestea au preluat denumirea de bază.

Mouse-urile laser, care s-au lansat agresiv pe piață la mijlocul anilor 2000 prin eforturile Logitech, nu este rațional să le numim optice. Astfel, dacă cumpărătorul v-a ruga să-i arătați mouse-ul optic, cel mai probabil, vînzătorul va arăta mouse-ul cu iluminare LED. Chiar dacă, ne vom repeta, diferența nu este mare.

Principiul de funcționare, sau Lumină, camera, motor!

Mouse-urile optice și laser deplasează cursorul ecranului datorită faptului că acestea sunt dotate cu un fotodetector. El face sute și chiar mii de cadre în secundă. De fapt, aceasta este o cameră video digitală foarte specializată. De obicei, rezoluția este doar de 15x15 pixeli, foarte rar ajunge la 40x40. Cînd mouse-ul stă pe loc, cadrele se primesc la fel, dar este de ajuns puțin să-l mișcați și pe ecran apar multe imagini deosebite. Se determină ce fragmente ale imaginii anterioare sunt pe imaginea următoare, datorită acesteia cursorul se mișcă în direcția corectă (de obicei).

Interesant: Producătorul de bază a fotodetectorilor a fost și este compania Broadcom ( anterior se numea Avago Technologies, Agilent Technologies). Necătînd la acest fapt, mouse-urile se produc de diverși producători, și calitatea diferă, fotodetectorul este un element foarte complicat - propriu-zis inima, însă sunt și alte organe.

Fotodetectorul fixează cele mai mici modificări a suprafeței pe care se află mouse-ul. Primele versiuni aveau nevoie de covorașe cu o umbrire specială. Dar la sfîrșitul anilor 1990 a fost posibilă înlocuirea acestora cu procesoare mai puternice de prelucrare a imaginii. Drept rezultat, mouse-urile optice cu iluminarea LED au devenit utilizabile. Cu toate acestea, suprafețele transparente și strălucitoare sunt încă în afara posibilităților pentru aceste aparate.

Oare să fie aceasta pentru că textura sticlei și a materialelor similare este uniformă? În acest caz, iluminarea LED se împrăștie deasupra luciului suprafeței, iar fotodetectorul obține o imagine neclară. Însă în cazul iluminării cu laser, permite să pătrundă chiar și în astfel de condiții.

Însă nu există mouse-uri universali. Deci, există jocuri, artă, design, inginerie și chiar mai multe jocuri de birou printre toate tipurile de mouse-uri optice.

Merită să alegeți după o serie de parametri și nu doar după prezența și caracterul iluminării. Următoarea parte a articolului descrie principalii indicatori ai mouse-urilor, dar pînă ce vom analiza încă cîteva caracteristici ale celor cu iluminare LED și laser:

Multe mouse-uri sunt practic dispozitive de iluminare, însă cele de laser funcționează în domeniul infraroșu pe care ochiul nu îl poate percepe. Cu toate acestea, și cele optice cu iluminarea LED pot face asta. Există chiar și acelea care, în loc de culoarea roșie, albastră, verde posedă și alte lumini de fundal.

Esența tehnologiei laser constă în faptul că fotodetectorul primește mult mai multă lumină, deoarece aceasta vine sub forma unui fascicul. LED-urile funcționează într-un mod difuz, ceea ce se compensează de lentile. Acestea se găsesc și la concurenți. În plus, aceeași fotodetectori sunt instalați atât pe dispozitive optice cu LED, cât și pe dispozitive cu laser. Primul mouse laser de pe piață deja era dotat cu cunoscutul senzor ADNS-3060, producând 6.400 de cadre pe secundă.

Puterea laserului, instalat în mouse, nu este deloc mare, aproximativ 700 μW și el cu anii se poate alimenta doar cu o singură baterie. Dar aceasta poate fi luat în considerare, doar în cazul în care dispozitivul este fără cablu.

Mai important decît cifrele

În primul rînd cumpărătorii se interesează cu câte puncte se va deplasa cursorul pe ecran atunci când mutați mouse-ul cu un inch, ceea ce este egal cu 2,54 cm. Aceasta se numește DPI. În cazul în care, rezoluția ecranului este 4K, adică 3840 cu 2160 puncte, iar mouse-ul este setat la 4000 DPI, aceasta are nevoie de aproximativ 2,5 cm pentru ca cursorul să se deplaseze pe întreaga diagonală. Atât mouse-urile optice cu LED, cât și mouse-urile cu laser pot avea un DPIs de aproximativ 20.000, însă cele clasice de birou în diapazonul 800-1200. În același timp, un DPI înalt indică de obicei indirect o dezvoltare mai mare a senzorului. Precum și parametrul similar CPI.

Dacă mouse-ul este utilizat pentru jocuri de mare viteză, este important ca acesta să poată urmări mișcările rapide. Despre acest fapt răspunde parametrul IPS. Deci, dacă este 200, atunci mouse-ul va răspunde la mișcările rapide la o viteză pînă la 200 inci, sau 5,08 m pe secundă. Apropo, acesta este un IPS foarte potrivit pentru un mouse de jocuri. Descrierea mouse-urile de birou de multe ori nici nu indică ce fel de IPS posedă.

Nu mai puțin importantă este și frecvența de sondare, măsurată în Hz, este de asemenea importantă. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mouse-ul creează mai multe cadre pe secundă, iar parametrul mouse-ului pentru jocuri depășește adesea 1000 Hz. Clasica de oficiu - doar 125 Hz. Cu cît mai mare este indicatorul, cu atît este mai mică probabilitatea că pe următorul cadru, primit de fotodetectorul mouse-ului, vor absenta elementele primului cadru. Continuitatea panoramei este foarte importantă, altfel sensorul se va comporta în mod arbitrar. De asemenea, dacă frecvența este înaltă, este ridicat răspunsul. La 1000 Hz este doar 1 ms, la 125 Hz este 8 ms. Dar pentru munca de birou la calculator, 8 ms este norma, dar confortul utilizării mouse-ului este important pentru toți utilizatorii. Poate aceasta este baza alegerii.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика