Duminică, 09 August 2015 16:29

Parcul industrial Răut: în prima jumătate de an volumul vânzărilor a crescut de câteva ori

Anatolii Munteanu REUTParcul industrial Răut (Bălți) a prezentat rezultatele activității sale pentru primul semestru al anului 2015.

Directorul general SA Răut (companiile administratoare ale parcului industrial) Anatol Munteanu a descris pentru MyBusiness.md rezultatele activității societății pe acțiuni pentru primele șase luni în comparație cu perioada analogică din anul 2014, ele fiind următoarele:

Volumul vânzărilor a crescut cu 500%, de la 5 mln lei până la 28 mln lei. Numărul de angajați implicați în producție a crescut cu 20%, de la 212 până la 255 persoane. Salariul mediu a crescut cu 15%.

Rezultatele generale pentru parcul industrial sunt, la fel, impresionante. Volumul vânzărilor a crescut cu 200%, de la 12 mln până la 25 mln lei. Numărul de angajați implicați în producție a crescut cu 200%, de la 165 la 360 persoane. Suma de impozite achitate a crescut cu 200%, de la 2,25 mln la 4,46 mln lei.

În februarie și-a început activitatea noul, al șaptelea rezident al parcului – întreprinderea cu capital străin ICS “Electromanufacturing”, care execută produse electronice și elemente componente pentru acestea. Planurile de dezvoltare presupun extinderea bruscă a producției.

La fel se planifică creare a 1500 locuri de muncă. În prezent acolo activează 250 de angajați, însă uzina nu va simți lipsa de forță de muncă: pe parcursul primelor trei săptămâni departamentul de resurse umane a primit mai mult de 2000 de cereri de angajare.

“Anul trecut din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) au fost alocați 4,5 mln lei în scopul amenajării teritoriului parcului industrial, - a povestit Anatol Munteanu. – În baza acestor resurse au fost restabilite sistemele de canalizare și de alimentare cu apă. Iar în urma realizării proiectului, roadele sale vor fi utile nu doar rezidenților, dar și unor locuitori din centrul orașului Bălți.

În mai anul curent a fost luată decizia de alocare din FNDR a 10 mln lei în plus pentru înfrumusețarea teritoriului parcului. Acestea nu sunt reparațiile cosmetice, ci condițiile de bază: teritoriul trebuie să corespundă standardelor europene pentru ca ICS “Electromanufacturing”, spre exemplu, să poată obține certificatul de exportare a produselor în țările Uniunii Europene.
Banii au fost alocați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și a Construcțiilor prin fondul FNDR. Aparent, Ministerul Finanțelor nu ar trebui să participe la proces. Totuși, conform procedurii, licitația de executare a lucrărilor de înfrumusețare trebuie să fie publicat pe site-ul subdiviziunii Ministerului, - Agenția Achiziții Publice. Așteptăm această publicare din luna mai. Nu ne refuză, dar nici nu publică. Ne este greu să înțelegem acest comportament în condițiile discuțiilor continue despre necesitatea dezvoltării economiei, atracției investițiilor străine și a celor interne, etc. Între timp, reprezentanții investitorului străin, confruntându-se cu realitatea paradoxală din Moldova, sunt de părere că decizia de investire în Moldova a fost una greșită… “.

Foto: esp.md



Articol pregătit de MyBusiness.md