Luni, 09 Septembrie 2013 17:32

Timpul înseamnă bani

În domeniul afacerilor, există o astfel de știință – logistica. Apropo, o știință foarte minuțioasă.

DSC04403Spre exemplu, în cadrul ei poate fi calculat ce ar fi mai profitabil pentru o întreprindere: să dispună de un curier personal pentru transportarea documentelor, o mașină, un șofer și un expeditor pentru livrarea mărfurilor sau să invite o companie specializată, pentru a îndeplini aceste sarcini? Evident, în cazul în care există o astfel de companie.
În Moldova, o astfel de firmă, a cărei ocupație o constituie curieratul rapid al documentelor și al coletelor cu o greutate de până la 25 kg, și-a început activitatea în luna mai a anului curent. Se numește Memo Express.
Afacerea a fost fondată de Vasile Galușca și Ghenadie Russu cu ajutorul investițiilor din partea Angello Capital Partners și a unui investitor privat. Ghenadie Russu vine cu o experienta de 15 ani in dezvoltarea afacerilor prin instruire si finantare, contribuind la lansarea si dezvoltarea a mai multor afaceri.
Vasile Galușca a obsolvit dreptul însă nu a lucrat nici o zi în această meserie populară.Încă de pe timpul facultății, Vasile s-a implicatîn domeniul afacerilor IT și, printre alte realizări, a devenit co-fondator al unui dintre cele mai cunoscute portaluri de știri din țară, a cărui director a fost pînă a lansa Memo Express.
„Inițial, am propus investitorului un proiect mai complex, un business-plan cu mai multe componente - spune Vasile Galușca. – Pînă la urmă am decis să ne focusăm doar pe nișa de curierat rapid în cadrul Moldovei, după modelul door2door."
Memo Express este a doua afacere în care Angello Capital Partners a investit. Fondatorul acestuia (împreună cu partenerii săi), în 2009, a fost Norman Fraser, un om de afaceri cunoscut în Moldova, participând anterior la înființarea companiei Endava. Un alt investitor Memo Express este o persoană privată din Marea Britanie, care este implicat într-o afacere în domeniul logisticii prezentă în 23 de țări.
„Am avut nevoie de mai bine de cinci luni pentru a dezvolta soft-ul, - zice Vasile Galușca. – Acum, toate trimiterile sunt marcate cu stickere care conțin coduri de bare, iar în timpul preluării coletelor, curierii noștri sunt echipați cu terminale speciale, scanează codurile de bare și, astfel, atât noi în oficiu, cât și clienții noștri, în timp real, știm sigur unde se află un colet sau altul într-un anumit moment".
Memo Express are la moment peste 20 de clienți fideli. Printre aceștia se numără magazine și întreprinderi on-line, care se ocupă cu vânzări directe din depozit, dar și firmele care presteazăservicii și solicită distribuția documentației (contract, facturi...). Este evident faptul că Memo le garantează securitatea și confidențialitatea fiecărei trimiteri.
Costul serviciului de curierat se calculează în baza mai multor indicatori: distanța, greutatea, prețul carburanților, dacă e necesar ambalajul, dacă e livrare în regim obișnuit sau express (3 sau 24 de ore) șamd. Însuși faptul că expeditorul lipește etichetele personal, scade prețul livrării: timpul înseamnă bani. Pentru un calcul preliminar al prețului, site-ul firmei oferă clienților săi un calculator special.
În prezent, Memo Express funcționează în perimetrul Chișinăului, însă, în timpul apropiat, planifică să-și extindă serviciile pe teritoriul întregii țări.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика